Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 07/06/2024
Μηνύματα, εξαγγελίες για μελλοντικά προγράμματα, προτροπές… Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα ακούστηκαν και διαβάστηκαν αυτές τις ημέρες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (05/06).
Δυστυχώς πολλά από αυτά έχουν ξαναειπωθεί, όχι μια και δυο, αλλά πολλές φορές. Αλλά όπως φαίνεται στου κουφού την πόρτα… πηγαίνουν.
Οι αριθμοί -και σε αυτή την περίπτωση- λένε την τρομακτική αλήθεια. Ο πλανήτης νοσεί και βασικό σύμπτωμα της ασθένειάς του είναι η υπερθέρμανση. Μην πάτε μακριά, μόλις αυτή την εβδομάδα, στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου δηλαδή, «χτυπήσαμε» στην Ελλάδα τον πρώτο καύσωνα.
Και πάμε στα πιο… παγκόσμια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Copernicus, ο φετινός Μάιος ήταν παγκοσμίως πιο θερμός κατά +1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 175 ετών! Το 12μηνο Ιουνίου 2023-Μαΐου 2024, η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε +1,63 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο.
Το ανθρώπινο χέρι, έχει προκαλέσει έλλειψη νερού και ερημοποίηση. Και κάπως έτσι απειλείται η επιβίωση της ανθρωπότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα. Δεν είναι μακριά, εικοσιπέντε χρόνια και τα φτάσαμε!
Καμίνι που βράζει δεν είναι μόνο ο πλανήτης, όμως. Στα πιο… κοντινά μας, καμίνι που έβραζε ήταν και ο τομέας της Παιδείας στον Δήμο Κηφισιάς. Και λέω έβραζε γιατί με τις τελευταίες εξελίξεις (βλ. σελίδες 6-7) τα πνεύματα φαίνεται να έχουν καταλαγιάσει, αν και οι γονείς προειδοποιούν ότι «παραμένουμε σε εγρήγορση».
Η δημοτική Αρχή εμφανίστηκε ευέλικτη και στις πιέσεις των γονέων ειδικότερα πάνω στο ζήτημα του καλοκαιρινού παιδότοπου, βρήκε τρόπους να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά τους.
Αυτό που παραμένει επείγον είναι η ασφάλεια των παιδιών καθώς οι σχολικές κτηριακές υποδομές «νοσούν».
Τα 520.000 ευρώ που προανήγγειλε ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς για να ολοκληρωθεί ένα επισκευαστικό πρόγραμμα που θα «τρέξει» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (με τα 150.000 να πηγαίνουν στο… πολύπαθο 3ο Δημοτικό Κηφισιάς) είναι μια -σημαντική- αρχή. Σε αυτή, σχεδιάζει να προσθέσει και την είσοδο ιδιωτών χορηγών, προκειμένου να καλύψουν εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης σχολικών υποδομών, μια πρακτική (των χορηγιών) που έχει ήδη λειτουργήσει στον Δήμο, όπως για παράδειγμα την χορηγία πυροσβεστικού οχήματος από τράπεζα.
Το αν υπάρχουν ή όχι χρήματα για να καλυφθεί ένας από τους πιο σημαντικούς, αν όχι ο πιο σημαντικός -κατά την άποψή μου- τομέας που αφορά την κοινωνία της πόλης, δεν απασχολεί τα παιδιά και τους γονείς τους. Αυτό που τους «καίει», είναι να πηγαίνουν και να επιστρέφουν οι μαθητές ασφαλείς και υγιείς από το σχολείο τους. Και για αυτό, χρειάζεται, όσοι εμπλέκονται, να ψάξουν και να τραβήξουν από το μανίκι τους όλους τους «άσους» που μπορούν.