Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω κάνει η κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Εκκλησία, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν στους κόλπους της ιεραρχίας. Αντιδρούν συγκεκριμένα στο ζήτημα της αλλαγής του τρόπου μισθοδοσίας τους, καθώς φοβούνται ότι θ’ απολέσουν τα προνόμια που έχουν σήμερα ως δημόσιοι υπάλληλοι, με την κυβέρνηση ν’ απαντά ότι θα διασφαλίσει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους κεκτημένα διά νόμου. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ξεκινάει διάλογος με εντολή του πρωθυπουργού κι έτσι ο υπουργός Παιδείας (και Θρησκευμάτων) θα έχει συναντήσεις με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους ιεράρχες.
Κι όμως, δεν είχαν περάσει παρά μόνον μερικές ημέρες από την αρχική αντίδραση του Μαξίμου, με την οποία εν είδει τελεσιγράφου δήλωνε πως η αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας ιερέων και κληρικών αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και θα προχωρήσει… κανονικά και με το νόμο. Πότε; «Άμεσα», ήταν η πρώτη απάντηση. Όμως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι το «άμεσα» είναι «αφαιρετικός όρος που ερμηνεύεται κατά το δοκούν», ενώ ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε πως «έχουμε χρόνο μέχρι τις εκλογές». Την κυβέρνηση ούτως ή άλλως «καίει» το ζήτημα των 10.000 προσλήψεων, το οποίο θέλει ν’ αξιοποιήσει προεκλογικά, αλλά δεν υπάρχει χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία με την Εκκλησία.
Ρόλο στο «φρένο» που έβαλε η κυβέρνηση και την υπόσχεση για διάλογο φαίνεται πάντως πως έβαλαν όχι μόνο οι αντιδράσεις εντός της ιεραρχίας, αλλά και η έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου. Τόσο έντονη, ώστε κάποιοι άρχισαν να μιλούν ακόμη και για σενάρια διαδοχής του κ. Ιερωνύμου, τη στιγμή που το Μαξίμου έσπευσε να του προσφέρει έμμεση στήριξη, καθώς χρεώνει στη ΝΔ δάκτυλο προκειμένου να ναυαγήσει η συμφωνία και ευθεία παρέμβαση στην ιεραρχία για πολιτικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία έχει δρόμο, καθώς οι προεκτάσεις της είναι βαθιά πολιτικές και προκαλούν ακόμη και σύγκρουση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο το Μαξίμου κατηγορεί πως σύρεται πίσω από τον συντηρητισμό της ΝΔ και φοβάται μεταρρυθμίσεις σαν αυτή.