Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 07/03/2025
Μία ακόμα 8η Μαρτίου, μια ακόμα ημέρα, ενός ακόμα χρόνου, όπου ο κόσμος θα «γιορτάσει» τις γυναίκες ενώ εκείνες θα ζητούν για μια ακόμα φορά ισότητα, δικαιώματα, αντιμετώπιση της βίας εναντίον τους, αναγνώριση της συμβολής τους στην κοινωνία. Είναι η γιορτή της μάνας, της συντρόφου, της αδελφής, της φίλης, της εργαζόμενης… όλων των προσώπων που έχει η γυναίκα.
Θα υλοποιηθούν -και εδώ στους δήμους μας- εκδηλώσεις, ομιλίες, βραβεύσεις, εκπαιδευτικές καμπάνιες και συζητήσεις. Και πολύ καλά θα κάνουν. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση είναι απαραίτητες και χρήσιμες.
Αυτό όμως χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα είναι οι πράξεις κι εκεί φαίνεται ότι υστερούμε στο πώς αντιμετωπίζονται κοινωνικά και νομοθετικά οι γυναίκες. Ουσιαστική αλλαγή δεν είναι διακριτή στον ορίζοντα των γυναικών.
Η βία κατά των γυναικών (λεκτική, σεξουαλική, ενδοοικογενειακή) βρίσκεται στα ύψη και καταγράφει θύματα σχεδόν καθημερινά. Το μισθολογικό χάσμα παραμένει καθώς σε πολλές ακόμα περιπτώσεις, οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά σεξισμό, διακρίσεις και κοινωνικά στερεότυπα τα οποία βάζουν εμπόδια στην επαγγελματική τους ανέλιξη ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό των γυναικών που επωμίζονται δυσανάλογο βάρος στις οικογενειακές ευθύνες.
Η ισότητα δεν είναι ζήτημα μόνο των γυναικών, είναι ζήτημα ολόκληρης της κοινωνίας. Και προφανώς κάποιοι (πρόσωπα και θεσμοί) πρέπει να… ξεβολευτούν από τα κατεστημένα και κεκτημένα τους και να αφήσουν χώρο για να ανθίσει όλη η κοινωνία, αρσενική και θηλυκή.
Στη Γαλλία, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διάφορες ενώσεις και συνδικάτα έχουν καλέσει φεμινιστική απεργία, ως υπενθύμιση των μαχών που πρέπει να δοθούν και ως προειδοποίηση για τις αδικίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
Στην Ευρώπη γενικότερα, γίνεται προσπάθεια να προαχθεί η ισότητα των φύλων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει υιοθετήσει νομοθεσίες και συστάσεις και να παρέχει χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη εθνικών δράσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει μόνιμη επιτροπή αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Τον Απρίλιο του 2024, ούτε 12 μήνες πριν δηλαδή, ενέκρινε τους πρώτους κανόνες της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στόχος είναι η πρόληψη της βίας λόγω φύλου και η προστασία των θυμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών και των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Η οδηγία ζητά ισχυρότερους νόμους κατά της βίας στον κυβερνοχώρο, καλύτερη βοήθεια για τα θύματα, μέτρα για την πρόληψη του βιασμού και ορίζει καλύτερα τη σεξουαλική συναίνεση.
Την ίδια ώρα εδώ, στην Ελλάδα, μια γυναίκα θα πέφτει θύμα κάποιου είδους βίας ή θα βλέπει τα δικαιώματά της να καταπατούνται. Γιατί η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη είναι ακόμα μεγάλη.