Editorial – Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης
Zούμε πραγματικά περίεργους καιρούς. Καταστάσεις μπερδεμένες, ζόρικες, οι οποίες δημιουργούν αναμπουμπούλες, τις οποίες κάποιοι είτε με πολιτικές είτε με οικονομικές είτε και τις δύο μαζί σκοπιμότητες και επιδιώξεις, εκμεταλλεύονται για να επιβάλουν μια ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει αποφάσεις και επιλογές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητο ακόμη και να συζητηθούν.
Μπορεί στις μέρες μας μια από αυτές τις επιλογές να μονοπωλεί την επικαιρότητα, δηλαδή η επιβολή προστίμου στους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά υπάρχουν καινοφανείς εξελίξεις και σε αυτοδιοικητικό/εκπαιδευτικό επίπεδο, οι οποίες και προβληματίζουν και ξεσηκώνουν έντονες αντιδράσεις. Όπως η ανάθεση του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε ιδιωτική εταιρεία από τον Δήμο Πεντέλης, έναντι περίπου 122.000 €, για το Λύκειο Μελισσίων. Το δημόσιο Λύκειο Μελισσίων.
Να το επαναλάβουμε για να το εμπεδώσουμε: Ο Δήμος Πεντέλης και συγκεκριμένα η διοίκηση της Δήμητρας Κεχαγιά αποφάσισαν κάτι πρωτοφανές: Επικαλούμενοι νόμο του 2006, αναθέτουν μάθημα δημόσιου σχολείου σε… ιδιώτη! Ομολογώ ότι δεν έχω ξαναδεί ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν και ας με συγχωρήσουν οι φίλοι αναγνώστες αν κάνω λάθος. Το αν ανοίγονται «επικίνδυνοι» δρόμοι, σε μια εποχή που τα δημόσια σχολεία σχεδόν μετατρέπονται σε… Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου (ου μην και Ιδιωτικού) Δικαίου, στο πλαίσιο της περίφημης αξιολόγησης, ανοίγοντας τις πύλες τους στους ΟΤΑ, σε χορηγούς κ.λπ., ίσως να μην είναι απλά ένα υποθετικό σενάριο.
Και όχι μόνο αυτό: Η απόφαση για την ανάθεση του μαθήματος ΣΕΠ σε ιδιώτη έγινε μέσα από την πολιτική… άνεση που προσφέρει ο νόμος Θεοδωρικάκου για την «κυβερνησιμότητα των Δήμων» που ήρθε προς διόρθωση των ατελειών που προέκυπταν από την απλή αναλογική. Τουτέστιν, αν το θέμα αυτό ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση, υπό τις παρούσες συνθήκες και με τη δημοτική παράταξη που ασκεί διοίκηση να είναι ουσιαστικά… μειοψηφούσα, απλά δεν θα περνούσε!
Σε αυτές τις περίεργες εποχές, λοιπόν, η ολίσθηση σε διαδικασίες που αφήνουν κεντρικά θεσμικά όργανα όπως τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικό ρόλο, ενώ ο προορισμός τους είναι να αποτελούν ό,τι πιο κοντινό στην άμεση δημοκρατία, μόνο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί. Γι’ αυτό και τα ομαδικά πυρά κατά της διοίκησης Κεχαγιά από κόμματα, παρατάξεις και φορείς που δεν έχουν ίδια πολιτική προέλευση και ιδέες.
Θα μπορούσε δε να αναρωτηθεί κανείς, τι θα έλεγε η ίδια η δήμαρχος πριν από περίπου μια δεκαετία, αν ερχόταν ένα τέτοιο θέμα προς ψήφιση. Τότε, δηλαδή, που η ίδια ήταν πρόεδρος της… Ένωσης Γονέων του Δήμου. Τον γονέων δηλαδή, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους δημότες θα πληρώσουν αυτά τα 122.000 € προς τον ιδιώτη, για ένα μάθημα που διδάσκεται σε δημόσιο σχολείο. Όπως αναρωτιόμαστε τι θέση θα πάρει το Υπουργείο Παιδείας, αφού το θέμα έφτασε και στη Βουλή υπό τη μορφή ερώτησης από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η εφημερίδα μας έχει ζητήσει ήδη την επίσημη θέση της υπουργού και (προς το παρόν) αναμένουμε…