Renault Kadjar 1.2 TCe 130 hp: Crossover ευελιξίας και ικανότητας
Η Renault πρωτοτύπησε και πάλι! Το όνομα KADJAR είναι σύνθεση των ‘KAD’ και ‘JAR’. Το ‘KAD’ είναι εμπνευσμένο από τη λέξη ‘quad’, τις τετράτροχες γουρούνες παντός εδάφους και το ‘JAR’ προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις ‘agile’ και ‘jaillir’, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνουν ευελιξία, ελευθερία και ικανότητα. Το Kadjar βασίζεται στην πλατφόρμα CMF του ομίλου Renault – Nissan και μοιράζεται τα περισσότερα μηχανικά του μέρη με το Nissan Qashqai, όμως διαφοροποιείται αισθητά. Ενώ περιέχει αρκετά στοιχεία και από το μικρότερο Captur, δεν υπάρχει περίπτωση να τα μπερδέψεις με κάποιο άλλο «αδελφό» μοντέλο.
Πρόκειται για άλλο ένα «πολιτισμένο» crossover, αλλά με την απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος στα 200 mm, ανταγωνίζεται τις επιδόσεις κάποιων «ελαφρώς» off road μοντέλων!
Παράλληλα είναι και εξαιρετικά πρακτικό. Με μήκος 4,45 m, πλάτος 1,84 m και ύψος 1,61 m, το Kadjar δεν ζηλεύει καν τα μοντέλα της αμέσως μεγαλύτερης κατηγορίας. Επίσης, το μακρύ μεταξόνιο των 2,65 m προσφέρει μεγάλη άνεση στο εσωτερικό. Στις πίσω θέσεις υπάρχει πολύς χώρος για τα γόνατα και το κεφάλι, ενώ το πλάτος επιτρέπει τη μεταφορά τρίτου επιβάτη χωρίς καμία δυσκολία. Τέλος, ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 527 λίτρα και μπορεί να φτάσει στα 1.478 λίτρα με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος!
Εξωτερικά, στο εμπρός μέρος ξεχωρίζουν τα στενόμακρα φώτα LED που αποτελούν σχεδιαστική συνέχεια της χαρακτηριστικής μάσκας, με το μεγάλο σήμα της μάρκας στο κέντρο της. Τραβάει το μάτι ακόμα και στο πλάι, με τους τονισμένους ώμους πάνω από τους θόλους των τροχών, ενώ στο πίσω μέρος με τα τρισδιάστατα φωτιστικά σώματα. Στο εσωτερικό, η ψηλή κεντρική κονσόλα που εξέχει πάνω από τα καθίσματα οδηγού-συνοδηγού, σε συνδυασμό με το ταμπλό και τη χειρολαβή για τον συνοδηγό, δημιουργούν αναμφισβήτητα αίσθηση. Στις επιφάνειες χρησιμοποιούνται καλά υλικά και η συναρμογή τους είναι προσεγμένη.
Στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας υπήρχε ένας πλουσιότατος εξοπλισμός και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους απεικόνισης των στοιχείων του, που αποτελεί στάνταρ εξοπλισμό στο Kadjar Dynamic (€25.730). Μαζί με τον αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, τους αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω, το σύστημα infotainment με έγχρωμη οθόνη αφής 7,0’’ και σύστημα πλοήγησης, τους προβολείς με αυτόματη μεγάλη σκάλα και πάρα πολλά ακόμη! Όμως η τιμή εκκίνησης του –με τον μοναδικό βενζινοκινητήρα- βρίσκεται μόλις στα € 20.850 του Authentic.
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, το Kadjar 1.2 TCe (1.199 cc, i4, 16v, 2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός, τούρμπο, 130 PS/5.500 rpm, 20,9 kgm/2.000 rpm, χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων) είναι ταχύτερο από το Nissan Qashqai 1.2, στο οποίο ο ίδιος κινητήρας αποδίδει 15 PS λιγότερους! Στις υψηλότερες ταχύτητες η διαφορά διευρύνεται ακόμη περισσότερο! Η μέση κατανάλωση των 8,7 lt/100 km είναι φυσιολογική με τέτοιο όγκο και βάρος, αλλά εντός πόλης νοσταλγεί κανείς τον πετρελαιοκινητήρα…
Κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε και πάλι τον υπεύθυνο της Renault Ι. Κρομμύδα για την πολύ χρήσιμη λίστα με τα πλήρη «στοιχεία ταυτότητας» του κάθε μοντέλου δοκιμής, που διευκολύνει τη δουλειά μας και αποτρέπει οποιοδήποτε λάθος!
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 km/h 10,1”
Τελική ταχύτητα 192 km/h
Μέση κατανάλωση 8,7 lt/100 km
Εκπομπές CO2 126 g/km
Μεταξόνιο 2,64 m
Απόβαρο 1.380 kg
VW e-Golf: Η αυτοκίνηση στην… πρίζα
Μετά το ηλεκτροκίνητο VW Up, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και το αντίστοιχο Golf. Πρόκειται για ένα μεσαίο οικογενειακό μοντέλο, κυρίως για αστική μετακίνηση, με ελάχιστο κόστος χρήσης. Το e-Golf κινείται από ένα ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει 115 ίππους μεταξύ 3.000-12.000 rpm και 270 Nm ροπής. Τροφοδοτείται από μια μπαταρία που ζυγίζει 318 kg και είναι τοποθετημένη στο κέντρο του αυτοκινήτου ώστε να διατηρείται η δυναμική του ισορροπία.
Στην πράξη, η ηλεκτροκίνηση είναι μια αρκετά νέα τεχνολογία, θα πρέπει όμως κανείς να είναι έτοιμος να «σηκώσει» και τους περιορισμούς που απορρέουν από αυτό το δεδομένο, όπως το υψηλό κόστος κτήσης, της τάξης των 38.500 ευρώ. Αν υπολογίσετε πόσο κοστίζει ένα απλό Golf , θα δείτε ότι πρέπει να κάνετε πολλά χιλιόμετρα ετησίως, για να επιτευχθεί η απόσβεση. Ένας άλλος περιορισμός αφορά την τελική ταχύτητα, που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 140 χλμ./ώρα, λόγω κατανάλωσης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι για μια πλήρη φόρτιση σε οικιακό δίκτυο, δεν αρκεί ένα ολόκληρο βράδυ! Χρειάζονται 13 ώρες στην πρίζα ή 8 ώρες με wallbox, ώστε να πάρετε μια ρεαλιστική αυτονομία 140 περίπου χιλιομέτρων!
Τα καλά νέα!
Ούτως ή άλλως, τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα απευθύνονται σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό οδηγών, που πληρούν τις απαιτητικές προδιαγραφές αγοράς ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Όμως όποιος το αποκτήσει θα έχει πολλούς λόγους να το απολαύσει. Πρώτος είναι η αθόρυβη λειτουργία του κινητήρα. Χωρίς κενά ισχύος, χωρίς κραδασμούς, με μια απόλυτη γραμμικότητα, με έντονο τράβηγμα από χαμηλά, ο κινητήρας του ηλεκτρικού Golf είναι η καλύτερη παρέα ειδικά στην αστική κυκλοφορία. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ένα εκ των 3 προγραμμάτων λειτουργίας, Comfort, Eco και Eco+, με τα δύο τελευταία να περιορίζουν κάπως την ισχύ, προς όφελος της αυτονομίας.
Από πλευράς επιδόσεων χρειάζονται μόλις 4,2’’ για το 0-60km/h και 10,4’’ για το 0-100km/h. Η αυτονομία κυμαίνεται από 130 έως τα 190 χιλιόμετρα, αναλόγως του φορτίου, των κλίσεων του δρόμου και ενδεχόμενες ακραίες θερμοκρασιακά συνθήκες. Το βασικό πρόβλημα είναι ο κλιματισμός, έτσι προαιρετικά διατίθεται σύστημα που μπορεί να προκλιματίσει την καμπίνα, όσο το αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένο στο wallbox.
Για τη φόρτιση υπάρχουν οι τρεις λύσεις, της απλής οικιακής πρίζας, του wallbox και του ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος. Με μονοφασική παροχή 220 V απαιτούνται 13 ώρες για πλήρη φόρτιση. Όσοι αποκτήσουν wallbox με παροχή τριφασικού ρεύματος (όπως το νυχτερινό στις κατοικίες), χρειάζονται 8 ώρες για πλήρη φόρτιση. Στο wallbox υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας της ηλεκτρονικής μονάδας του αυτοκινήτου με το σταθμό φόρτισης μέσω ειδικής εφαρμογής σε smartphone για προγραμματισμό της διαδικασίας. Ο ταχύτερος τρόπος είναι σε fast charger, στο κοινόχρηστο δίκτυο φόρτισης. Με ισχύ 40 kW η φόρτιση γίνεται με παροχή συνεχούς ρεύματος και 30 λεπτά αρκούν για να φτάσει η συσσωρευμένη ενέργεια στο 80% από εντελώς άδειες μπαταρίες.
Παρά τις δυσκολίες που αναφέραμε, το e-Golf φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη μαζικότερη ηλεκτροκίνηση, καθώς ξεπερνούν πια το ένα εκατομμύριο τα ηλεκτρικά που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, με προοπτικές αύξησης!