Oταν είχαμε δοκιμάσει το νέο Panda,είχαμε παρατηρήσει ότι σπάνια ένα νέο μοντέλο (όσα δοκιμασμένα στοιχεία κι αν διαθέτει) πετυχαίνει τόσα πολλά με την πρώτη. Οι στατιστικές των πωλήσεων επιβεβαίωσαν τον ενθουσιασμό μας, φέρνοντας το Panda στην πρώτη θέση της κατηγορίας του.
Φυσικό ήταν, να εφοδιάσουν οι άνθρωποι της Fiat αυτό το νέο επιτυχημένο παιδί τους με αυτό που διέθετε και το παλιό: κίνηση στους τέσσερις τροχούς. Το αποτέλεσμα δικαιώνει και αυτή την επιλογή, δίνοντας στο Panda ένα μοναδικό πλεονέκτημα απέναντι στον ασιατικό ανταγωνισμό της κατηγορίας.
Το Panda 4×4 κινείται από τον γνωστό 8βάλβιδο κινητήρα των 1.242 κ.εκ., με απόδοση 60 ίππων στις 5.000 στροφές και ροπή 10,4 Kgm στις 2.500 στροφές. Στην πράξη η διαφορά από την προσθιοκίνητη έκδοση είναι σημαντική, αφού το αυτοκίνητο είναι πιο βαρύ και οι απαιτήσεις αυξημένες, σε ροπή κυρίως, ειδικά για κίνηση εκτός δρόμου. Επίσης ο κινητήρας παρουσιάζεται και θορυβώδης μετά τις 4.000 περίπου στροφές, κάτι το οποίο βέβαια συνδέεται και με την αναγκαστική περιστροφή του σε υψηλούς ρυθμούς, αν θες να κινηθείς γρηγορότερα.
Εξωτερικά, η διαφοροποίηση έναντι της προσθιοκίνητης έκδοσης έγκειται στους εμπρός και πίσω προφυλακτήρες, με πιο «επιθετική» εμφάνιση και προδιάθεση, όπως και στην εμφανώς αυξημένη απόσταση από το έδαφος, που φτάνει τα 16 εκατοστά. Αντίθετα, στο εσωτερικό η αλλαγή που υπάρχει έχει να κάνει μόνο με τις επενδύσεις των καθισμάτων. Κατά τα άλλα, η εικόνα του εσωτερικού παραμένει φρέσκια και ευχάριστη. Τα πλαστικά είναι σκληρά αλλά ποιοτικά, για τα δεδομένα της κατηγορίας. Οι χώροι για μικροπράγματα είναι ικανοποιητικοί, ενώ αν ο οδηγός δεν είναι πολύ ψηλός χωράνε σχετικά άνετα οι τέσσερις επιβάτες.
Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι εύχρηστο, και η αίσθησή του αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία του Panda. Σ’ αυτό βοηθάει και η τοποθέτησή του στην κεντρική κονσόλα, που το φέρνει κοντά στο χέρι.
Tο σύστημα τετρακίνησης λειτουργεί μ’ ένα συνεκτικό συμπλέκτη, που μεταφέρει την κίνηση στο πίσω διαφορικό. Το αυτοκίνητο είναι κατά βάση προσθιοκίνητο και το θεωρητικό ποσοστό κατανομής δύναμης στους δύο άξονες είναι μέχρι και 100%. Όταν, δηλαδή, οι εμπρόσθιοι τροχοί χάσουν την πρόσφυση τους ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα τετρακίνησης. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά ικανό σε κάθε είδους δρόμο και μπορεί να οδηγηθεί εύκολα και με ασφάλεια, ακόμα και αν το οδόστρωμα έχει χιόνι ή πάγο. Έτσι, όταν οι εμπρός τροχοί σπινάρουν ή χάσουν την πρόσφυσή τους, οι εντολές που μεταφέρονται μέσω των αισθητήρων στον «εγκέφαλο» αρχίζουν να μεταφέρουν πίσω τη δύναμη του κινητήρα, μέχρι οι εμπρός να ξαναβρούν την πρόσφυσή τους. Σε συνδυασμό με το μικρό, για τετρακίνητο, βάρος, το Panda 4×4 μπορεί να προσφέρει αποδεκτές εκτός δρόμου λύσεις, για τις οποίες είναι ενδεικτικές και οι γωνίες που χαρακτηρίζουν τις δυνατότητες προσέγγισης σε δύσκολα εδάφη (26, 23 και 44 μοίρες για τις γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής αντίστοιχα ή 24, 24 και 42 μοίρες για την έκδοση Climbing, η οποία έχει λίγο πιο ψηλή απόσταση από το έδαφος). Η μέγιστη κλίση δε που μπορεί το Panda 4×4 να ανέβει, είναι μεγαλύτερη από 50%!
Στη βασική έκδοση είναι ο κλιματισμός, το ABS με EBD και MSR, δύο αερόσακοι, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κεντρικό κλείδωμα, Ραδιο/CD προβολείς με λειτουργία follow me home, στην τιμή των 12.270 ευρώ. Η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 145 χλμ/ώρα.
Aντί για συμπέρασμα, ας θέσουμε μια «φιλοσοφική» ερώτηση: Ποιό αξιόπιστο, όμορφο και σχετικά ευρύχωρο αυτοκίνητο σου παρέχει υπηρεσείες offroad, με τιμή λίγο πάνω απ’ της 10.000 ευρώ;
Χρήστος Φωτιάδης