Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 04/04/2025
Ο εθελοντισμός είναι αναμφισβήτητα μια αξιοθαύμαστη στάση ζωής, ειδικότερα δε υπό τις συνθήκες που αυτή η ζωή κυλάει τα τελευταία χρόνια.
Η προσφορά ενός πολίτη στην κοινωνία που μένει, κινείται, εργάζεται, μεγαλώνει την οικογένειά του χωρίς να επιδιώκει οικονομικό όφελος, αποτελεί πράξη αξιέπαινη και συνδέεται άρρηκτα με αξίες και ιδανικά όπως η κοινωνική αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός. Τα οφέλη για τον εθελοντή είναι πολλαπλά: διευρύνονται οι κοινωνικές του δεξιότητες, προάγεται η ψυχική και σωματική του υγεία, βελτιώνεται η ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις, να αναλαμβάνει ευθύνες και να παίρνει πρωτοβουλίες, να ενεργοποιεί τα υπάρχοντα χαρίσματά του και να αναπτύσσει νέα.
Παράλληλα, ωφελείται και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο καθώς ενισχύεται η κοινωνική
συνοχή, η συνεργασία και η ανάπτυξη συνείδησης σε θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η στήριξη ευάλωτων ομάδων κ.α..
Αυτή η θέληση για ανιδιοτελή προσφορά, η οποία βρίσκει όλο και περισσότερους εκφραστές μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, φαίνεται ότι αποτελεί ένα «όπλο» στα χέρια των Δήμων.
Εθελοντές για την πολιτική προστασία, εθελοντές για την προστασία και τη φροντίδα του περιβάλλοντος, εθελοντές για τους καθαρισμούς δημόσιων χώρων, εθελοντές για την υγεία και την εκπαίδευση… οι τομείς που ο εθελοντισμός είναι ενεργός όλο και επεκτείνονται.
Κι αυτό είναι σαφέστατα θετικό καθώς ο εθελοντισμός αποτελεί μέσο συνεισφοράς στην κοινότητα και βοήθειας στην επίλυση προβλημάτων και στην υποστήριξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων.
Κρύβει όμως κι έναν κίνδυνο. Ο εθελοντής δεν αντικαθιστά τον επαγγελματία και αυτό είναι σημαντικό να μην ξεχνιέται από τις… ανώτερες δυνάμεις. Συμπληρώνει τις ανάγκες μιας κοινότητας και προσφέρει σημαντική βοήθεια, δεν αντικαθιστά όμως τη δουλειά του ανθρώπου που έχει καταρτιστεί και εξειδικευτεί σε κάποιο αντικείμενο. Ο εθελοντισμός δεν αποτελεί λύση όταν, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη θέσεων από επαγγελματίες.
Εν τω μεταξύ όμως, εδώ στους Δήμους μας, οι πολίτες έχουν πολλές ευκαιρίες να προσφέρουν, να έρθουν πιο κοντά, να αισθανθούν ότι ανήκουν σε μια κοινότητα και να την αγαπήσουν. Είτε μέσα από κινήσεις που κάνουν οι Δήμοι είτε μέσα από πρωτοβουλίες πολιτών.
Όσοι δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα, ίσως πλέον να είναι η ώρα. Άλλωστε τα συναισθηματικά και ψυχικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την εθελοντική του δράση (αίσθηση ικανοποίησης και σκοπού στη ζωή, ανακούφιση από στρες, ενίσχυση αυτοεκτίμησης, κοινωνική σύνδεση), είναι τελικά η καλύτερη ανταμοιβή.