Στο παρόν φύλλο έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε για την είδηση της εγκατάστασης 6 σταθµών κοινόχρηστων ποδηλάτων σε κεντρικά σηµεία του ∆ήµου Βριλησσίων, καθώς πολύ σύντοµα θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών 44 ηλεκτρικά ποδήλατα.
Υπενθυµίζεται ότι τον περασµένο Μάρτιο, ο ∆ήµος Βριλησσίων υπέγραψε συµφωνητικό µε µια εταιρεία προκειµένου να προµηθευτεί και να εγκαταστήσει ένα ολοκληρωµένο σύστηµα µίσθωσης κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων. Η εταιρεία αναλαµβάνει τη συντήρηση, την ανακατανοµή των ποδηλάτων µεταξύ των σταθµών, την τηλεφωνική υπηρεσία υποστήριξης και την ασφάλιση του συστήµατος ενώ το πρόγραµµα ύψους 301.000 ευρώ χρηµατοδοτείται από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε µια εποχή όπου η βιώσιµη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος κατακτούν κεντρική θέση στον αστικό σχεδιασµό, ο ∆ήµος Βριλησσίων φιλοδοξεί να γίνει µια από τις επιλεγµένες πόλεις στην Ελλάδα που ξεκινά µε επιτυχία πιλοτικά προγράµµατα κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, ακολουθώντας το παράδειγµα άλλων ∆ήµων όπως η Πετρούπολη και η Καλαµάτα. Πόλεις που επένδυσαν σε σταθµούς φόρτισης και εφαρµογές ενοικίασης και κατάφεραν να παρέχουν µια εναλλακτική βιώσιµη και οικολογική µορφή µετακίνησης στην πόλη.
∆εν θα γίνει κανείς σοφότερος εάν αυτή εδώ η στήλη αρχίζει να απαριθµεί τα θετικά της χρήσης ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου, επισηµαίνοντας τόσο τα περιβαλλοντικά όσο και τα οικονοµικά οφέλη για την πόλη και τους δηµότες.
Θα ήταν, όµως, άτοπο να µην εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το εάν οι πολίτες των Βριλησσίων πειστούν για τη χρησιµότητά τους, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδοµές και µε τη δαµόκλειο σπάθη της «χρέωσης» και της ευθύνης που συνεπάγεται η χρήση των ποδηλάτων για τις 4 ώρες που θα τα χρησιµοποιούν µέχρι να επιστραφούν σε έναν από τους 6 σταθµούς φύλαξής τους.
Εύλογα, λοιπόν προκύπτουν τα ερωτήµατα της στήλης:
• Τι θα γίνει εάν το ποδήλατο κλαπεί χωρίς την ευθύνη του δηµότη που το χρεώθηκε ή -ακόµα πιθανότερο- υποστεί φθορές από κακή χρήση;
• Τι θα συµβεί στο ενδεχόµενο της απαξίωσης αυτού του νέου τρόπου µετακίνησης στην πόλη;
• Εάν τα ποδήλατα αρχίσουν να σκουριάζουν σταθµευµένα στους σταθµούς ή εάν βανδαλιστούν από τους ίδιους ασυνείδητους που προκαλούν φθορές ακόµα και σε παιδικές χαρές ή κλέβουν νεοφυτεµένα δέντρα(!) από κεντρικά πάρκα της πόλης;
• Σε τι κατάσταση πιστεύει η δηµοτική Αρχή ότι θα είναι σε ένα χρόνο από τώρα τα 44 ηλεκτρικά ποδήλατα που βγαίνουν προς χρήση;
Η µετάβαση στην πράσινη κινητικότητα δεν γίνεται από τη µια ηµέρα στην άλλη. Απαιτεί ενηµέρωση και σχεδιασµό για ασφάλεια, φύλαξη και συντήρηση.
Πολύτιµο εργαλείο για να κερδηθεί το στοίχηµα της «βιώσιµης πόλης», λοιπόν τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Καλού – κακού, όµως, ας βρίσκεται και ένα drone να επιτηρεί από ψηλά….