Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 03/02/2024
Μια εβδομάδα προετοιμασίας, δηλώσεις πρόληψης, ετοιμότητας και συντονισμού, τρομολαγνεία από τα ΜΜΕ, διαγωνισμός μετεωρολογικών προγνώσεων από «ειδικούς» (ο όρος πλέον αρχίζει να χάνει την όποια βαρύτητα τού απέμεινε μετά τα κωμικοτραγικά της πανδημίας). Και τελικά; Η κακοκαιρία «Αυγή» μας τα τραγούδησε σε… μινόρε (για να θυμηθούμε τη θρυλική σειρά της ΕΡΤ) και αποχώρησε δίχως καν να χιονίσει σοβαρά στο λεκανοπέδιο. Βέβαια, επειδή έπρεπε να πειστεί κι ο τελευταίος πολίτης ότι θα γίνει χαμός, τα τηλεοπτικά συνεργεία έβγαιναν από «συνήθεις ύποπτους» χώρους, όπως π.χ. τα Βίλια και οι Ερυθρές, που ως γνωστόν βάζουν χιόνι πολύ συχνά λόγω τοποθεσίας ή στο Μπάφι στην Πάρνηθα, για να μας πείσουν ότι πρέπει να σπεύσουμε να πάρουμε αλυσίδες αλλιώς μπορεί να μας γράψει η Τροχαία στη σκανδιναβική ζώνη του… Αλίμου ή των Πατησίων ή ότι θα θαφτούμε… τρία μέτρα κάτω από το χιόνι.
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε να κλείσει την Τρίτη 27 Ιανουαρίου τα σχολεία σε 8 Δήμους που θεώρησε ως επίφοβους για χιονόστρωση. Η οποία, όμως, ουδέποτε συνέβη. Με γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς να εγκλωβίζονται χωρίς λόγο στις οθόνες τους για την άχαρη και εντελώς προβληματική τηλεκπαίδευση (για να τα λέμε όπως είναι), ενώ άλλοι γονείς έπρεπε να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους για να μείνουν σπίτι με τα παιδιά, χωρίς λόγο τελικά.
Η ειρωνεία; Οι καιρικές συνθήκες την επόμενη ημέρα, όταν τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, ήταν εξίσου ή και περισσότερο ακραίες, καθώς εκτός από το δριμύ ψύχος και τη βροχή, φύσαγε και ανηλεώς. Κι όμως τα παιδιά πήγαν κανονικά στο μάθημά τους και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων ελήφθη με το (θεωρητικά σώφρον) σκεπτικό ότι «το κάνουμε προληπτικά για να μη περιμένουν τελευταία στιγμή οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να μάθουν τι θα γίνει» και μάλιστα αποτέλεσε μια «άσκηση» επί πραγματικού πεδίου για το Υπουργείο ως προς τη συγκέντρωση αυτών των αρμοδιοτήτων σε αυτό, βάσει του τελευταίου νόμου. Να, όμως, που η πρακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να διαπιστώνουμε από βραδύς ή ξημερώματα στην πράξη πως όντως υπάρχει έντονη χιονόστρωση και σε αντίστοιχο χρόνο να ανακοινώνουμε ότι δεν τα σχολεία κλείνουν, είναι η πιο σωστή. Αρκεί να γίνεται οργανωμένα, με ανακοίνωση έγκαιρα, «μια κι έξω» κι όχι αποσπασματικά, κάτι που υποτίθεται ότι ο νέος νόμος που θέτει ως συντονιστή το Υπουργείο, διασφαλίζει ότι μπορεί να γίνει.
Ο καιρός, όπως είπαμε και στην αρχή, δεν προσφέρεται για διαγωνισμό ή επίδειξη επιστημοσύνης και γνώσης μέσα από τα social media, όπως έχουν επιδοθεί αρκετοί μετεωρολόγοι, κάνοντας… υστερικούς και νευρικούς όσους διαβάζουν για μοντέλα συμπεριφοράς των βαρομετρικών χαμηλών ή υψηλών και νομίζουν ότι θα πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας.
Ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σοβαρή και έγκυρη ενημέρωση χρειάζεται. Και το κράτος και η Αυτοδιοίκηση να έχουν φροντίσει να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, εφόσον το φαινόμενο συμβεί στα αλήθεια. Όχι θεωρητικά και «επί χάρτου». Διότι τους προηγούμενους τρεις χειμώνες, όταν το φαινόμενο συνέβη «χοντρά», πάλι είχαν προηγηθεί βαρύγδουπες δηλώσεις ετοιμότητας και τελικά στο λεκανοπέδιο (ειδικά στα βόρεια) ζήσαμε αξέχαστες στιγμές για γέλια και για κλάματα, με ευθύνη κρατική και αυτοδιοικητική. Όχι των πολιτών…