Τις επισημάνσεις και προτάσεις ως προς την φετινή αντιπυρική προετοιμασία σε επίπεδο αυτοδιοίκησης κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος, μιλώντας κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Απριλίου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στην τοποθέτησή του επισήμανε «αστοχίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στον Κανονισμό Καθαρισμού Ακινήτων», προτείνοντας παράλληλα βελτιώσεις και προτάσεις για τον κανονισμό.
Στη συνέχεια, αφού αρχικά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την φετινή «πιο έγκαιρη από ποτέ κατανομή και τον διπλασιασμό των ΚΑΠ Πυροπροστασίας», καθώς και τον διπλασιασμό των drone που θα χρησιμοποιηθούν φέτος σε σχέση με πέρυσι από Δήμους της χώρας με αποκλειστική χρηματοδότηση του Υπουργείου, στη συνέχεια ο Βλ. Σιώμος επισήμανε ότι «εξακολουθεί παρά τα παραπάνω να υφίσταται η σημαντική υστέρηση των Δήμων σε οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό».
Οι προτάσεις
Στη συνέχεια ο Βλ. Σιώμος ενημέρωσε και κατέθεσε τις εξής προτάσεις της ΚΕΔΕ:
- Να προβλεφθεί μια ειδική, έκτακτη και διακριτή χρηματοδότηση, κατανεμημένη ανά Δήμο, για την διαχείριση των υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων καθαρισμών που θα προκύψουν και φέτος, αφού κοστολογηθεί η επιβάρυνση των Δήμων από την εφαρμογή του μέτρου για τους καθαρισμούς οικοπέδων, με βάση τον εκτιμώμενο αριθμό οικοπέδων και την επιβάρυνση για την απομάκρυνση και ασφαλή διάθεση της εύφλεκτης βιομάζας.
- Να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα μέσω του Πράσινου Ταμείου για την χρήση drone για τον προβλεπόμενο έλεγχο από τους Δήμους των ακινήτων, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Καθαρισμού Ακινήτων και τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις.
- Να θεσπιστεί η υποχρέωση του οικοπεδούχου που προβαίνει στο καθαρισμό να ανεβάζει στη ειδική ψηφιακή πλατφόρμα πέραν της δήλωσης ολοκλήρωσης του καθαρισμού και βεβαίωση από το Δήμο, το ΦΟΔΣΑ ή τον ιδιωτικό φορέα διαχείρισης για τη τελική διάθεση και διαχείριση της βιομάζας που προέκυψε από το καθαρισμό του οικοπέδου του.
- Να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών ΟΤΑ, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια και το ενιαίο της εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων καθώς και ο ελεγκτικός ρόλος στη βάση των αρμοδιοτήτων που αναλογούν στους Δήμους, αφού ληφθεί υπόψη ότι ελάχιστοι Δήμοι έχουν τη στελέχωση που καθορίζει η Πυροσβεστική Διάταξη για τη συγκρότηση των Επιτροπών Ελέγχου.
- Να υπάρξει επαρκής στελέχωση των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας με πρόβλεψη στο προγραμματισμό προσλήψεων της κάλυψης της ανάγκης αυτής και των προβλεπόμενων ειδικοτήτων που απαιτούνται.
- Οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού που προσλαμβάνεται για τη πυροπροστασία από τους Δήμους και τους Συνδέσμους ΟΤΑ να είναι τουλάχιστον 6μηνης διάρκειας.
- Να διατηρηθεί το πρόγραμμα «Antinero» και να συμπληρωματικά για επικουρικές παρεμβάσεις καθαρισμών να δημιουργηθεί ένα ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμεόο που θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο για συμπληρωματικά έργα πρόληψης με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και τους Συνδέσμους Δήμων, καθώς η αυτοδιοίκηση είναι αυτή που κύρια τροφοδοτεί μέσα από τις διοικητικές της αρμοδιότητες τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου.
- Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Δήμων να ενισχυθούν μέσα από ειδική πρόσκληση, στην οποία θα είναι τελικοί δικαιούχοι με μηχανολογικό εξοπλισμό , με εξοπλισμό και υποδομές πυρόσβεσης (π.χ. δεξαμενές ανεφοδιασμού) και με σύγχρονα συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης.