Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας, 07/05/2022
Η διστακτικότητα, αλλά και η αμηχανία που επιδεικνύει η Ευρώπη στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και κυρίως των οικονομικών συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οδήγησε την κυβέρνηση σε «εκ των έσω» λύσεις. Με συγκεκριμένα μέτρα επιχειρεί έτσι να «ψαλιδίσει» τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και να δώσει μια ανάσα, την ίδια στιγμή όμως που η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων, ενώ αναζητούνται και λύσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Το τελευταίο ίσως αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να επαναβεβαιώσει τον ρόλο της ως μια ανερχόμενη δύναμη στα Βαλκάνια, καθώς το μήνυμα αυτό έστειλαν ο πρωθυπουργός, οι ηγέτες γειτονικών κρατών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή τα εγκαίνια του σταθμού υγροποιημένου αερίου. Η Ελλάδα αναλαμβάνει έτσι να βοηθήσει και τη Βουλγαρία στην οποία έκλεισε τις στρόφιγγες του αερίου η Ρωσία κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όπως και ο οικονομικός πόλεμος που υποχρεώνει πλέον την Ευρώπη να μην εξαρτά την ενεργειακή της επάρκεια από τη Μόσχα.
Όλα πάντως εξακολουθούν να κρέμονται από μια κλωστή και το μέλλον -ακόμη και το κοντινό- δείχνει απρόβλεπτο. Το σκηνικό που συντίθεται σε ολόκληρο τον κόσμο μοιάζει βγαλμένο από άλλες εποχές, καθώς στις ΗΠΑ τα επιτόκια αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Το ίδιο πρόβλημα με τον πληθωρισμό αντιμετωπίζει ασφαλώς και η Ευρώπη και γίνεται περισσότερο ορατό στα νοικοκυριά που βλέπουν να χάνουν συνεχώς από την αγοραστική δύναμη του εισοδήματός τους. Και βέβαια, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ν’ αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση, παρά τα μέτρα που παίρνει για το ρεύμα και την ενεργειακή επάρκεια, να έχει ακόμα μπροστά της ν’ ανέβει βουνό προκειμένου να απορροφηθούν αποτελεσματικά οι ισχυροί αυτοί κραδασμοί.