Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 27/04/2023
«Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας» λέει μια ινδιάνική παροιμία. Mια παροιμία που σήμερα που η Γη εκπέμπει δραματικό SOS μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Πριν από λίγες ημέρες (22 Απριλίου) εορτάστηκε για ακόμα μια χρονιά η «Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης». Είναι αλήθεια ότι όσο περνούν τα χρόνια διοργανώνονται όλο και περισσότερες εκδηλώσεις με κεντρικό άξονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Όσο, όμως, δεν τηρούνται οι διεθνείς δεσμεύσεις με τις οποίες οφείλουν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο πλανήτης μας θα εξακολουθήσει να φωνάζει και εμείς θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε πως δεν ακούμε!
Πριν από ένα χρόνο (Μάιος 2022) δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος» με απώτερο στόχο την «μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα» και την «προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Στόχος του είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στα ακραία φαινόμενα, τα οποία σε ένα βαθμό είναι αναπότρεπτα.
Με τον συγκεκριμένο νόμο (4936/2022) θεσπίστηκαν μέτρα και πολιτικές για την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση της πορείας απανθρακοποίησης έως το έτος 2050, ενώ παράλληλα προβλέπεται «η δημιουργία μηχανισμού κατάρτισης προϋπολογισμών άνθρακα για τους βασικούς τομείς της οικονομίας και του συστήματος διακυβέρνησης και συμμετοχής για την ανάληψη κλιματικής δράσης».
Τα νούμερα είναι δραματικά και απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα- όχι απλώς πριν να είναι αργά αλλά για να σωθεί ότι σώζεται. Υπολογίζεται ότι έως το 2050 σχεδόν ένας στους δυο κατοίκους του πλανήτη (47%) θα δυσκολεύεται να αποκτήσει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Την ίδια στιγμή 800 συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ 55 δις τόνοι αερίων του θερμοκηπίου εκπέμπονται ετησίως στην ατμόσφαιρα.
Για να έρθουμε στη γειτονιά μας, πρόσφατα ο Δήμος Πεντέλης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία για την υποβολή σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου η πόλη να κερδίσει το στοίχημα της κλιματικής ουδετερότητας με φόντο το έτος 2030 (αντί για το 2050 που είναι ο στόχος για την Ευρώπη).
Η δημοτική Αρχή που πρόσφατα παρουσίασε με επισημότητα το εν λόγω project , προετοιμάζεται να διεκδικήσει ώστε ο Δήμος Πεντέλης να είναι μέσα στις πρώτες κλιματικά ουδέτερες έξυπνες πόλεις της Ευρώπης. Μέχρι τότε, όμως, απαιτούνται να γίνουν πολλά, όπως η ολοκλήρωση μιας εμπεριστατωμένης κυκλοφοριακής μελέτης, η έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου αλλά και η απόκτηση κοινωφελών ελεύθερων χώρων πρασίνου για όλους.
«Μπορούμε να σώσουμε τη Γη. Είναι στο χέρι μας». Αυτό μας μάθαιναν στο σχολείο στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος δίνοντας μας απλές χρηστικές συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να σώσουμε τη μεγάλη μας Γειτονιά.
Σήμερα, που δυστυχώς τα περισσότερα απ΄ όσα μας μάθαιναν δεν έχουν εφαρμοστεί, η Ημέρα της Γης μοιάζει με ακόμα μια Παγκόσμια Ημέρα που ναι μεν έχει καθιερωθεί, όμως το πραγματικό της νόημα έχει προ πολλού χαθεί ανάμεσα σε τόνους πάγων που έχουν λιώσει στον Αρκτικό Ωκεανό και χρησιμοποιημένου πλαστικού που καταλήγει κάθε χρόνο στους ωκεανούς…