Τη Μελέτη Κατηγοριοποίησης των Δήμων Αττικής από επιστημονική ομάδα υπό την ευθύνη δύο έγκριτων καθηγητών, παρουσίασε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ)
Η μελέτη φέρει την υπογραφή του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθήνας Νίκου Χλέπα και του καθηγητή Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ιωάννη Ψυχάρη και παρουσιάστηκε την Πέμπτη 1 Μαρτίου, με συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, μεγάλου αριθμού αιρετών από το Λεκανοπέδιο και 6 προέδρων Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας.
«Αρχή διαλόγου»
Παραδίνοντας τη μελέτη στον υπουργό Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης ευχήθηκε «να αρχίσει σύντομα ένας εποικοδομητικός διάλογος για σύνθεση ενός συναινετικού, παραγωγικού και ρηξικέλευθου πλαισίου, που θα δίνει ρεαλιστικές λύσεις δίχως να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων».
Απευθυνόμενος στον Π. Σκουρλέτη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Οι Δήμοι χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών, της Τοπικής και εθνικής ανάπτυξης. Είναι κομβικό σημείο η άσκηση αρμοδιοτήτων με βάση την αρχή της εγγύτητας. Επίσης είναι κρίσιμο οι αρμοδιότητες να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του κάθε Δήμου. Επιπλέον είναι ανάγκη να ανοίξει και το ζήτημα των μητροπολιτικών κέντρων σε μεγάλα αστικά συγκροτήματα, όπως της Αττικής και Θεσσαλονίκης».
«Για μεγαλύτερη αυτάρκεια»
Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών είπε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να προχωρήσουμε, όσο είναι ώριμο, στο θέμα της κατηγοριοποίησης των Δήμων. Προφανώς επειδή δεν ζούμε σε έναν κόσμο όπου είναι άπειροι οι πόροι και τα μέσα, το αντίθετο μάλιστα, αυτή η συζήτησή μας διευκολύνει να εντοπίσουμε εκείνους τους τομείς δράσης, παρέμβασης και παροχής υπηρεσιών των Δήμων – που διαφέρουν, ως προς τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες για κάθε Δήμο, ανάλογα με το αν αυτός είναι αστικός, αγροτικός ή ορεινός – αλλά και να δούμε, πια, και σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχουμε “μειονεκτικές” καταστάσεις, πώς θα μπορέσουμε με συνέργειες να απαντήσουμε. Τα μοντέλα που μέχρι τώρα υπήρξαν ήταν αναποτελεσματικά. Έχοντας πάντοτε ως στόχο κάθε κάθε Δήμος να έχει μία αυτάρκεια όσο το δυνατό μεγαλύτερη, πώς θα μπορέσουμε μέχρι να φτάσουμε εκεί, να κάνουμε επέμβαση “bypass” για αυτές τις αδυναμίες; Προφανώς με την καλύτερη αξιοποίηση των μέσων που διαθέτουμε και μέσα από συνέργειες».