Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα μια γλυκιά προσμονή αναδύεται γύρω μας για τις γιορτές.
Ο στολισμός βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, είτε ξεκινώντας από τα σπίτια μας είτε από την πόλη που ζούμε.
Οι δρόμοι, οι πλατείες, το σπίτι, το τραπέζι, η πόρτα, και ασφαλώς το δέντρο περιμένουν στολίδια και φωτάκια για να μας αλλάξει τη διάθεση και να μας γεμίσει αισιοδοξία.
Μεγάλοι πρωταγωνιστές σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι τα παιδιά μιας και είναι η κατεξοχήν γιορτή τους.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων, σε αντίθεση με εκείνες του Πάσχα, χαρακτηρίζονται από έντονες ενδοοικογενειακές σχέσεις και αμφίδρομα συναισθήματα που μας κατακλύζουν.
Το στόλισμα του σπιτιού ειδικά, είναι μια ιεροτελεστία και κάποιοι μάλιστα αρχίζουν από πολύ νωρίς, ακόμα και πριν μπει ο Δεκέμβρης.
Αυτές οι ημέρες είναι κατάλληλες για φωναχτές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, με αναφορές στους παππούδες και τις γιαγιάδες, για περασμένες νεανικές μας περιπέτειες.
Αναμνήσεις που δυναμώνουν το παραδοσιακό οικογενειακό κλίμα της γιορτής με συγκεκριμένα γεγονότα και συγκεκριμένα πρόσωπα που πρέπει να βιώνεται από τα παιδιά.
Οι επιταγές της παγκοσμιοποίησης, δυστυχώς έχουν ατονήσει κάπως τα της παράδοσης αλλά εμείς πρέπει να δίνουμε την μάχη να διατηρήσουμε τις παραδόσεις και να ζήσουμε μαζί με τα παιδιά μας το παραμύθι, με οδηγό τις δικές μας γλυκές αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας προσαρμόζοντας τες στην σημερινή πραγματικότητα.
Αναπολώντας το παρελθόν δυστυχώς ανακαλύπτουμε ότι αν και όλα δείχνουν ότι ευημερούμε την ίδια στιγμή έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση που το καλό δώρο είναι το ακριβό αγοράζοντας πολλές φορές δώρα με τα δικά μας κριτήρια, φθάνοντας σε υπερβολές πολλές φορές.
Ένα από τα πράγματα που πρέπει να διαφυλάξουμε για τα παιδιά είναι αυτή η παραμυθένια αναμονή και η γλυκιά αγωνία για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς που θα τρέξουν στο δένδρο για τα δώρα τους και με χαρά να δουν ότι ο Άγιος έχει φάει το μελομακάρονο του και ξεδίψασε πριν συνεχίσει το ταξίδι του.
Επίσης οι ημέρες των εορταστικών διακοπών μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για κουβέντα, σχόλια, αυτοσχεδιασμούς με κέφι, για διακόσμηση, διάβασμα χριστουγεννιάτικων παραμυθιών και κυρίως ευτυχισμένη και χαρούμενη οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Ας μη ξεχνάμε ότι όλα τα όμορφα του κόσμου τούτου περιβάλλονται από όνειρα και προσδοκίες που όχι σπάνια απομυθοποιούνται αργότερα από την πραγματικότητα.
Για αυτό, όσο μπορούμε ας κρατήσουμε ζωντανό το παραμύθι των εορτών και ας αφεθούμε, λοιπόν μικροί και μεγάλοι, στη χαρά που φέρνουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά…