Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιουνίου, ξεκινώντας το καταστροφικό της έργο από την οδό Ρόδων στη Σταμάτα, ήταν το πρώτο σοβαρό συμβάν φωτιάς, το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην εξάμηνη θητεία της η νέα δημοτική Αρχή Διονύσου.
Το σημείο εκδήλωσης της φωτιάς εντοπίστηκε άμεσα από πυροφύλακα του Δήμου καθώς και από το ένα (εκ των δύο) drone, το οποίο μέσα σε δευτερόλεπτα μετέδωσε εικόνα στις αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Δήμο.
Η ένταση του ανέμου ήταν 5 με 6 μποφόρ μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, ενώ στα υψόμετρα και τις εστίες προσέγγιζαν τα 7 με 8 μποφόρ, γεγονός που συνέβαλε στην ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς καθιστώντας τις διαδικασίες πυρόσβεσης εξαιρετικά δυσχερείς. Τη Δευτέρα υπήρξαν αναζωπυρώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά.
Τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς διερευνώνται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).
Σημειώνεται ότι, όπως ενημέρωσε ο Δήμος, από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου έχει αρχίσει η συγκέντρωση στοιχείων των πληγέντων κτηρίων, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν οι αυτοψίες από κλιμάκια μηχανικών της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Παράλληλα, θα προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση επιτροπών για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών, προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, για επισκευές κύριας ή δευτερεύουσας οικίας ή αντικατάσταση οικοσκευής.
Εν τω μεταξύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας επισκέφθηκαν τη Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας που επλήγη από τη φωτιά, για αυτοψία, η δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου και οι αντιδήμαρχοι Γρηγόρης Ίσσαρης, Ιωάννης Τραϊφόρος και Λαμπρινή Νούση όπως και στελέχη του Δήμου.
«Οι 9 ενέργειες του Δήμου κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς»
Είκοσι τέσσερις ώρες μετά, με ανακοίνωσή της, θέλησε να ενημερώσει τους πολίτες αναφορικά με τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής φωτιάς, απαντώντας και σε κάποιες επισημάνσεις και παράπονα που γράφτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούσαν κυρίως την έλλειψη ενημέρωσης και τη γενικότερη αντιμετώπιση του συμβάντος.
Αναλυτικά, η ενημέρωση της δημοτικής Αρχής ανέφερε:
«Από την πρώτη στιγμή η δήμαρχος Διονύσου ήταν σε επικοινωνία τόσο με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής όσο και με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής οι οποίοι ανταποκρίθηκαν τάχιστα στο αίτημά της για ενίσχυση των εναέριων μέσων.
Εφαρμόστηκε το επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.
Τόσο η δήμαρχος όσο και αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υπαλληλικό προσωπικό βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή της Σταμάτας για τον καλύτερο συντονισμό.
Διαθέσαμε λεωφορείο του Δήμου, ώστε να μεταφέρει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Στεφάνου όσους δημότες δεν είχαν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Διαθέσαμε μέσα και προσωπικό για την κατάσβεση της φωτιάς.
Μεριμνήσαμε (και εξακολουθούμε να το πράττουμε έως κι αυτή την ώρα) για τη συνεχή παροχή ύδατος και τροφής στις δυνάμεις αλλά και στους πολίτες που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους όταν κρίθηκε αναγκαίο.
Ανοίξαμε δημοτικούς χώρους για τη φιλοξενία ανθρώπων αλλά και αδέσποτων, ενώ είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με το Δήμο Κηφισιάς για πρόσθετους χώρους.
Μισθώσαμε ξενοδοχείο για την φιλοξενία των δημοτών που επλήγησαν.
Πραγματοποιήσαμε αυτοψία σε όλη την περιοχή που επλήγη και τάχιστα θα γίνει η καταγραφή των ζημιών από πλευράς των μηχανικών της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων.»
Επιχειρήσεις κατάσβεσης
Η δημοτική Αρχή προχώρησε σε νεότερη και πιο λεπτομερή ενημέρωση για τη φωτιά, την Τρίτη 2 Ιουλίου, παραθέτοντας τις δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεση, τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα μέτρα πρόληψης και προστασίας αλλά και τις επόμενες κινήσεις της:
Από την πρώτη στιγμή, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, επικουρούμενες από οχήματα της Αστυνομίας, του Δήμου και των εθελοντικών κλιμακίων Πολιτικής Προστασίας έσπευσαν στην περιοχή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση συμμετείχαν από πλευράς των εθελοντικών κλιμακίων:
• ΕΔΔΔ – Κλιμάκιο Ροδοπόλεως: 11 Πυροσβεστικά οχήματα με 62 εθελοντές.
• ΣΕΠΠΑΣ – Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου: 8 Π.Ο. με 50 εθελοντές.
• ΣΠΠΕΚ – Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου: 6 Π.Ο. με 37 εθελοντές.
• ΣΕΠΠΑΝ -Εθελοντές Κλιμάκιου Άνοιξης: 2 Π.Ο. με 8 εθελοντές.
• ΣΕΠΠΔΚΔ – Εθελοντές Πυρασφάλειας Διονύσου: 4 Π.Ο. με 9 εθελοντές
• Λατομεία Διονύσου: 3 Υδροφόρες με 6 εθελοντές.
Ο Δήμος Διονύσου συνέδραμε με δύο υδροφόρα και τέσσερις υπαλλήλους καθώς κι ένα πυροσβεστικό όχημα με δύο υπαλλήλους. Η Περιφέρεια Αττικής, επίσης, συμμετείχε ενεργά με υδροφόρες και μηχανήματα, όπως και ο Σ.Π.Α.Π.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για Δήμους της Αττικής, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έστειλαν εθελοντές, συμβούλους και οχήματα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η δημοτική Αρχή θ’ αποστείλει σε κάθε έναν ξεχωριστά μια ευχαριστήρια επιστολή.
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενήργησε σύντομα λόγω και της πυρκαγιάς στην Κερατέα, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα απέστειλε ταχύτατα επίγεια μέσα και ενίσχυσε σταδιακά και τα εναέρια μέσα. Αναντίρρητα, η κινητοποίηση ήταν άμεση και όπως αποδείχθηκε, αποτελεσματική.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου παρέδωσαν νερά και τρόφιμα στους ανθρώπους που έδιναν μάχη με τις φλόγες.
Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν άρτια, με στόχο την ταχεία και αποτελεσματική κατάσβεση της πυρκαγιάς και την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.»
Οι ζημιές
Οκτώ σπίτια (στις οδούς Ρόδων και Χίου) έχουν καταστραφεί ολοσχερώς καθώς κι ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο.
Ο Δήμος Διονύσου θα προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης των προβλεπόμενων οικονομικών ενισχύσεων για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων, που αφορά στην επισκευή της κύριας ή δευτερεύουσας οικίας ή την αντικατάσταση της οικοσκευής από τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
Μέτρα Προστασίας και Πρόληψης
Εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, η προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων αλλά και του φυσικού κάλλους. Προς τούτο, παρακαλούνται όλοι οι δημότες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να παραμένουν ενημερωμένοι μέσω των επίσημων διαύλων επικοινωνίας (www.dionysos.gr)
Λόγω των καιρικών συνθηκών τους καλούμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.
Ο Δήμος έχει μισθώσει από την πρώτη στιγμή ξενοδοχείο για την παροχή προσωρινής στέγασης για τους κατοίκους που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Θα παρέχει, επιπροσθέτως, ψυχολογική υποστήριξη, ενώ εξετάζονται οικονομικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.
Ο Δήμος έχει αποστείλει έγγραφο τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στην Περιφέρεια Αττικής αναφορικά με τη συνδρομή τους στην απομάκρυνση καμένων υλικών και αποβλήτων αλλά και των κηπαίων, η ποσότητα των οποίων έχει υπερ- πολλαπλασιαστεί λόγω του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων.
Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν δράσεις αναδάσωσης και αποκατάστασης της φυσικής βλάστησης.
«Βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη»
Στην ανακοίνωση του Δήμου, εντάσσεται και το ευχαριστήριο έγγραφο με το οποίο η δήμαρχος Διονύσου Κατερίνα Μαϊχόσογλου, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, το οποίο και έχει αποσταλεί σε εθελοντές, φορείς, δήμους, επιχειρήσεις.
Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει:
«Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη θα ήθελα μέσω της επιστολής να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μας προς όλους εσάς που ανταποκριθήκατε με αυταπάρνηση και αλληλεγγύη στη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας.
Η συμβολή σας, είτε ως εθελοντές, είτε ως εκπρόσωποι από άλλους Δήμους και Φορείς, ήταν καθοριστική για την κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή της Σταμάτας. Η άμεση και αποτελεσματική δράση βοήθησε στην αποφυγή περαιτέρω ζημιών και στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων μας αλλά και στη διαφύλαξη του φυσικού κάλλους. Οι προσπάθειές που καταβάλατε υπήρξαν ανεκτίμητες τόσο στην καταπολέμηση της φωτιάς όσο και στην παροχή βοήθειας.
Οι εθελοντές που έδωσαν το “παρών”, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η αλληλεγγύη και η ανθρώπινη ανιδιοτέλεια εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνίας μας.
Η αμεσότητα και ο επαγγελματισμός με τον οποίο οι αρμόδιοι φορείς ανταποκρίθηκαν, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι Εθελοντικές Ομάδες τόσο από το Δήμο Διονύσου όσο και από πολλούς Δήμους των περιοχών της Αττικής, η Ελληνική Αστυνομία, επιχειρήσεις αλλά και απλοί πολίτες αποτέλεσαν κρίσιμους παράγοντες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν υποδειγματική και δείχνει πως, όταν ενώνονται οι δυνάμεις μας, μπορούμε να υπερβούμε οποιοδήποτε εμπόδιο.
Η εμπειρία αυτής της δύσκολης περιόδου μας δίδαξε πολλά. Πρώτα απ’ όλα την αξία της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της οργανωμένης δράσης. Μας δίδαξε, επίσης ότι, παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο και να οικοδομούμε μια κοινωνία πιο ανθεκτική και ενωμένη».
Κατανοούμε πλήρως την ανησυχία και την αγωνία των συμπολιτών μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την πρόληψη τυχόν νέας πυρκαγιάς. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη όλων μας είναι απαραίτητες για να ξεπεράσουμε κάθε δύσκολη δοκιμασία».
Πηγή φωτογραφιών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις από τον Διόνυσο στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook