Ο απερχόμενος υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στο Μαρούσι, Μπάμπης Ζιώγας, ο οποίος ήταν επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, μέχρι τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, κατά την παρουσίαση του νέου ψηφοδελτίου ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Μπουντούρογλου, το οποίο στηρίζει το ΚΚΕ στο Μαρούσι, έκανε εκτεταμένη ανάλυση για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στο κεντρικό πολιτικό τοπίο όσο στην τοπική αυτοδιοικητική σκηνή του Αμαρουσίου. Η ομιλία του έχει ως εξής:
Χαρακτηριστικό των Τοπικών Εκλογών του Νοέμβρη είναι, ότι αυτές γίνονται κάτω από μια νέα, πιο συνεκτική, διοικητική δομή του κρατικού μηχανισμού σε τοπικό (δημοτικό και περιφερειακό) επίπεδο, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το νόμο για το «Πρόγραμμα ‘Καλλικράτης’». Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση κομμένη και ραμμένη στις σύγχρονες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, εγχώριου και ευρωενωσιακού. Επιδιώκει να ισχυροποιήσει, να προσαρμόσει τους περιφερειακούς κρίκους του ενιαίου κρατικού μηχανισμού, μαζί και τα όργανα των δύο μεγάλων αστικών κέντρων (ως «μητροπολιτικής περιφέρειας» για την περίπτωση της Αττικής και ως «μητροπολιτικής ενότητας» της Θεσσαλονίκης), ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα, για λογαριασμό του κεφαλαίου, κεντρικές λειτουργίες. Να αποκτήσουν, παράλληλα, την ικανότητα πιο στενού και ουσιαστικού συντονισμού με τα όργανα της ΕΕ.
Οι υποστηρικτές του βαθειά αντιλαϊκού περιεχομένου του «Καλλικράτη», ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ανεξάρτητα από δευτερεύουσες επιμέρους διαφωνίες, κι αυτές προσχηματικές, έχουν το ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό. Συμφωνούν με τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της αναδιάρθρωσης, την αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου του αστικού κράτους ως στρατηγείου της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των κοινωνικών τομέων στην Τοπική Διοίκηση που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους. Από κοντά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ιδεολογικοπολιτικά στις κατευθυντήριες αρχές του «Καλλικράτη». Ο κεντρικός του Εισηγητής στη Βουλή ασπάστηκε πλήρως το «όραμα» που περνούσε μέσα από την «Αιτιολογική Έκθεση» του νομοσχεδίου, που «προδόθηκε» όμως από συγκεκριμένες διατάξεις επιμέρους άρθρων. Θεωρεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ότι σε συνθήκες άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων και αντίστοιχης διάρθρωσης του κρατικού μηχανισμού, υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους ΟΤΑ να αναδειχτούν σε «φορείς ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής, δημοκρατίας, διαφάνειας, οικονομικής προόδου …». Προσφέρει, έτσι, τη δική του συμβολή στα αντιλαϊκά σχέδια της αστικής τάξης, επιχειρώντας να καλλιεργήσει στις λαϊκές συνειδήσεις την ψευδαίσθηση για τοπικές «φιλολαϊκές οάσεις» εν μέσω καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Τάσσεται σταθερά υπέρ της «φορολογικής εξουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» συναινώντας στο παραπέρα χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας. Ταυτόχρονα παίρνει θέση υπέρ των συνενώσεων αναφωνώντας ένα «Ναι στους ισχυρούς δήμους …», αυτό δηλαδή που επιδιώκει και το σχέδιο «Καλλικράτης».
Στον αντίποδα των αντιλήψεων αυτών το ΚΚΕ δηλώνει σε κάθε κατεύθυνση ότι εφόσον υπάρχει εξουσία των μονοπωλίων, καμία διοικητική δομή οποιασδήποτε μορφής δε συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την ύπαιθρο, τους φτωχούς αγρότες, καμία διοικητική αναδιάρθρωση δεν στοχεύει, ούτε θα μπορούσε, να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις συνέπειές της σε βάρος των εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα με τον «Καλλικράτη»:
Προωθούνται παραπέρα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε τομείς όπως οι εργασιακές σχέσεις, παιδεία, υγεία-πρόνοια, ενέργεια (μαζί και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), φυσικοί πόροι (π.χ. νερά), διαχείριση αποβλήτων.
Διευκολύνεται παραπέρα η κερδοφορία του Κεφαλαίου.