Δεν έχουν τέλος οι διαδικτυακές απάτες που στήνουν επιτήδειοι σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών. Πρόσφατα, η Ελληνική Αστυνομία αποκάλυψε νέα απάτη με δήθεν έγγραφα τα οποία υπογράφουν η «υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως» και ο «αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος».
Οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών Aρχών, προσπαθούσαν να εξαπατήσουν πολίτες -χρήστες του διαδικτύου- με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων και ζητώντας από τους παραλήπτες την άμεση παροχή εξηγήσεων «προς αποφυγή κυρώσεων». Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν αληθοφάνεια, στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούσαν τους λογότυπους της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Europol, καθώς και εντύπωμα σφραγίδας με δήθεν υπουργική υπογραφή.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ καλώντας τους πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία, το κείμενο που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος».
Δεν γνωρίζουμε εάν στη νέα αυτή απάτη που βγήκε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, έπεσαν θύματα δημότες του Δήμου Πεντέλης. Θυμόμαστε, όμως, ότι στο πρόσφατο παρελθόν, οι ίδιοι ή συνδημότες τους έπεσαν στις παγίδες επιτήδειων, οι οποίοι μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πέτυχαν τον σκοπό τους.
Το καλοκαίρι του 2024 απατεώνες που υποδύονταν υπηρεσιακά στελέχη της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Πεντέλης είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση και να αποσπάσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό επιχειρηματία με τον οποίο ο Δήμος συνεργάζονταν.
Τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από δεκάδες καταγγελίες πολιτών, ο Δήμος Πεντέλης εφιστούσε την προσοχή των πολιτών αναφέροντας ότι επιτήδειοι, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του Δήμου Πεντέλης, τηλεφωνούσαν σε προμηθευτές, ζητώντας στοιχεία των λογαριασμών τους και καθοδηγώντας τους σε κακόβουλες ιστοσελίδες και λογισμικό.
Στην περίπτωση εκείνη, ο Δήμος Πεντέλης προσέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να ενημερώσει τους δημότες.
Το ανησυχητικό είναι ότι οι (συνήθως σεσημασμένοι) απατεώνες που ειδικεύονται σε απάτες που σχετίζονται με οικονομικές συναλλαγές που έχουν να κάνουν με Δήμους αντλούν στοιχεία από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και έτσι ένα όπλο που έχουν οι ΟΤΑ στη φαρέτρα τους προκειμένου να διασφαλίσουν την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά τους, μετατρέπεται άθελά τους σε σύμμαχο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έκνομων ενεργειών.
«Κάποια μηνύματα είναι καλύτερο να μένουν στο «διαβάστηκε»» έλεγε χαρακτηριστικά μια πρόσφατη καμπάνια για τις ηλεκτρονικές απάτες, όπως η τηλεφωνική κλήση (Vishing), το email (Phishing) και το SMS (SMiShing).
Τα ηλεκτρονικά εγκλήματα ναι μεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία δυο χρόνια, όμως ας μην ξεχνάμε ότι είναι δυνατόν να προληφθούν.
Αρκεί το υποψήφιο θύμα να μην κάνει «κλικ» στο πληκτρολόγιο του Η/Υ του, ανοίγοντας έναν σύνδεσμο που περιέχει μήνυμα άγνωστου αποστολέα. Ή απλώς να τηλεφωνήσει στην «τράπεζα», τον «Δήμο» ή τον «φορέα» που του ζητά στοιχεία από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα θυμηθεί την παροιμία «ώσπου να ‘ρθει η Γνώση, πάει το γρόσι»! Παροιμία που δεν ταιριάζει μόνο στους σπάταλους αλλά και στους εξαπατημένους…