Σε μια ενδιαφέρουσα απόδραση, που κατέληξε στα Τρίκαλα Κορινθίας, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το νέο μεσαίο compact SUV της Volkswagen, στην ουσία το πρώτο μοντέλο αυτής της κατηγορίας που βγάζει στην αγορά η μεγαλύτερη γερμανική φίρμα. Έτσι, η «ομάδα» των SUV της γερμανικής εταιρείας ενισχύεται σημαντικά. Μετά τα γνωστά Touareg, Tiguan Allspace και Tiguan, έχουμε τώρα το μικρότερο αδελφάκι, ενώ από το 2018 θα υπάρχει και το T-Cross, ένα ακόμη πιο μικρό, βασισμένο στο Polo. Για όσους το «ψάχνουν» πιο πολύ, η ονομασία T-Roc ξεκινά με το γράμμα «Τ» που είναι κοινό πια αρχικό και στα τέσσερα SUV της εταιρείας, ενώ το δεύτερο συστατικό περιέχει αρκετή… γερμανική πολυπλοκότητα (Robust=σταθερό), ενώ το «c» αναφέρεται στο… Crossover! Βάση του αποτελεί η γνωστή πλατφόρμα MQB που είναι κοινή στα Golf, Tiguan και Passat.
Από τα στελέχη της εισαγωγικής εταιρείας KOSMOCAR AΕ ενημερωθήκαμε για τα δεδομένα του T-Roc, η τιμή του οποίου ξεκινά λίγο κάτω από τις είκοσι χιλιάδες ευρώ, αλλά με πολύ καλό εξοπλισμό.
Συγκεκριμένα, διατίθενται οι εξής εκδόσεις με τις αντίστοιχες τιμές:
VW T-Roc 1.0 TSI 115 PS: 19.650 ευρώ
VW T-Roc 1.5 TSI 150 PS: 23.950 ευρώ
VW T-Roc 2.0 TSI 190 PS 4Motion: 32.250 ευρώ
VW T-Roc 2.0 TDI 150 PS 4Motion: 26.700 ευρώ
Σημασία έχει πάντα η πρώτη εντύπωση, που συχνά είναι και η πιο σωστή. Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι τα ισχυρά σημεία του T-Roc είναι η αρκετά πρωτότυπη εξωτερική του εμφάνιση με άριστες επιλογές χρωμάτων, το πανέμορφο «γεωμετρικό» ταμπλό με χρώμα που αντιστοιχεί στο εξωτερικό και «δένει» σπουδαία, τα εξαιρετικά καθίσματα οδηγού και συνοδηγού, καθώς και η αθόρυβη λειτουργία του κινητήρα, ειδικά για έναν τρικύλινδρο χιλιάρη. Αυτό το μοτέρ ήταν και το μοναδικό της δοκιμής μας, αφού τα αυτοκίνητα ήρθαν από την «προπαραγωγή» ειδικά για την παρουσίαση και όχι σε όλη τη γκάμα. Φυσικά, δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το σύστημα τετρακίνησης, που διατίθεται μόνο στα μεγαλύτερα μοντέλα, αλλά θα επανέλθουμε εν καιρώ.
Οι χώροι στο εσωτερικό είναι ικανοποιητικοί, με άνεση για δύο επιβάτες στο πίσω κάθισμα και πορτμπαγκάζ «γύρω» στα 400 λίτρα, ανάλογα με το είδος της ρεζέρβας και την ύπαρξη ή μη τετρακίνησης. Πάντως με την ανάκληση των πίσω καθισμάτων δημιουργείται υπεραρκετός χώρος για μεταφορές. Το μικρό μοτέρ αποδείχτηκε σπουδαίο για την κίνηση ενός αυτοκινήτου 1,2 τόνου, αλλά όπως πάντα στις περιπτώσεις αυτές (μικρό & εξατάχυτο) υπάρχουν μικρά «θεματάκια» με τις αναλογίες των μικρών ταχυτήτων, αφού τα γρανάζια πρέπει κι αυτά να βολευτούν κάπως στο κιβώτιο! Στην προκειμένη περίπτωση, η δευτέρα είναι μεν εξαιρετικά «μακριά» (πιάνει τα 100 χ.α.ω.!), αλλά της λείπει η ροπή στις χαμηλές στροφές και ταχύτητες, ώστε να πρέπει να ξαναβάλεις πρώτη!
Αλλά στο ταξίδι, το σύνολο εκπλήσσει ευχάριστα, ακόμη και στις δύσκολες κλειστές στροφές της διαδρομής μας. Το «μοτεράκι», αποδεικνύεται «θηρίο», επιταχύνοντας ικανοποιητικά στα προσπεράσματα, ακόμα και με την… έκτη ταχύτητα! Πολύ θετική η έλλειψη θορύβου και κραδασμών, αλλά δυστυχώς φροντίζει το… σφύριγμα των εμπρός τζαμιών να υπάρχει… ανταγωνισμός στο επαρκέστατο ηχοσύστημα! Η γενική εντύπωση πάντως ήταν πολύ θετική. Εύκολα ανεβαίνεις στα 160 χ.α.ω., χωρίς καν να το καταλάβεις, ενώ η κατανάλωση σίγουρα δεν είναι εμπόδιο, αλλά ούτε και το ισχυρό σημείο, όπως συμβαίνει στα περισσότερα «χιλιάρια» μοτέρ. Στις συνθήκες της δοκιμής κινηθήκαμε στα 6 με 7 λίτρα/100 χλμ, αλλά δύσκολα μπορούμε να έχουμε άποψη για την κατανάλωση στην πόλη.
Στον στάνταρ εξοπλισμό της βασικής έκδοσης περιλαμβάνονται ζάντες αλουμινίου 16”, ράγες οροφής, πίσω φώτα LED, δερμάτινο τιμόνι και κεντρικό υποβραχιόνιο εμπρός, διζωνικός κλιματισμός, Composition Colour με έγχρωμη οθόνη αφής 6,5”, Bluetooth /USB/SD, αισθητήρες βροχής και φωτός, καθώς και ηλεκτρικό χειρόφρενο με λειτουργία Auto-Hold. Όμως περιλαμβάνονται επίσης και τα πολύ πιο εξεζητημένα συστήματα υποβοήθησης Front Assist με City Emergency Braking, Pedestrian Monitoring, ενεργό σύστημα διατήρησης πορείας Lane Assist, Multi Collision Braking, Pre-Crash – σύστημα προληπτικής προστασίας επιβατών και Fatigue Detection -σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού! Δηλαδή, «τα πάντα όλα»!!!
Επιπλέον, αποκλείεται να μην βρείτε το χρώμα που θέλετε, αφού υπάρχουν συνολικά 35 χρωματικοί συνδυασμοί, 4 χρώματα οροφής, 11 επιλογές ζαντών, 7 επενδύσεις ταμπλό κονσόλας πάνελ θυρών, 9 επενδύσεις καθισμάτων και 2 επιλογές εσωτερικού φωτισμού ambient!
Με λίγα λόγια, η Volkswagen «χτυπά» με αξιώσεις την ανερχόμενη κατηγορία των μικρότερων SUV, με τα στελέχη της να μην κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι θα «κλέψουν» ένα αξιόλογο μερίδιο αγοράς από τον ισχυρό ανταγωνισμό της κατηγορίας. Η εικόνα που αποκομίσαμε από το T-Roc μοιάζει να τους δικαιώνει, αλλά τα πάντα θα κριθούν στην πράξη, στο νέο χρόνο που ξεκινά συγκρατημένα αισιόδοξα για όλους μας…