Γράφει ο Γιώργος Αράπογλου– Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα – Φιλοθέη- Ψυχικό- Μεταμόρφωση 26/05/2025
Κάποιες φορές, η δουλειά μας υποχρεώνει να γράφουμε κείμενα σκληρά που ίσως ενοχλήσουν, αλλά, πίστεψέ με, αγαπητέ αναγνώστη, κανείς μας δεν θα είχε αυτή την πρόθεση, αν η ίδια η ζωή δεν δίνει τις αφορμές.
Τούτες τις ώρες που μιλάμε, στη Γάζα συντελείται μια απίστευτης αγριότητας Γενοκτονία, που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά απειλούνται με θάνατο από την πείνα, την ώρα που η Διεθνής Κοινότητα, ενώ έως τώρα κώφευε, μπροστά στις αντιδράσεις του κόσμου, που πλέον αρχίζουν να ακούγονται πιο έντονα, αρχίζει να ψελλίζει σκέψεις να σταματήσει η αιματοχυσία.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, γιατί σίγουρα θα παρεξηγηθούμε. Πίσω από αυτό το καθαυτό πανανθρώπινο αίτημα για Δικαιοσύνη, Ειρήνη και κατάπαυση του πυρός σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κι αν συμβαίνει, δεν υπάρχει καμία ιδεολογική προσέγγιση, κανένα ίδιον όφελος, καμιά κομματική οδηγία. Ας φερθούμε, επιτέλους, σοβαρά για μια φορά στην ενήλικη ζωή μας. Είμαστε άνθρωποι, πολίτες του κόσμου, γονείς, φίλοι, εραστές, που το μόνο που απαιτούμε από αυτή τη ζωή, την τύχη της οποίας αποφασίζουν άλλοι, είναι να ζούμε σε χώρες και τόπους που δεν θα πεθαίνουν τα παιδιά μας στους δρόμους από την πείνα, τις αρρώστιες και τις ρουκέτες. Απλά, εξηγημένα, ξεκάθαρα. Ποιος ιδεολογικός, πολιτικός, κομματικός χώρος ορίζει ως επιθυμία το αντίθετο; Επειδή τα δάχτυλα είναι πολύ μικρά για να κρυφτούμε από πίσω, σε αυτό το θέμα, δεν υπάρχει καν δίλημμα. Ή είσαι με τον άνθρωπο ή δεν είσαι άνθρωπος. Τελεία, παύλα.
Ότι αυτή τη στιγμή το Ισραήλ επιτελεί μια Γενοκτονία εις βάρος της Παλαιστίνης, με τις ευλογίες ισχυρών δυνάμεων και επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο. Ότι θα πρέπει αυτό το μακελειό να σταματήσει… χτες είναι επίσης ξεκάθαρο. Οποιοδήποτε επιχείρημα προς την αντίθετη κατεύθυνση, λυπάμαι αν το μαθαίνετε από μένα, αλλά δεν έχει καμία θέση σε δημοκρατικές ή φιλάνθρωπες αναφορές. Είναι ξεκάθαρα φασιστικό, απάνθρωπο και χυδαίο. Ορίστε, πάλι με έκαναν να χρησιμοποιήσω λεξούλες που δεν μου αρέσουν.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας εξοργίσω κι εσάς, έτσι, επειδή είμαστε πια μια μεγάλη παρέα. «Είμαστε με το Ισραήλ γιατί μας αρέσει ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη και στην ανθρώπινη ελευθερία, και στην περιοχή εκείνη, σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και ελευθερία δείχνει το Ισραήλ, όχι η Γάζα». Ναι, ξέρετε ποιος το ξεστόμισε αυτό και, μάλιστα, χωρίς να κοκκινίσει. Ο υπουργός Υγείας της χώρας που έχει αποφασίσει ότι θα διαλύσει το υγειονομικό της σύστημα, κρίνει ότι μια χώρα που εδώ και μήνες βομβαρδίζει ανηλεώς έναν λαό που ψάχνει να βρει επιτέλους την ύπαρξή του στο χάρτη, που αφήνει να πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά καθημερινά, για να κάνουν ορισμένοι μπίζνες με οπλικά συστήματα και όχι μόνο, ναι αυτός, θεωρεί ότι το να εξοντώσεις έναν λαό είναι «σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη και στην ανθρώπινη ελευθερία».
Την ίδια ώρα, η ελληνική Κυβέρνηση – αλίμονο – όχι μόνο δεν πήρε θέση, αλλά έχει εξαπολύσει όλο τον χυδαίο όχλο της για να υπερασπιστεί τον «σύμμαχό» της. Η ντροπή έχει χάσει πλέον κάθε νόημα.
Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία – άλλο που μας “εκνεύρισε” προχθές που στην πολύ σημαντική διοργάνωση της Eurovision το παραπάνω ισχυρίστηκε η Ελβετία κι εμείς… σκίσαμε τα μαγιό μας – στη χώρα που μόλις λίγες μέρες πριν τιμούσαμε την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που έχει ζήσει την προσφυγιά σε κάθε μόριο του οργανισμού της, σε αυτή τη χώρα, το επίσημο ελληνικό Κράτος στηρίζει με σθένος έναν σύγχρονο “σφαγέα”. Και δεν ντρέπεται να ξεστομίζει με κάθε τόνο ότι όλες οι φωνές να σταματήσει αυτή η σφαγή, προέρχονται από… “κομμούνια”.
Λυπάμαι, αλλά θα σταματήσω εδώ. Νομίζω ότι πλέον όλοι ξέρουν. Ο καθένας, ας πορευτεί με την δική του συνείδηση. Το δεδομένο, ωστόσο, είναι ένα και συγκεκριμένο: Ή με τον άνθρωπο ή με τα καθάρματα. Όταν θα έρθει η ώρα των απολογισμών, να δούμε από ποιον Θεό θα ζητήσουν συγχώρεση μερικοί μερικοί.