Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 26/09
Η ανησυχία εντείνεται και μαζί το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς η αυξητική τάση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, μάλιστα, εξακολουθεί να είναι στην Αθήνα, όπου καθημερινά καταγράφονται περισσότερα από τα μισά συνολικά κρούσματα σ’ όλη την επικράτεια.
Πάντως, το ενδεχόμενο ενός lockdown δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή (όπως φάνηκε και στο διάγγελμα Μητσοτάκη). Θα εξεταστεί όμως ως έσχατη λύση, στην περίπτωση που η κατάσταση θα ξεφύγει από ελεγχόμενα επίπεδα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ΜΕΘ και τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Η σκέψη, άλλωστε, είχε πέσει στο τραπέζι πριν από μικρό χρονικό διάστημα από συνεργάτες του πρωθυπουργού και το επιχείρημα πως ένα «γρήγορο» lockdown 2-3 εβδομάδων – στα πρότυπα του Ισραήλ – μπορεί να ανασχέσει τη διάδοση του ιού και ταυτόχρονα να μην παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα και να εξασφαλίσει το μίνιμουμ των αντοχών της. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, ζήτησε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να καταρτίσει μια λίστα μέτρων, τα οποία θα εφαρμόζονται κλιμακωτά. Και στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται ασφαλώς το lockdown που όλοι ξορκίζουν, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η οικονομία έχει εφεδρείες και θ’ αντέξει έναν νέο περιορισμό στις μετακινήσεις.
Η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τι ακριβώς μπορεί να γίνει στα μέσα μεταφοράς που εξελίσσονται σε «μαύρη τρύπα» του «συστήματος» με τον συνωστισμό σε λεωφορεία και μετρό, ενώ δημιουργούνται «ξενοδοχεία καραντίνας» στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία φιλοδοξούν να συμβάλουν στην αντίστοιχη αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, αφού εκεί θα διαμένουν μετανάστες, άστεγοι κ.τ.λ. που έχουν μολυνθεί. Σε εφαρμογή τέθηκε και ψηφιακή πλατφόρμα στο covid19.gov.gr, μέσα από την οποία όλοι οι πολίτες ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο Δήμου, αλλά και για τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε περιοχής ως προς τη διασπορά του ιού.