Υπόθεση: Πολλοί μπορεί να μη το γνωρίζουν, αλλά σε κάθε χώρα φυλάσσεται κάτω από ειδικές συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνεται το βάρος του, ένα πρότυπο χιλιόγραμμο, το γνωστό μας κιλό. Το πρότυπο αυτό συνιστά τη μονάδα αναφοράς και μέτρησης του βάρους. Όταν η αυστηρή, γοητευτική αλλά και μοναχική Νορβηγίδα επιστήμονας Μαρίε συμμετέχει στο τακτικό ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο στο Παρίσι σχετικά με την ακριβή μέτρηση του πρότυπου χιλιόγραμμου, η ζωή της αποκλίνει από την κανονική της ρουτίνα. Θα αναγκαστεί λοιπόν να «ζυγίσει» με ακρίβεια τις προσωπικές της απογοητεύσεις και επιθυμίες με την ευκαιρία για αγάπη και μια διαφορετική στάσης ζωής.
Κριτική: Μετά της «Ιστορίες κουζίνας», για άλλη μια φορά ο Μπεντ Χάμερ, δίνει στη σχέση μεταξύ επιστήμης και ανθρώπινων συναισθημάτων. Αυτή τη φορά, όχι μέσα από τη μελέτη για την τυποποίηση των συσκευών κουζίνας, αλλά μέσα από την επιβεβαίωση της ακρίβειας του «επίσημου μέτρου του χιλιόγραμμου» της Νορβηγίας, το οποίο φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού σε στιβαρό χρηματοκιβώτιο.
Όλες οι διαδικασίες, από τον τρόπο φύλαξης του «επίσημου κιλού» μέχρι τον τρόπο μετακίνησης και επιβεβαίωσής του, αντιμετωπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα, αλλά φαντάζουν κωμικές (είναι υποδόριο το νορβηγικό χιούμορ). Σ’ αυτό το στοιχείο βρίσκεται και η διαφορά των βόρειων υπό συννεφιά λαών, από τους νότιους και ηλιόλουστους και η ταινία του Χάμερ, φαίνεται να ισορροπεί, μεταξύ των δύο διαφορετικών ειδών κουλτούρας.
Γι’ αυτό και η ηρωίδα (Αν Νταλ Τορπ), μόνον όταν φτάνει στο ηλιόλουστο Παρίσι, δείχνει να εκτιμά ότι εκτός από τη ρουτίνα, την αυστηρότητα και τη σχολαστική ακρίβεια στο ζύγισμα, υπάρχει χαλάρωση, ανθρωπιά και αγάπη. Εκεί, τη βλέπουμε για πρώτη φορά να χαμογελά και να αφήνει τον εαυτό της να φερθεί ως γυναίκα. Όλα χάρη στη γνωριμία της με τον προσγειωμένο Πι (Λοράν Στοκέρ), που είναι και κυριολεκτικά προσγειωμένος αφού ασχολείται με την κηπουρική.
Σφιχτή σκηνοθεσία, απολαυστική μουσική και εξαιρετική φωτογραφία που αποτυπώνει εντυπωσιακά τη συμμετρία και την ακρίβεια στο νορβηγικό περιβάλλον, καθώς και τον ερωτισμό και τη φινέτσα του Παρισιού.
Σκηνοθεσία: Μπεντ Χάμερ
Με τους: Αν Νταλ Τορπ, Λοράν Στοκέρ, Περ Κρίστιαν Έλεφσεν.