Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 22/05/2024
Η διευκόλυνση συναλλαγών των πολιτών με δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες χωρίς φυσική παρουσία (ουρές, συνωστισμό) δεν ήταν ζητούμενο μόνο σε μία εποχή έκτακτων συνθηκών, όπως της πρόσφατης πανδημίας. Από τη στιγμή που η τεχνολογική και ψηφιακή πρόοδος το επιτρέπει, κάθε βήμα που αφήνει πίσω παραδοσιακές αλλά χρονοβόρες διαδικασίες δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως θετική εξέλιξη.
Τέτοιες υπηρεσίες παρείχαν σειρά προγραμμάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ιδίως την τελευταία τετραετία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις περισσότερες από αυτές τις πρωτοβουλίες πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Μάλιστα, οι υπηρεσίες των τελευταίων έφτασαν στο επίπεδο ακόμη και προσυνεννοημένης βιντεοκλήσης με το κοινό κι αποστολές δικαιολογητικών με λίγα «κλικ» από τον υπολογιστή.
Σε αντίστοιχα εγχειρήματα (myKEPlive) εντάχθηκαν, μεταξύ άλλων οι Δήμοι Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής (προ διετίας), με στόχο τη διευκόλυνση των συναλλαγών. Χάρη στην επάρκεια αλλά και στο φιλότιμο του προσωπικού (μέχρι μαθήματα νοηματικής έκαναν εργαζόμενοι των ΚΕΠ), τα Κέντρα έχουν κερδίσει την αναγνώριση της πλειοψηφίας των πολιτών, εν μέσω μιας διαχρονικής καχυποψίας για τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ωστόσο, η μικρή εμπειρία των τελευταίων χρόνων υψώνει έναν τοίχο… προβλημάτων, τα οποία έχουν εκφραστεί από επίσημα χείλη. Όταν ένα εκ των παραπάνω παραρτημάτων ΚΕΠ έχει δύο υπαλλήλους διαθέσιμους, είναι ερώτημα πόσους και με τι συχνότητα πολίτες θα καταφέρει αυτό να εξυπηρετήσει. Για παράδειγμα, συχνά πρέπει ταυτόχρονα ή εκ περιτροπής αυτοί οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε βίντεοκλήσεις, τηλέφωνα για ραντεβού ή διευκρινίσεις (συχνά και από άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου), e-mail και να ανταποκριθούν στους ανθρώπους που προσέρχονται στα κτήρια. Μάλιστα, πριν από έναν μήνα, το Υπουργείο Εργασίας «χρέωσε» στα κέντρα και την αρμοδιότητα έκδοσης ΑΜΚΑ, αντί του ΕΦΚΑ ως αποκλειστικά αρμόδιου φορέα.
Ο αντίλογος πως η αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων είχε όντως θετικό «δείγμα γραφής», εν μέσω πανδημίας- για ορισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες, δεν έλαβε υπόψιν τη συνολική πραγματικότητα. Εκείνη την περίοδο, σχεδόν όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες είχαν «παγώσει», ενώ η πλειοψηφία της Τρίτης Ηλικίας ήταν αυστηρά κατ΄ οίκον. Σήμερα, το προσωπικό -με τις ήδη υπαρκτές ελλείψεις- αποδεικνύεται πως δεν είναι πλέον επαρκές για να καλύψει τις όλο και αυξημένες ανάγκες.
Πριν από λίγους μήνες, παρουσιάστηκαν οι νέες δυνατότητες των ΚΕΠ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε: «Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχα στηρίξει ιδιαίτερα τα Κέντρα και μόλις είχαν δημιουργηθεί, θεωρήθηκαν όντως επαναστατικά. Πλην όμως, καμία επανάσταση δεν υπηρετεί τον στόχο, εάν δεν εξελίσσεται». Το επόμενο «επαναστατικό» βήμα, λοιπόν, είναι μάλλον οι περισσότεροι εργαζόμενοι, για να εξελίσσεται εκτός από την ψηφιακή και η… ανθρώπινη ζωή.