Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και νυν υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξηγεί στην «Α» γιατί ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε πρόωρες εκλογές, γιατί το κόμμα του επιδιώκει την αυτοδυναμία και ποια «μαθήματα» πήρε από το κυβερνητικό παρελθόν του. Ταυτόχρονα, καταγράφει τα βασικά σημεία που θ’ ακολουθήσει το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου στην περίπτωση που, από την επομένη των εκλογών, «μετακομίσει» στο μέγαρο Μαξίμου.
Με βάση τα έως τώρα δημοσκοπικά ευρήματα στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ πετύχει αυτοδυναμία αυτή θα είναι οριακή. Πόσο εύκολο θα είναι στην περίπτωση αυτή μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να προωθήσει όλες εκείνες τις τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος;
Η νίκη του ΠΑΣΟΚ θα είναι ευρεία. Αγωνιζόμαστε και θα πετύχουμε μια άνετη αυτοδυναμία. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα κι αυτό θα το εκφράσουν στην κάλπη με την ψήφο τους.
Αν δεν κερδίσει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ, τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνει; Αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις;
Πρέπει ν’ αποφύγουμε τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που θα βάλουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ήδη πολλά και μεγάλα. Γι’ αυτό και ο κίνδυνος της ακυβερνησίας πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη υπευθυνότητα από τη δική μας πλευρά, ώστε να πείσουμε τους πολίτες ότι θα δώσουμε άμεσες, ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματά τους.
Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δείχνει αποφασισμένος να μη συγχωρήσει λάθη του παρελθόντος. Ποια είναι η ασφαλιστική δικλείδα ώστε να μη ξανασυμβούν γεγονότα και πρακτικές που προσέβαλαν την ψήφο του;
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα μεγάλα λόγια, τα κούφια συνθήματα και τον κενό ριζοσπαστικό λόγο πολλών πολιτικών. Εύλογα στέκονται με καχυποψία απέναντι στο πολιτικό σύστημα, διαμορφώνοντας χαμηλές προσδοκίες. Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι.
Το ΠΑΣΟΚ πέρασε μια μακρά περίοδο περισυλλογής σε βαθμό αυτομαστιγώματος και πλέον διαθέτει τη γνώση και την τόλμη να προχωρήσει μπροστά με υπευθυνότητα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά η διεθνής ύφεση και τα οποία διογκώνονται από τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της εθνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς εταίρους με σκοπό τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την επαναφορά της σε ανταγωνιστική αναπτυξιακή τροχιά.
Γιατί επίσπευσε, τελικώς, τις εκλογές ο πρωθυπουργός, αν οι διαπιστώσεις του «έλεγαν» ότι τις χάνει;
Αυτό που αναζητούσε εναγωνίως ο κ. Καραμανλής τους τελευταίους μήνες ήταν μια ευπρεπής για την κυβέρνησή του και ηρωική για τον ίδιο «πολιτική έξοδος». Συνειδητοποίησε ότι τα προβλήματα υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες και τις επιδόσεις της κυβέρνησής του κι αντιλήφθηκε ότι ο πολιτικός του κύκλος έχει κλείσει. Κατάλαβε δηλαδή ότι, αν δεν πήγαινε άμεσα σε εκλογές, κάθε μέρα που περνούσε θα του φόρτωνε κι άλλες αποτυχίες στην πλάτη.
Συμμερίζεστε την άποψη ότι ενδεχόμενη ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές θα δρομολογήσει εξελίξεις στην ηγεσία του κόμματος;
Εκτιμώ ότι η Ν.Δ. θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες μετά την εκλογική συντριβή της, αλλά δε θέλω να υπεισέλθω στα του οίκου της.
Υπάρχουν τελικά ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ΒΑ Αττική; Και σε ποιους; Η κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι μπορούσε;
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να ξανασυμβεί ίδιο και απαράλλαχτο το σκηνικό της Ηλείας και της Πάρνηθας πριν 2 χρόνια. Είμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές επειδή η Ν.Δ., κατά τη συνήθη πρακτική της, εξάντλησε το ενδιαφέρον της για το εθνικό σύστημα δασοπροστασίας σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, όπως ήταν τα τριχίλιαρα ενόψει εθνικών εκλογών ή οι πομπώδεις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών στην αρχή της φετινής αντιπυρικής περιόδου ότι «είμαστε απολύτως έτοιμοι». Κατά τα άλλα δεν έγινε καμία σοβαρή παρέμβαση στη βελτίωση του συντονισμού των υπηρεσιών, της πρόληψης, αλλά και της αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις πληγείσες περιοχές του 2007.
Περί οικονομίας…
Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει άμεσα το ΠΑΣΟΚ στην οικονομία εφόσον κερδίσει στις 4 Οκτωβρίου;
Για να βγούμε από τη δίνη απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο σε συνδυασμό με μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τις ορατές συνέπειες της κρίσης και θα ανακουφίζουν τα θύματά της. Δύο είναι οι μεγάλες άμεσες προτεραιότητες: Πρώτον, απαιτείται δημοσιονομική προσαρμογή μέσα από την αύξηση των εσόδων του κράτους, από φόρους που οφείλουν να καταβάλλουν οι έχοντες, τη συγκράτηση των δαπανών και τη θεσμοθέτηση ειδικών φόρων, όπως οι πράσινοι φόροι. Και δεύτερον, το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να οδηγηθεί, μέσα από ειδικά μέτρα και κίνητρα, να παίξει τον βασικό του ρόλο ως παρόχου πιστώσεων στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Σήμερα, με ευθύνη της κυβέρνησης, οι τράπεζες επιχειρούν να εξασφαλιστούν οι ίδιες, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε αργό θάνατο.
Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα κατάφερνε να ετοιμάσει νέο προϋπολογισμό. Όμως ο προϋπολογισμός είναι απλώς χαρτιά και νούμερα και -όπως έλεγε κι ο αείμνηστος Γεννηματάς- ελλείμματα. Άλλωστε και επί των δικών σας κυβερνήσεων καταρτίζονταν πλασματικοί προϋπολογισμοί…
Το ζήτημα δεν είναι η σύνταξη ενός προϋπολογισμού. Αυτό είναι το μόνο εύκολο. Το πρόβλημα είναι η υλοποίησή του, ιδιαίτερα σε συνθήκες οξείας δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης. Η Ν.Δ. μόνο φέτος έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον προϋπολογισμό του 2009 τρεις φορές, με το έλλειμμα να αγγίζει προς το τέλος του χρόνου ακόμη και το 7%. Υπάρχει συνεπώς οξύτατο ταμειακό πρόβλημα, που μπορεί να σημαίνει ακόμη και στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις. Για να ξεπεράσουμε αυτό το αδιέξοδο απαιτούνται πολιτικές ανατροπές κι ανανέωση της εμπιστοσύνης, τόσο των πολιτών όσο και των διεθνών εταίρων, σε μια νέα κυβέρνηση.