Ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, σε μία λαμπρή εκδήλωση στο Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, παρουσίασε τη 2η Ετήσια Έκθεση της Ψηφιακής Πλατφόρμας e-Kouros, η οποία αποτελεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή καταγραφή των στοιχείων του ελληνικού αθλητισμού για το 2024.
Παρουσία στελεχών της Κυβέρνησης, βουλευτών, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, των επικεφαλής της αθλητικής οικογένειας και εκατοντάδων ανθρώπων του ελληνικού αθλητισμού, παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά δεδομένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά –το 2023-, προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη πολιτικών σε όλα τα επίπεδα, ενώ ενσωματώνει για πρώτη φορά στην αποτύπωση του ελληνικού αθλητισμού και τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις της χώρας.
«Ένα εργαλείο στρατηγικής, χάραξης πολιτικής και αναβάθμισης του αθλητισμού σε κάθε επίπεδο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Στο «e-Kouros» καταγράφονται τα σωματεία, οι ενεργοί αθλητές και αθλήτριες και οι προπονητές ανά άθλημα, φύλο και γεωγραφική περιφέρεια.
«Πριν από 1,5 χρόνο κάναμε ένα ιστορικό άλμα στο μέλλον. Δημιουργήσαμε την πρώτη ολοκληρωμένη ψηφιακή καταγραφή των στοιχείων του Αθλητισμού και παραδώσαμε σε εσάς, τους ανθρώπους που τον υπηρετείτε, στοιχεία μοναδικά. Δίνουμε σε όλη την κοινωνία -γονείς, νέους, πολίτες- πρόσβαση σε διαφανή και αξιόπιστα δεδομένα, ενισχύοντας τη σύνδεση με τον αθλητισμό, την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης και συνέχισε: «Σήμερα, προχωρούμε σε ένα αποφασιστικό άλμα. Εμπλουτίζουμε τα στοιχεία μας, δίνουμε τα πρώτα συγκριτικά νούμερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφουμε και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που στο σύνολό τους δεν τις γνωρίζαμε και είναι ένα κρίσιμο μέγεθος για εμάς, ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε αποτελεσματικές πολιτικές, τόσο στο πού υπάρχουν ανάγκες ανέγερσης νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, όσο και στην αναμόρφωση των παλαιών. Η Ελλάδα έχει γίνει -και πιστέψτε με, αυτό θα συνεχιστεί όσο εγώ βρίσκομαι στο «τιμόνι» αυτού του τόσο ιδιαίτερου αλλά και γοητευτικού χαρτοφυλακίου- ένα μεγάλο αθλητικό εργοτάξιο, με έργα σε όλη την επικράτεια, με δίκαιο και αναλογικό τρόπο».
Στο «e-Kouros» καταγράφονται (με τα στοιχεία του 2024) 63 αθλητικές ομοσπονδίες, που καλλιεργούν 163 διαφορετικά αθλήματα (Ολυμπιακά, μη Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά).
Τα ενεργά σωματεία φτάνουν στο σύνολο τα 6.374, ελαφρά μειωμένα κατά 2,4% σε σχέση με το 2023, ενώ, αντίθετα, οι εγγεγραμμένοι αθλητές/τριες αυξήθηκαν κατά 5,6%, φτάνοντας στους 435.337.
Σημαντική είναι η αύξηση των γυναικών, που από το 26,4% του συνόλου πέρυσι ανεβαίνουν φέτος στο 29,7%, αριθμός που ακόμη πάντως θεωρείται χαμηλός.
Επίσης σημαντική είναι η αύξηση των προπονητών, από 13.494 σε 18.143, αποτέλεσμα που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη διοργάνωση σχολών προπονητών από το Υπουργείο Αθλητισμού, αλλά και τη νομοθετική αναγνώριση των πτυχίων προπονητών ποδοσφαίρου UEFA C.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανήλικους στην Ελλάδα (23,2% μέχρι την ηλικία των 18 ετών) συμμετέχει στον οργανωμένο αθλητισμό, ποσοστό που, όμως, πέφτει δραματικά (4%) μεταξύ των ενηλίκων. «Αυτό είναι μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Να διατηρήσουμε τους νέους μέσα στον αθλητισμό και να αναπτύξουμε κουλτούρα δια βίου άθλησης για όλους» επισήμανε ο Γιάννης Βρούτσης.
Όπως είναι φυσικό, η ΕΠΟ παραμένει η ομοσπονδία με τα περισσότερα σωματεία (2.179, εκ των οποίων το 89,1% καλλιεργεί αποκλειστικά ποδόσφαιρο), ενώ ακολουθούν οι ομοσπονδίες μπάσκετ (ΕΟΚ) με 828, βόλεϊ (ΕΟΠΕ) με 436 και στίβου (ΣΕΓΑΣ) με 352.
Εντυπωσιακή αύξηση αναγνωρισμένων σωματείων (+11,3%) παρουσιάζει η ομοσπονδία γυμναστικής (ΕΓΟ), που φτάνει συνολικά στα 275, και ακολοθούν οι ομοσπονδίες των μαχητικών αθλημάτων (ταεκβοντό, καράτε, κικ-μπόξινγκ, ζίου-ζίτσου, τζούντο, πάλη κ.ο.κ.), που αθροιστικά φτάνουν περίπου στο 20% του συνόλου των σωματείων.
Οι Περιφέρειες Αττικής (28,8%) και Κεντρικής Μακεδονίας (17,9%) συνεχίζουν να φιλοξενούν σχεδόν τα μισά αθλητικά σωματεία της χώρας, ενώ πολύ χαμηλά βρίσκονται τα αντίστοιχα νούμερα στη νησιωτική Ελλάδα (πλην Κρήτης), αλλά και στη Δυτική Μακεδονία.
Η ΕΠΟ συγκεντρώνει επίσης πάνω από το 1/4 των ενεργών αθλητών της χώρας, συγκεκριμένα 112.845 ή ποσοστό 26,1% επί του συνόλου, ακολουθούμενη από την ΕΟΚ (17,2%), την ΚΟΕ (8,9%), την ΕΟΠΕ (6,5%), αλλά και την ομοσπονδία σκοποβολής (ΣΚΟΕ, 6,5%).
Στους άνδρες, το ποσοστό της ΕΠΟ φτάνει το 36%, αλλά στις γυναίκες περιορίζεται μόλις στο 2,5%, με 3.254 ενεργές ποδοσφαιρίστριες σε όλη τη χώρα.
Μεταξύ των ανδρών, δεύτερη σε αριθμό εγγεγραμμένων αθλητών είναι η ΕΟΚ και τρίτη η ΣΚΟΕ, με περισσότερους από 25.000, ενώ στις γυναίκες τα «ηνία» διατηρεί το βόλεϊ με 24.172 αθλήτριες, ακολουθούμενο από τα αθλήματα του υγρού στίβου (ΚΟΕ) και της γυμναστικής (ΕΓΟ).
Η ΚΟΕ, πάντως, είναι η ομοσπονδία που εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση αθλητών σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με το 2023 (περίπου 9.000 περισσότερους), ενώ ακολουθούν η ΣΚΟΕ, η ΕΓΟ και η ομοσπονδία καράτε.
Σε επίπεδο περιφερειών, Αττική και Κεντρική Μακεδονία ξεπερνούν το ήμισυ των ενεργών αθλητών/τριών (37,2% και 17,6% αντίστοιχα), με την Κρήτη να είναι τρίτη με 7,2% (αν και δεν είναι η τρίτη σε μέγεθος Περιφέρεια της χώρας) και τη Δυτική Μακεδονία να είναι ουραγός, πίσω και από τα νησιά, με 2,1% ή λιγότερους από 10.000 αθλητές/τριες.
Το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με «χτυπητή» εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής, όπου η ΕΟΚ έχει περίπου 5.000 περισσότερους ενεργούς αθλητές/τριες από την ΕΠΟ (29.824 έναντι 24.765).
Το συνολικό ποσοστό αθλητών, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, ανέρχεται στο 4,13%, με «πρωταθλήτρια» την Κρήτη (4,99%) και «ουραγό» την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (3,41%).
Στην εικόνα των αθλητών ανά ηλικιακή ομάδα, επαναλαμβάνεται όπως και πέρυσι το φαινόμενο μεγάλης μείωσης από την κατηγορία παίδων/κορασίδων (13-15 ετών) στην ηλικία εφήβων/νεανίδων (16-18 ετών), με περίπου 16.500 αθλητές να «χάνονται» στη μετάβαση από το γυμνάσιο στο λύκειο.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των αθλητών/τριών (24,7%) βρίσκεται στην κατηγορία μεταξύ 19-35 ετών. Ενδιαφέρον είναι ότι στις προαγωνιστικές ηλικίες πρώτη σε αριθμό αθλητών είναι η ΚΟΕ και ακολουθούν ΕΓΟ και ΕΟ Καράτε, στις ηλικίες 9-12 περνά πρώτο στις προτιμήσεις το μπάσκετ και από κει και πέρα κυριαρχεί το ποδόσφαιρο, που στους ενήλικες αθλητές προσεγγίζει πια το 50%.
Ειδική ενότητα στο «e-Kouros» αποτελεί ο Αθλητισμός Ατόμων με Αναπηρία, όπου καταγράφονται 83 σωματεία (τρία περισσότερα σε σχέση με το 2023) και 2.483 αθλητές/τριες (παρατηρείται μεγάλη μείωση κατά 17,2%), εκ των οποίων οι 1.829 είναι μέλη της ΕΑΟΜ ΑμεΑ.
Το ποσοστό των γυναικών παραμένει κάτω του 25% (24,1%) και το ποσοστό ανηλίκων μόλις και μετά βίας προσεγγίζει το 6%. Τα 52 από τα 83 σωματεία ΑμεΑ βρίσκονται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, ενώ ένα άτομο με αναπηρία που διαμένει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απλά δεν μπορεί να αθληθεί: στους Νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας δεν λειτουργεί ούτε ένα αθλητικό σωματείο για άτομα με αναπηρία!
Η αύξηση των αδειοδοτημένων προπονητών κατά 34,5% είναι από τα πλέον θετικά στοιχεία της φετινής έκθεσης. Από τους 18.143 προπονητές όλων των αθλημάτων, το 36,7% ανήκει στην κατηγορία Α, το 16,8% στην κατηγορία Β και το 39,6% στην κατηγορία Γ, ενώ υπάρχουν 1.261 προπονητές ποδοσφαίρου (ποσοστό 7%) με αναγνωρισμένα διπλώματα από την UEFA (Pro, A, B, και πλέον C).
Η παρθενική καταγραφή των αθλητικών υποδομών στην Ελλάδα δείχνει συνολικά 4.998 εγκαταστάσεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές (58,5%) είναι δημοτικές, οι οποίες μάλιστα φιλοξενούν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αθλητών από αυτόν που τους αναλογεί (63,5%).
Τα 128 Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας (2,6% επί του συνόλου των εγκαταστάσεων) φιλοξενούν το 10% του αθλητικού δυναμικού, ενώ το συνολικό 31,6% των ιδιωτικών εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σχολείων) μόλις το 21,2% των αθλητών.
Από τα 128 ΕΑΚ, εκείνο της Θεσσαλονίκης είναι μακράν το μεγαλύτερο, καθώς απαρτίζεται από 28 εγκαταστάσεις και φιλοξενεί 15.978 αθλητές/τριες από 101 σωματεία. Το ΟΑΚΑ ακολουθεί με 14 εγκαταστάσεις και 57 σωματεία, αλλά σε αριθμό αθλητών εκείνο που είναι δεύτερο είναι το ΕΑΚ Χανίων, που υποδέχεται 6.811 αθλητές/τριες σε μόλις 11 εγκαταστάσεις.
Η 2η έκθεση του «e-Kouros» περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για τα Προγράμματα Αθλησης για Ολους (ΠΑγΟ-ΕΑγΟ), τα οποία είναι μάλλον απογοητευτικά, δεδομένου ότι μόλις το 32,8% των Δήμων της χώρας «τρέχει» τέτοια προγράμματα, τα οποία συγκεντρώνουν πανελλαδικά 163.400 αθλούμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη σχετική λίστα απουσιάζουν μεγάλοι Δήμοι, όπως η Θεσσαλονίκη και αρκετοί Δήμοι της Αττικής, ενώ υπάρχουν δύο Νομοί της χώρας (Χανίων και Αρκαδίας), όπου δεν διεξάγεται κανένα τέτοιου είδους πρόγραμμα ή εκδήλωση.
Τέλος, ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ, Δρ. Γρηγόρης Λέων, παρουσίασε στοιχεία από τη δραστηριότητα του Οργανισμού αντι-ντόπινγκ για το έτος 2024, κατά το οποίο διενεργήθηκαν συνολικά 1.904 έλεγχοι (1.831 δείγματα ούρων και 73 δείγματα αίματος).
Το σημαντικό είναι ότι, για πρώτη φορά, οι έλεγχοι ντόπινγκ είναι σχεδόν μοιρασμένοι εντός (989) και εκτός (915) αγώνων, με τους δεύτερους να θεωρούνται διεθνώς οι πλέον σημαντικοί για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης. Βρέθηκαν συνολικά επτά αντικανονικά ευρήματα, τέσσερα στην άρση βαρών, δύο στον στίβο και ένα στη σωματική διάπλαση (body building), ενώ τα τρία αυτά αθλήματα έχουν και από μία περίπτωση αποφυγής ή άρνησης ελέγχου.
Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύθηκαν οι ομοσπονδίες γυμναστικής και υγρού στίβου που ήταν «πρωταθλήτριες» στην αύξηση σωματείων και αθλητών, αντίστοιχα.