Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας, 07/05/2022
Tο κείμενο αυτό ήταν έτοιμο να δημοσιευτεί μετά την άριστα οργανωμένη Χειμερινή Ολυμπιάδα του Πεκίνου, την οποία προσπάθησαν να υπονομεύσουν ως συνήθως οι ΗΠΑ και πολλοί στενοί τους σύμμαχοι. Δυστυχώς μεσολάβησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η δημοσίευση αναβλήθηκε. Η ώρα της αλήθειας τώρα σήμανε και για την Κίνα, η οποία άλλωστε αποτελεί τον κύριο στόχο των Αμερικανών. Όσο κι αν προσπαθεί να μείνει αμέτοχη, οι Γιάνκηδες και ο νόμος του Γουέστ και του εξάσφαιρου δεν θα της το επιτρέψουν. Όσο για τις ευαισθησίες των Δυτικών ΜΜΕ για το «απάνθρωπο» lock down της Σαγκάης, σκεφτείτε μόνον ότι στις ΗΠΑ η αναλογία θανάτων από Covid είναι 298 στους 100.000, ενώ στην Κίνα μόλις ένας! Αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,3%, ενώ το αμερικανικό βυθίστηκε κατά 1,4%! Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να καταλάβει κανείς ποια από τις δυο χώρες χειρίζεται πιο αποτελεσματικά τα προβλήματά της…
Καλοί στην προπαγάνδα
Υπάρχουν, βέβαια, τομείς στους οποίους η Δύση υπερέχει κατά πολύ, όπως αυτός της προπαγάνδας εναντίον των ανταγωνιστών της, αυτών που απειλούν την παγκόσμια κυριαρχία της.
Την εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού, ένα από τα αδύνατά του σημεία ήταν η «γοητεία» που ασκούσε το Δυτικό καταναλωτικό μοντέλο, τόσο σε απλούς πολίτες όσο και σε επώνυμους, μεταξύ αυτών και κάποιοι κορυφαίοι αθλητές. Η Δύση δεν έχανε ευκαιρία να τους προσηλυτίσει, κυρίως για προπαγανδιστικούς λόγους, αλλά και για να αποδυναμώσει την αθλητική υπεροχή των σοσιαλιστικών χωρών. Ακόμα και μέχρι σήμερα, τα αναμφισβήτητα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ, της ΛΔ Γερμανίας και όλων γενικά των χωρών του πρώτου σοσιαλιστικού πειράματος, αποτελούν αντικείμενο δυσφημιστικής προπαγάνδας στη Δύση. Τέλος, η Δυτική «εμπειρία» στον τομέα αυτόν, χρησιμοποιείται και σήμερα με φανατισμό εναντίον κάθε Ρώσου αθλητή, όπως είδαμε και στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Πεκίνου! Τελικώς έκαναν κάτι ακόμα πιο δραστικό. Μετά τον ουκρανικό πόλεμο, η Ρωσία δεν θα συμμετέχει πλέον σε καμία αθλητική δραστηριότητα της Δύσης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα των αγώνων, τις επιδόσεις και πάνω απ’ όλα το αθλητικό πνεύμα, που -υποτίθεται ότι- υπηρετούν…
Αχ πώς αλλάζουν οι καιροί!
Όμως αυτό το επί δεκαετίες προπαγανδιστικό όπλο της Δύσης στρέφεται τώρα εναντίον της! Πολλοί κορυφαίοι αθλητές αμερικανικής ιθαγένειας και κινεζικής καταγωγής αποφασίζουν να αγωνιστούν με τα χρώματα της Κίνας, αντί της χώρας όπου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν αθλητικά! Παγκόσμια εντύπωση προκάλεσε το παράδειγμα μιας όμορφης Αμερικανοκινέζας αθλήτριας (πατέρας Αμερικανός, μητέρα Κινέζα!), που προκάλεσε μεγάλη ταραχή στους Αμερικανούς, γυρνώντας την πλάτη στην κάποτε ζηλευτή «χώρα των απέραντων ευκαιριών»!
Η 18χρονη σκιέρ Eileen Gu είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ενώ η δημοτικότητά της στην Κίνα έχει εκτιναχθεί! «Η πριγκίπισσα του χιονιού Gu Ailing έμελλε να λάμψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του σπιτιού», γράφει το επίσημο κρατικό πρακτορείο Xinhua, αναφερόμενο στην Gu με το κινέζικο όνομά της. Η Gu μεγάλωσε στις ΗΠΑ, αλλά δεν ξεχνάει την καταγωγή της. Γεννήθηκε εκεί από Κινέζα μητέρα και Αμερικανό πατέρα. Σε μικρή ηλικία ανακάλυψε για πρώτη φορά την αγάπη της για το άθλημα. Το 2015, λίγους μόλις μήνες αφότου έφτασε στο πρώτο της βάθρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ανακοίνωσε την επιθυμία της να αγωνιστεί για την Κίνα αντί για τις ΗΠΑ.
«Ήταν μια δύσκολη απόφαση για εμένα. Είμαι περήφανη για την κληρονομιά μου και εξίσου περήφανη για την αμερικανική μου ανατροφή» έγραψε χαρακτηριστικά σε μια ανάρτηση στο Instagram. Από τότε έγινε δημοφιλής στην Κίνα, με το πρόσωπό της να φιγουράρει σε διαφημιστικές πινακίδες και εξώφυλλα περιοδικών. Διαφημιστικά βίντεο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς δείχνουν την Gu να κάνει κόλπα στον αέρα και να τρέχει στο Σινικό Τείχος!
Μαζικό φαινόμενο
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου είχαν κι άλλους αθλητές που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και πλέον αγωνίζονται για την Κίνα, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική. Για παράδειγμα, μόνο στην ομάδα χόκεϊ ανδρών, μόλις 6 από τα 25 μέλη είναι ντόπιοι! «Έχω πολύ βαθιές ρίζες στην Κίνα», είπε η Gu στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. «Κάποτε οι άνθρωποι ήθελαν να είναι Αμερικανοί, οπότε γιατί να μην αποδεχτείτε ότι οι άνθρωποι θέλουν να είναι Κινέζοι τώρα;»!
Όμως η μαζική επιστροφή Κινέζων της διασποράς έχει θορυβήσει την Ουάσιγκτον! Ανάμεσά τους βρίσκονται κορυφαίοι επιστήμονες και γενικά άνθρωποι με πολύτιμοι πείρα σε πολλούς καίριους τομείς! Το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας που δημιουργεί η εκρηκτική ανάπτυξη και άνοδος του βιοτικού επιπέδου, εξελίσσεται σε μαγνήτη για πολλές χιλιάδες «χρήσιμους» Κινέζους του εξωτερικού, που δεν συγκινούνται από τη θλιβερή αντικινεζική προπαγάνδα της Δύσης, γελοία αναπαραγωγή του παλιού ψυχρού πολέμου! Αντίθετα, ο εντεινόμενος νέος ψυχρός πόλεμος κατά της Κίνας συσπειρώνει τους απανταχού Κινέζους και εκτοξεύει το πατριωτικό τους αίσθημα!
Αλλά στο θέμα θα επανέλθουμε αναγκαστικά…