Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 16/11/2024
Oφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολλά μπορούμε να πούμε για τη διακυβέρνησή του και δυστυχώς όχι περισσότερα θετικά από αρνητικά, όμως στην πολιτική «σκακιέρα» του τόπου βρίσκεται πολλές κινήσεις μπροστά. Και με αυτόν τον τρόπο ορίζει και το «παιχνίδι», ελλείψει και δυνατού αντιπάλου (τουλάχιστον έως τώρα).
Μεγαλύτερη απόδειξη από το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο δεν υπάρχει. Πήγαν λοιπόν εκεί οι αιρετοί να εκδηλώσουν και να διατυπώσουν τον «θυμό» τους (όπως είχε αναφέρει και στη μεγάλη συνέντευξή του στην εφημερίδα μας την περασμένη εβδομάδα ο Α’ αντιπρόεδρος και δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος) για την απαξίωση από την κεντρική διοίκηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είχαν έτοιμα τα «όπλα» τους για να τα στρέψουν στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, να πιέσουν δια ζώσης και «μέσα στην έδρα τους» για δεσμεύσεις ως προς τα (δίκαια στη συντριπτική τους πλειοψηφία) αιτήματά τους…
Και κάπου εκεί έγινε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά «ρουά – ματ» των τελευταίων ετών…
Το «ρουά» είχε προηγηθεί του συνεδρίου, με το ΥΠΕΣ να εγκρίνει τις αυξήσεις των αποδοχών των αιρετών, αλλά και να εκταμιεύει «ζεστά» 220 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση προς τους Δήμους όπως είχε προαναγγείλει.
Και φτάνουμε στην κίνηση – ματ: Ανεβαίνει στο βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος και «από το πουθενά» εκπλήσσει τους συνέδρους και προκαλεί «σεισμό» με τις σαρωτικές αλλαγές που προαναγγέλλει ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο αναλυτικό ρεπορτάζ της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ (σελ. 05-06) έρχονται τα «πάνω – κάτω», εισάγονται «καινά δαιμόνια» όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες και γενικά, εφόσον περάσουν και εγκριθούν εν τέλει οι αλλαγές αυτές, έστω και στην πλειοψηφία τους, θα μιλάμε για πραγματική αλλαγή σελίδας στην Αυτοδιοίκηση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι προτάσεις αυτές αποτέλεσαν κυρίαρχο θέμα συζήτησης στους αυτοδιοικητικούς κόλπους, η ΚΕΔΕ κατελήφθη εξ απήνης και με αυτόν τον τρόπο κυβέρνηση και ΥΠΕΣ κατάφεραν να στρέψουν αλλού τους προβολείς: Το συνέδριο έληξε δίχως δεσμεύσεις σε ουσιώδεις και βασικές παραμέτρους της άσκησης διοίκησης από τους Δήμους, όπως τα οικονομικά, το προσωπικό, οι δυσχέρειες που προκάλεσε ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος, το τέλος ταφής και πολλά άλλα φλέγοντα ζητήματα που απλά αποτέλεσαν το εκτενέστατο κείμενο του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, η οποία ακόμη… αναμένει να εισακουστούν από την κυβέρνηση.
Ο εκνευρισμός και η ένταση μεταφέρθηκαν στο πεδίο της διαχείρισης των υδάτων, με την αντιπαράθεση του προέδρου της Ένωσης Λάζαρου Κυρίζογλου και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, δίχως ωστόσο να εισακουστούν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τη λειτουργία των ΔΕΥΑ.
Συμπέρασμα; Για μια ακόμη φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση «αδειάζεται» και μάλιστα επιδεικτικά και «στο γήπεδό της» από την κεντρική διοίκηση, καθιστώντας όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας περί της σημασίας του ρόλου των Δήμων στην καθημερινότητά μας «χρύσωμα του χαπιού». Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι; Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μιλάμε για μια αμιγώς «γαλάζιας» απόχρωσης διοίκηση, που, όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν προτίθεται να συγκρουστεί ολοκληρωτικά με την κυβέρνηση για τα δίκαια της Αυτοδιοίκησης.
Σε αυτή την «παρτίδα» λοιπόν, ο ψύχραιμος και με πλάνο πρωθυπουργός δεν δυσκολεύτηκε να αποφύγει τον «σκόπελο» με μαεστρικές κινήσεις, αφήνοντας τον αντίπαλο να δηλώνει ακόμη «θυμωμένος», αλλά να δείχνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του παιχνιδιού.