Σε εγρήγορση τέθηκε και πάλι ο «μηχανισμός» του Δήμου Διονύσου κατά της επαναλειτουργίας λατομείων στην Πεντέλη.
Η κίνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να φέρει σε δημόσια διαβούλευση στις 24 Φεβρουαρίου και για μόλις τέσσερις ημέρες -εκ των οποίων οι τρεις ήταν αργία- το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», έθεσε σε νέα εγρήγορση τον «μηχανισμό» του Δήμου Διονύσου.
Η διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των λατομείων συνεδρίασε επειγόντως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης κατέθεσε στη σχετική διαβούλευση την τροπολογία που έχει συντάξει ο Δήμος για το ζήτημα των λατομείων. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αυτή είχε κατατεθεί και σε προηγούμενη δημόσια διαβούλευση για άλλο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το περασμένο καλοκαίρι.
Γιάννης Φωτάκης: Έχουμε καταγράψει σημαντική πρόοδο στο θέμα μας
Μιλώντας στην Αμαρυσία για τη συνεδρίαση της Τρίτης, ο συντονιστής της διαπαραταξιακής και αντιδήμαρχος Γιάννης Φωτάκης σημείωσε:
«Έχουμε κάνει πολύ σημαντική δουλειά με την τροπολογία. Κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν κάποιες ακραίες απόψεις, όπως για παράδειγμα να κλείσουμε επ’ αορίστου το Δημαρχείο. Ως δημοτική Αρχή προτείναμε να κλείσουμε το Δημαρχείο την ημέρα που θα συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, όχι, επ’ αόριστον καθώς υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να «τρέχουν» στον Δήμο. Επίσης, υπήρξε μια πρόταση να μποϋκοτάρουμε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Είπαμε ότι καταρχάς είναι πολύ αμφίβολο το αν θα μας ακολουθήσει ο κόσμος και δεύτερον, εφόσον προερχόμαστε από όλο το πολιτικό φάσμα στη διαπαραταξιακή, σε όποιες συγκεντρώσεις πηγαίνουμε να θέτουμε τα ζητήματά μας. Τέλος, δίνουμε μια μάχη τώρα, η στάση και των κομμάτων και της κυβέρνησης αξιολογείται από όλους μας και ο αγώνας συνεχίζεται.
Υπήρξε μια αποχώρηση από τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος και είχε βάλει αυτά τα ζητήματα. Δεν προσφέρει καλή υπηρεσία η οποιαδήποτε αποχώρηση. Έχουμε καταγράψει σημαντική πρόοδο στο θέμα μας, ήδη οι τέσσερις από τις πέντε άδειες είναι αρχειοθετημένες και με τη στάση μας δεν πρέπει να απομειώνουμε την επιτυχία την οποία την κάναμε όλοι μαζί.
Αυτή τη στιγμή έχουμε απευθυνθεί με 15 επιστολές σε όλο το πολιτικό σύστημα. Όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και στους βουλευτές που εκλέγονται στην Περιφέρειά μας. Ζητάμε να μας καλέσουν στη σχετική κυβερνητική διαδικασία δηλαδή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Ταυτόχρονα όλα τα κόμματα να προβάλουν το θέμα της τροπολογίας και ο καθένας μας να συμβάλει ανάλογα με την πολιτική του αναφορά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαμαρτυρίες για την ολιγοήμερη διαβούλευση ήταν έντονες και ζητήθηκε παράτασή της, προκειμένου να γίνει καλύτερη μελέτη του νομοσχεδίου, ένα μέρος του οποίου ασχολείται με τις «Λατομικές και Μεταλλευτικές Διατάξεις». Σε κανένα από τα άρθρα του μέρος αυτού, δεν περιλαμβάνεται η τροπολογία που είχε ετοιμάσει ο Δήμος Διονύσου τον Ιούλιο που πέρασε και η οποία προτείνει την επέκταση του αποχαρακτηρισμού λατομικών περιοχών εξόρυξης λατομικών ορυκτών, για λατομεία που δεν λειτουργούν πλέον της δεκαετίας ή εντάσσονται σε περιοχές που προστατεύονται από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ή σε περιοχές που ρυθμίζονται από χωροταξικό σχεδιασμό, οι διατάξεις του οποίου είναι αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, στις 23 Ιανουαρίου είχε επισκεφθεί τον Δήμο Διονύσου και είχε δηλώσει κάθετα αντίθετος στην εγκατάσταση νέων λατομείων στο Πεντελικό όρος.
Η τροπολογία του Δήμου Διονύσου
Τροπολογία
(Αποχαρακτηρισμός λατομικών περιοχών εξόρυξης λατομικών ορυκτών)
Αιτιολογική έκθεση
Υφίστανται περιπτώσεις θεσμοθετημένων λατομικών περιοχών εξόρυξης λατομικών ορυκτών που, ενώ ισχύουν απαγορευτικές διατάξεις για τη μη εκχώρηση τους για εκμετάλλευση, εν τούτοις το αρχικό καθεστώς ρύθμισης τους παραμένει, χωρίς προσαρμογή στις απαγορευτικές αυτές διατάξεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σχετικές συγχύσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται. Συγκεκριμένα:
Υφίστανται Π.Δ. ή άλλες ανάλογες σχετικές ρυθμίσεις, που προστατεύουν περιοχές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ορίζοντας συγχρόνως, εντός των περιοχών αυτών, λατομικές ζώνες για λειτουργούντα όπως τα εν λόγω λατομεία.
Ομοίως υφίστανται επίσης περιπτώσεις, όπου ρυθμιστικά ή πάσης φύσεως χωροταξικά σχέδια καθόριζαν απαγορευτικές κατευθύνσεις για τέτοιου είδους λειτουργίες σε περιοχές λειτουργούντων πάλι λατομείων.
Και στις δύο περιπτώσεις, στην ουσία ορίζονταν λειτουργίες που δεν συνάδουν με το επιβαλλόμενο καθεστώς προστασίας και ως είθισται, προκειμένου να μην αναστατωθεί η λειτουργία των αντίστοιχων λατομικών επιχειρήσεων, αυτές παρέμεναν εν λειτουργία μέχρι την λήξη της αδειοδότησης των. Αυτός δε είναι ο λόγος που έκτοτε περιέπιπταν σε πλήρη αδράνεια.
Με την προτεινόμενη τροπολογία, προσδιορίζεται η συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε αυτού του είδους οι περιοχές να αποχαρακτηρίζονται, εις τρόπον ώστε να αποφεύγονται οι όποιες συγχύσεις.
Η προτεινόμενη τροπολογία, που αφορά τον αποχαρακτηρισμό λατομικών των εν λόγω περιοχών, έχει ως εξής:
Η Τροπολογία
Προσθήκη νέου εδαφίου β στην παρ. 7 του άρθρου 48 του ν. 4512/2018 ( ́ΦΕΚ Α ́5/17.01.2018).
Η μέχρι σήμερα διατύπωση της παρ. 7, αριθμείται ως εδάφιο α, ενώ προστίθεται νέο εδάφιο β και επομένως η παρ. 7 επαναδιατυπώνεται ως εξής:
«Άρθρο 48, παρ. 7»
α) Λατομικές περιοχές που έχουν ενεργοποιηθεί στο παρελθόν και έχουν περιέλθει σε αδράνεια πλέον της δεκαετίας αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη εφόσον τεκμηριωμένα δεν συντρέχουν πλέον λόγοι διατήρησής τους. Η απόφαση αυτή του Περιφερειάρχη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας και αιτιολογημένη γνώμη των Συμβουλίων ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και κοινοποιείται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ.
β) Λατομικές περιοχές εξόρυξης λατομικών ορυκτών, εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει λατομεία τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας Υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, αποχαρακτηρίζονται, με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος, εφόσον ισχύει ένας τουλάχιστον από τους παρακάτω λόγους:
β.1) Έχει εκδοθεί σχετικό Π.Δ. ή άλλη ανάλογη ρύθμιση, οι οποίες προστατεύουν τη συγκεκριμένη περιοχή προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
β.2) Έχει θεσμοθετηθεί Ρυθμιστικό Σχέδιο, ή Τ.Π.Σ ή Ε.Π.Σ. ή γενικότερα Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι διατάξεις των οποίων είναι αντίθετες προς την λειτουργία λατομείων στη συγκεκριμένη λατομική περιοχή.
Επισπεύδοντες για την έκδοση της ως άνω απόφασης μπορεί να είναι ο Υπουργός ΥΠΕΝ, ΟΤΑ Α ́ και Β ́ βαθμού καθώς και λοιπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ενεστώς και πρόδηλο έννομο συμφέρον.
Η ως άνω διαδικασία, πρέπει να προηγείται σε κάθε περίπτωση κατάθεσης αιτημάτων αδειών έρευνας ή έγκρισης σύμβασης εκμετάλλευσης σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.
Διαβάστε: «Νέος Διόνυσος» για τη «μάχη» κατά των λατομείων: Ώρες ευθύνης