Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 26/07/2024
Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, δύο από τις πιο… δημοφιλής ερωτήσεις που ακούγονται είναι το «πήγατε διακοπές;» και το «εσείς, πού θα πάτε διακοπές;».
Οι απαντήσεις που ακούγονται όλο και πιο συχνά πλέον, προκαλούν στεναχώρια. Έχω την αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί δραματικά, αυτοί που απαντούν «πουθενά» κι αυτοί που εξηγούν ότι «θα πάμε για 3-4 μέρες κάπου όπου θα μας φιλοξενήσουν».
Πού είναι τα περασμένα… μεγαλεία, όταν οι Έλληνες αλώνιζαν τα νησιά, έκαναν διακοπές που ξεπερνούσαν την εβδομάδα και μετά πήγαιναν στο εξοχικό για να ξεκουραστούν και να αράξουν.
Τότε οι Έλληνες ένιωθαν ότι το χρήμα έρεε άφθονο στη χώρα (άλλο αν η ευημερία αποδείχθηκε φούσκα που έσκασε). Σήμερα, η κατάσταση έχει έρθει… τούμπα και όλοι νιώθουν στο πετσί τους, ότι η ακρίβεια τους ακολουθεί σαν μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι τους και τους εμποδίζει να δουν τον καλοκαιρινό… ήλιο.
Οι αριθμοί σε αυτή την περίπτωση λένε την αλήθεια. Πριν από λίγες ημέρες, η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε μελέτη, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας, είναι μια από τις ακριβότερες της ευρωζώνης στα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. «H διαφορά τιμών σε ορισμένα προϊόντα ξεπερνά ακόμα και το 129% σε σχέση με τον μέσο όρο», αποκάλυψε η μελέτη κατά την οποία συγκρίθηκαν 41 επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι 10% ακριβότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην Ελλάδα.
Έτσι, έχουμε βρεθεί να είμαστε η δεύτερη ακριβότερη χώρα μετά το Βέλγιο, σε απόλυτους αριθμούς. Φυσικά, τα εισοδήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά των εργαζομένων στο Βέλγιο.
Στιγμιαίος καφές, δημητριακά, αναψυκτικά, βούτυρο, γάλα μακράς διάρκειας, είναι τα προϊόντα, η απόκλιση των οποίων φτάνει και το 129%! Δεν τα λες και είδη πολυτελείας, είναι προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούν οι περισσότεροι καθημερινά.
Θα μου πείτε, τις μελέτες και τα ποσοστά περιμέναμε για να μας πουν τι συμβαίνει; Δεν το βλέπουμε καθημερινά στο σούπερ μάρκετ, όταν μια σακούλα (πλαστική, όχι αυτές οι μεγάλες επαναχρησιμοποιούμενες) και χωρίς αγορές τύπου απορρυπαντικά, κρέατα, κλπ. που ανεβάζουν τον λογαριασμό, φτάνει πλέον τα 25-30 ευρώ;
Για αυτό -και για άλλους βέβαια λόγους- συρρικνώθηκαν -αν δεν εξαλείφθηκαν- φέτος οι διακοπές των Ελλήνων. Όχι γιατί έχασαν την όρεξή τους για μπάνια, ή προτιμούν να μείνουν σπίτι με το αιρκοντίσιον. Αλλά γιατί δεν μπορούν να κλείσουν διαμονή με 100 ευρώ τη βραδιά, ή να πληρώσουν τις απαγορευτικές τιμές των ακτοπλοϊκών, τις βενζίνες και τα διόδια. Όπως μου είπε και μια φίλη «δεν θέλω και δεν μπορώ να δώσω έναν μισθό για πέντε ημέρες διακοπών».