Αντιμνημονιακά
Στο δίπολο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο», μεταφραζόμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πού τοποθετείστε;
Ξεκάθαρα αντιμνημονιακά και όχι μόνο με όρους αυτοδιοικητικούς αλλά και με όρους κοινωνίας. Θεωρούμε, δηλαδή ότι το βάρος των μέτρων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έπεσε σε λάθος πλάτες. Έγιναν και γίνονται αδικίες, υπάρχουν ανισότητες και τα περισσότερα μέτρα και στον εργασιακό τομέα αλλά και στον τομέα των μισθών και των συντάξεων, κατά τη νομική μου άποψη, είναι και αντισυνταγματικά. Πολύ περισσότερο στον τομέα τον αυτοδιοικητικό που αποστολή μας είναι να διεκδικούμε και φυσικά να αντιστεκόμαστε σε αυτήν την απομείωση των πόρων και τη συρρίκνωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω όμως ότι και έξυπνα αν το δει το κράτος και από δημοσιονομικής άποψης, θα πρέπει να στηριχθεί περισσότερο στην Αυτοδιοίκηση και να την ενισχύσει. Εμείς, τουλάχιστον, που θέλουμε να διοικήσουμε με ένα νέο μοντέλο, δεν έχουμε αντίρρηση να επωμισθούμε ακόμα και δυσάρεστες αρμοδιότητες που τώρα ασκεί το κράτος, αν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο και να ασκήσουμε τις πραγματικές αρμοδιότητες του Δήμου και να βοηθήσουμε την πατρίδα μας.
Στην πρώτη διακήρυξη του συνδυασμού σας είπατε ότι «ήρθε η ώρα των καλών παιδιών». Αυτό εμπεριείχε και μια μομφή για τη σημερινή δημοτική αρχή και ποια είναι τελικά τα «κακά παιδιά»;
Δεν μπορώ να προσάψω αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο. Ήταν ένα ξέσπασμα προσωπικό και ψυχολογικό, γιατί είναι πολλά χρόνια τώρα που ακούω να λέγεται ότι ο έντιμος, ο ηπίων τόνων, δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ. Και ότι ο μάγκας, ο καταφερτζής -για να μη χρησιμοποιήσουμε άλλες βαρύτερες εκφράσεις- πάντα επικρατεί. Δήλωσα λοιπόν σ’ εκείνη τη δυναμική εκδήλωση ότι επιτέλους φαίνεται πως βοηθούν και οι γενικότερες, δυσάρεστες κατά τ’ άλλα, πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ώστε ο κόσμος να ψάξει να βρει εκείνους που διαχρονικά απέδειξαν την εντιμότητά τους και σεβάστηκαν πραγματικά τον πολίτη. Ο μέσος πολίτης γνωρίζει τελικά και διαισθάνεται τα πάντα και δεν χρειάζεται εγώ από τη θέση του υποψηφίου να δυναμιτίσω, να οξύνω, ν’ αρχίσω να πετροβολώ. Οδηγός μας θα είναι ο διαρκής διάλογος με τον δημότη, ο διαρκής διάλογος μεταξύ των στελεχών της διοίκησης, όπου θα μετέχουμε ισότιμα στη λήψη των αποφάσεων και -αν μας εμπιστευτούν οι πολίτες- θα γνωρίσουν επιτέλους ένα νέο εντελώς ριζοσπαστικό και πρωτοποριακό μοντέλο διοίκησης που θα φτάνει κοντά στον πολίτη και θα αξιοποιεί πραγματικά στο 100% τις δυνατότητες όλων των εκλεγμένων αλλά και μη εκλεγμένων συνεργατών. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατή συμμετοχή του πολίτη σε διαδικασίες που τώρα έχουν ξεχαστεί, όπως είναι τα συνοικιακά συμβούλια, οι επιτροπές γειτονιάς που ποτέ δεν λειτούργησαν, οι τακτικές τοπικές συνελεύσεις που ποτέ δεν έγιναν, έστω και αν η συμμετοχή είναι μικρή. Εδώ να το πούμε και δεν είναι αυτό αντιπολίτευση ότι δεν συνεδρίασε ένα άλλο κεντρικό όργανο του Δήμου, όπως είναι η Εκτελεστική Επιτροπή. Χωρίς αυτό να αποτελεί κακή κριτική, γνωρίζουν οι πάντες στον ενιαίο Δήμο ότι η διοίκηση διαχρονικά ήταν και είναι συγκεντρωτική και απολύτως δημαρχοκεντρική.
Οικονομίες κλίμακας
Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Κηφισιάς παρουσιάζει στους ισολογισμούς του πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα προβάλλεται ως μοντέλο για άλλους δήμους κατά την παρούσα οικονομική συγκυρία. Εσείς τι παραπάνω θα μπορούσατε να προσθέσετε σε αυτήν την οικονομική διαχείριση του Δήμου;
Κατ’ αρχάς δεν έχω πλήρη στοιχεία ώστε να μπορέσω να το κρίνω αυτό, το οποίο όμως το χαιρετίζω. Είναι πάντως γνωστό ότι υπάρχει πλήθος προμηθευτών και παλαιών, μάλιστα, που διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Σε ό,τι αφορά όμως το μέλλον, το οποίο και μας απασχολεί, αυτά που μπορούν να γίνουν είναι τα εξής: Συνεχής και καθημερινή προσπάθεια για οικονομία κλίμακας και εξοικονόμηση δαπανών. Οι διαγωνισμοί προμηθειών μπορούν να κινούνται σε πολύ πιο ορθολογικά και προσγειωμένα πλαίσια. Η περιστολή δαπανών μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την οικονομική θέση του Δήμου. Στη συνέχεια θα είναι η συστηματική και επίμονη αναζήτηση, χωρίς βέβαια να θίγουμε ανθρωπιστικές καταστάσεις, εισφορών σε χρήμα για τις νεοενταχθείσες περιοχές, καθώς και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, αλλά δεν αναζητούνται. Επιτέλους θα πρέπει οι εισφορές σε χρήμα, όπως άλλωστε είναι υποχρεωτικό αλλά δεν εφαρμόζεται απόλυτα, να επιστρέφουν σε έργα υποδομής της συγκεκριμένης περιοχής και όχι να ακολουθούν άλλες κατευθύνσεις δημοτικής πολιτικής. Επίσης, θα επιδιώξουμε να πετύχουμε άμεση απεμπλοκή των πράξεων εφαρμογής εκεί όπου χρονίζουν αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μας. Δεν είναι μόνο η καθυστέρηση στην οικιστική και επαγγελματική αποκατάσταση ιδιοκτητών, αλλά ταυτόχρονα στερείται και ο Δήμος της εισφοράς σε χρήμα. Τέλος, με την αυξημένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στη διαφάνεια και στη χρηστή διοίκηση του Δήμου, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε πολύ περισσότερο από σήμερα το θεσμό των χορηγιών. Μέσα από ειδικό γραφείο που θα λειτουργεί σε επαγγελματικά πρότυπα και με ειδικούς συνεργάτες, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε μικρούς, μεσαίος και μεγάλους χορηγούς για πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές λειτουργίες του Δήμου, όπου θα μπορεί μάλιστα ένας δημότης με 50 ευρώ να γίνεται χορηγός του Δήμου, να έχει αναγνώριση και τιμή, αλλά και άλλα οφέλη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο στο πλαίσιο μιας προσωρινής εκδήλωσης.
Πώς σκέφτεστε συγκεκριμένα τη συμμετοχή του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στα δημοτικά έργα και τις υπηρεσίες;
Αν εννοείτε άσκηση αρμοδιοτήτων που ο νόμος αναθέτει αποκλειστικά στην Αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχει πρόθεση να τις αναθέσουμε σε ιδιώτες, εκτός φυσικά αν επικρατήσουν πολύ έκτακτες και απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή συνθήκες. Αντιθέτως, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο, να στηρίξουμε εκείνους, μάλιστα που απειλούνται με ανεργία και μέτρα απομάκρυνσης από την εργασία τους και αν η συρρίκνωση των πόρων απαιτήσει νέα σχήματα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, τότε θα στραφούμε, όπως προβλέπεται και στο πρόγραμμά μας, στις λεγόμενες κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Σε καμία περίπτωση σε στενά ιδιωτικά συμφέροντα. Με δυο λόγια θα επιδιώξουμε σε αυτήν την περίπτωση, τη άσκηση κοινωνικών πολιτικών μέσα από συλλογική ιδιωτική διαδικασία συμπολιτών μας που δημοκρατικά αποφασίζουν και λειτουργούν και επιχειρούν χωρίς να αποσκοπούν σε υπερκέρδη, αλλά σε φυσιολογικά έσοδα, μέρος των οποίων θα επιστρέφεται στην ίδια τη δραστηριότητα. Μάλιστα, μέλη των κοινωνικών ή συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αν και δεν το επιθυμεί κανένας αυτήν τη στιγμή, θα μπορούν να είναι νυν εργαζόμενοι και υπάλληλοι του Δήμου, που ίσως αναγκαστούν, όχι φυσικά από εμάς, να οδηγηθούν στην έξοδο από τον Δήμο.