Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 15/03/2023
«Οι εκδηλώσεις μας αναβάλλονται, διότι το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη». Είναι η στερεοτυπική φράση σειράς ανακοινώσεων Δήμων, παρατάξεων, φορέων της περιοχής μας, τις τελευταίες μέρες, αμέσως μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία. Φαίνεται πως έρχεται η στιγμή που η ζωή αποκαλύπτει ότι τελικά τα σοβαρά και μεγάλα βρίσκονται αλλού (μα δίπλα μας).
Ωστόσο, το ζήτημα δεν μπορεί να «περάσει» με ανακοινώσεις θλίψης και ηθικής συμπαράστασης. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια ανθρωποθυσία και ενδεχομένως πριν από την επόμενη. Αναφερθήκαμε από τη στήλη αυτή, την περασμένη εβδομάδα, στα ζητήματα ασφαλείας για τις δημοτικές υποδομές των πόλεών μας (αμαξοστάσια, αυτεπιστασία κ.α.).
Στον απόηχο και των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, εύλογες είναι, επίσης, οι απορίες αν έχουν περάσει αντισεισμικό έλεγχο όλα τα δημόσια κτήρια -ιδίως σχολεία της περιοχής μας. Επισήμως και συμπτωματικά τις μέρες των καταστροφικών χτυπημάτων του Εγκέλαδου στις διπλανές χώρες, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού ενημέρωνε ότι το 2022 ολοκληρώθηκε πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε 47 κτίσματα (σχολικά συγκροτήματα, δημοτικές υπηρεσίες και αθλητικές εγκαταστάσεις), σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Το θετικό της διαδικασίας ήταν ότι δεν προέκυψαν παρατηρήσεις και ανάγκη δευτεροβάθμιου ελέγχου. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε πως είναι απαραίτητη η στατική θωράκιση ενός παιδικού σταθμού (1ου Χολαργού) και του Αθλητικού Κέντρου Παπάγου -κατά κόσμον «Σαλούν» κι ήδη άρχισαν σχετικές παρεμβάσεις.
Οι ανησυχίες δεν είναι όψιμες, αλλά εύλογες. Άλλωστε, πέρσι, έπειτα από μια κακοκαιρία, στο 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου βγήκαν στο φως αντίστοιχα προβλήματα (ρωγμές σε τοίχους & δάπεδα και κλίση στον εξωτερικό μαντρότοιχο του σχολείου). Ανάλογη αγωνία υπάρχει και στην Αγία Παρασκευή, ιδίως σε μονάδες όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το κτήριο του οποίου προκαλεί -έτσι κι αλλιώς- προβληματισμό σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς μικρά παιδιά διανύουν διαγώνια έναν ολόκληρο διάδρομο, χωρίς σχεδόν καμία ορατότητα.
Εξάλλου, η πολιτική πρόληψης της κεντρικής Πολιτείας, όπως επιβεβαιώθηκε και στα Τέμπη, δεν προκαλεί αισιοδοξία. Από τα 14.500 σχολεία όλης της χώρας τα 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 – μεταξύ των οποίων το «Χέλμειο» της Αγίας Παρασκευής (σημερινό 5ο – 11ο Δημοτικό) και 3.880 πριν από το 1985. Δηλαδή, πάνω από τις μισές μονάδες χαρακτηρίζονται «γερασμένες», αφού λειτουργούν με ελάχιστες ή απαρχαιωμένες αντισεισμικές προδιαγραφές.
Από τα υπόλοιπα 6.180 συγκροτήματα των τελευταίων περίπου 40 χρόνων, μόλις τα 3.050 έχουν χτιστεί με πιο αυστηρά κριτήρια, μετά το 1995. Ο προσεισμικός έλεγχος, λοιπόν, μπορεί να μην ανήκει στα έργα «βιτρίνας», που θα δέσποζαν σε προεκλογικά φυλλάδια, αλλά είναι μέγιστης αξίας. Όπως επιβάτες ενός τρένου εν δυνάμει είμαστε όλοι, έτσι θα μπορούσαμε να βρεθούμε… επισκέπτες – διερχόμενοι ενός δημόσιου ή δημοτικού κτηρίου. Οι υποδομές φτιάχτηκαν από ανθρώπους με βάση τις ανάγκες τους και όχι για ένα ραντεβού με την Ιστορία, γραμμένη… εναντίον τους.