Για τους τακτικούς αναγνώστες μας είναι γνωστή η… «εμμονή» της εφημερίδας μας στη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως του πλησιέστερου, από όλους, θεσμού, στην έννοια της «άμεσης δημοκρατίας». Το έχουμε επαναλάβει τόσες φορές που ενδεχομένως να γινόμαστε και κουραστικοί. Να όμως που ήρθε ο Δήμος Κηφισιάς να μας δώσει άλλη μια αφορμή για να καταπιαστούμε με το θέμα και μάλιστα να αποδώσουμε τα εύσημα. Η υλοποίηση έργων στις γειτονιές της πόλης με βάση την ιδέα του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού και μετά από σειρά συνοικιακών συνελεύσεων, στις οποίες οι συμμετέχοντες κάτοικοι αποφάσισαν οι ίδιοι ποιες παρεμβάσεις χρειάζονται στην περιοχή τους, αποτελεί ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα προς την κατάκτηση αυτής της πολυπόθητης «άμεσης δημοκρατίας».
Στην παρούσα φάση δεν έχει σημασία αν τα έργα που υλοποιήθηκαν ήταν μικρής έκτασης, αφού είναι αποσυνδεδεμένα από την «μεγάλη εικόνα» του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου. Το σημαντικό είναι ότι έγινε μια καλή αρχή. Τόσο καλή που, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ στην επόμενη σελίδα, εξέπληξε ακόμη και τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Θωμάκο.
Εχέγγυο για την καθιέρωση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού είναι η πρόθεση της διοίκησης του Δήμου Κηφισιάς να υπάρχει σχετική πρόταση προϋπολογισμού, βασισμένη στις προτάσεις των κατοίκων, αρχής γενομένης από την επόμενη χρονιά. Μια τέτοια κίνηση θα περάσει τη διαδικασία από το στάδιο του «πειράματος» σε αυτό του «θεσμού».
Και εδώ θα πρέπει τόσο στον Δήμο όσο και στις συνοικιακές συνελεύσεις να προσέξουν πολύ: Δεν είναι καθόλου δύσκολο σε αυτή την Ελλάδα που όλοι ζούμε και γνωρίζουμε, η διαδικασία του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού και των συνοικιακών συνελεύσεων να αποτελέσουν «γήπεδο» πολιτικής διείσδυσης, σκοπιμοτήτων και του συνήθους ιδεολογικού «καπελώματος». Το έχουμε δει να συμβαίνει σε ένα σωρό άλλες κοινωνικές και πολιτικές εκφάνσεις του δημόσιου βίου κατά το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν.
Είναι κορυφαίο διακύβευμα η διατήρηση της ταυτότητας της διαδικασίας σε επίπεδο ωφέλειας και μόνο ωφέλειας για την εκάστοτε γειτονιά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι απολύτως κρίσιμη η ευκαιρία που δίδεται για τη διαμόρφωση συνείδησης ενεργού πολίτη, που αποφασίζει για την περιοχή του μέσα από διάλογο και κατάθεση προτάσεων. Οποιοδήποτε κομματικό ή παραταξιακό «σαράκι» παρεισφρήσει, δεν θα αργήσει να διαλύσει τον εν δυνάμει θεσμό εκ των έσω. Κι επειδή, στην περίπτωσή μας, γνωρίζουμε το πολιτικό ήθος του δημάρχου Κηφισιάς, είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεται την ευκαιρία που έχει να αφήσει μια ισχυρή αυτοδιοικητική και δημοκρατική παρακαταθήκη για την πόλη, θωρακίζοντάς την εντός ενός υγιούς πολιτικού πλαισίου λειτουργίας.
Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κηφισιάς και οι άλλοι Δήμοι των Βορείων Προαστίων.