Kαι τις συντάξεις θέλει να σώσει η κυβέρνηση και το αφορολόγητο, όπως είπε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίστηκε αίφνης αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η μάχη αυτή, όμως, θα κρατήσει τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο, όταν και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, με τους εταίρους να έχουν ήδη εγείρει ενστάσεις ως προς το ελληνικό αίτημα να μην ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιμένει πως ο «δημοσιονομικός χώρος» και οι γενικότερες επιδόσεις της οικονομίας επιτρέπουν τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, ενώ δεν εγκαταλείπει τη σκέψη μονομερούς ενέργειας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις σχέσεις με τους εταίρους και τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει σαφάρι επενδύσεων στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τραπεζών και επενδυτικών οίκων.
Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει τις δικές του προτάσεις για την οικονομία και συγκεκριμένα τη φορολογία, αφού παρουσίασε στους δημάρχους το σχέδιο για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους -για το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικό- και σε ομιλία του υποσχέθηκε μείωση των φορολογικών συντελεστών και σταθερό φορολογικό σύστημα για μια τετραετία, ούτως ώστε να ευνοήσει τις νέες επενδύσεις και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
Η οικονομία, πάντως, δεν θα είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε, οι τακτικοί αναγνώστες της «Α» το έχετε διαβάσει πολλάκις σ’ αυτή τη στήλη. Η Κυριακή είναι μέρα σημαντικών εξελίξεων για το Σκοπιανό, καθώς διεξάγεται το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών στην πΓΔΜ. Εάν η συμφωνία εγκριθεί, το επόμενο βήμα είναι η συνταγματική αναθεώρηση και στη συνέχεια θα έλθει η ώρα ν’ αποφασίσει η ελληνική Βουλή. Με τους ΑΝΕΛ να απειλούν πως θα ρίξουν την κυβέρνηση και την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας και χωρίς τους ΑΝΕΛ.