Ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά με το νέο έτος ο μετροπόντικας για την έναρξη της διάνοιξης της σήραγγας της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συναρμολόγηση του μηχανήματος που έφερε η ΑΒΑΞ από τη Γερμανία, με στόχο στις αρχές του 2023 να ξεκινήσει το ταξίδι του αρχικά προς τα ανατολικά προάστια και στη συνέχεια στο κέντρο της Αθήνας.
Την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και ο δεύτερος μετροπόντικας, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει επίσης από τη Γερμανία για την Αθήνα σύντομα. Το δεύτερο μηχάνημα θα μεταφερθεί από το λιμάνι του Πειραιά τμηματικά με φορτηγά στο εργοτάξιο Βεΐκου, όπου και θα συναρμολογηθεί για να ξεκινήσει την διάνοιξη της σήραγγας.
Τα δύο μηχανήματα θα δώσουν ραντεβού στο εργοτάξιο Ευαγγελισμός από όπου θα αποσυναρμολογηθούν, για να επαναχρησιμοποιηθούν και πάλι σε κάποιο άλλο έργο.
Τα χαρακτηριστικά
Τα δύο ΤΒΜ κατασκευάστηκαν και συναρμολογήθηκαν στο εργοστάσιο της Herrenknecht AG στη Γερμανία. Έχουν μήκος 100 μέτρα και διάμετρο που ξεπερνά τα 9 μέτρα. Το βάρος τους είναι 1.500 τόνοι ανά μηχάνημα και διαθέτουν ότι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η σχετική τεχνολογία.
Σημαντικό για την ελάχιστη δυνατή διατάραξη της καθημερινότητας της Αθήνας είναι το γεγονός ότι τα δύο μηχανήματα έχουν ειδικά διαμορφωμένες μηχανές με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσουν για πρώτη φορά μηδενική όχληση κατά τη διάρκεια της διάνοιξη της σήραγγας της νέας Γραμμής 4.
Ο πρώτος μετροπόντικας θα ξεκινά να διανοίγει τη σήραγγα από τα ανατολικά. Οι τρεις πρώτοι σταθμοί που θα συναντήσει είναι οι «Γουδή», Ζωγράφου» και «Ιλίσια», ενώ ο δεύτερος θα φτάσει στους σταθμούς «Άλσος Βεΐκου», «Γαλάτσι» και «Ελικώνος».
Η τελευταία διάνοιξη γραμμής μετρό είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου 2017, όταν ο μετροπόντικας είχε φτάσει στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» στην επέκταση της Γραμμής 3 προς Πειραιά.
Εν συνεχεία, τα… δρομολόγια που θα πραγματοποιήσουν οι δύο μετροπόντικες για την Γραμμή 4 έχουν ως εξής: Ο ένας μετροπόντικας θα συνεχίσει από Ιλίσια τη διάνοιξη και θα βρει τους σταθμούς «Πανεπιστημιούπολη», «Καισαριανή», «Ευαγγελισμός» και ο δεύτερος, μετά τον σταθμό «Ελικώνος» θα βρει τους σταθμούς Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, καταλήγοντας επίσης στον σταθμό «Ευαγγελισμός».
Οφέλη της Γραμμής 4
Το τμήμα της Γραμμής 4 «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», εκτιμάται σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα πως θα τεθεί σε λειτουργία για το επιβατικό κοινό το 2029. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Αττικό Μετρό, συνολικά εκτιμάται ότι θα μετακινούνται με το έργο αυτό περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, 125.000 από αυτούς θα είναι εργαζόμενοι, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 περίπου ημερησίως. Συνεπώς, αναμένεται και μείωση των ρύπων με την ποσότητα CO2 που δεν θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα της πόλης από επιβάτες που θα χρησιμοποιούν το Μετρό αντί το ΙΧ τους, η οποία και εκτιμάται σε 318 tons/ημέρα.
Διενεργείται αρχαιολογική έρευνα συνολικής επιφάνειας 45.000 τ.μ., ενώ οι αστικές αναπλάσεις στους 15 σταθμούς της Γραμμής 4 θα είναι 85.000τμ και 3.000 δενδροφυτεύσεις. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 5.000 νέες θέσεις εργασίας.
Και στο βάθος… Μαρούσι
Σύμφωνα με το συνολικό σχεδιασμό της Γραμμής 4, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος, από την θέση αυτή θα ξεκινά το δεύτερο τμήμα της Γραμμής 4 προς Μαρούσι. Η περιοχή επομένως θα αναβαθμιστεί σε συγκοινωνιακό κόμβο με τις Γραμμές 3 και 4 του Μετρό να ενώνουν τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αθήνας και το κέντρο.
Τα επόμενα τμήματα που θα τεθούν υπό κατασκευή είναι τα εξής:
Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)
Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)
Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)
Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)