Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 31/08/2024
Αποφασισμένη να επενδύσει πολιτικά στη «μάχη της καθημερινότητας» είναι η κυβέρνηση εν όψει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ήδη το σύνθημα προς τους υπουργούς του στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές την Τετάρτη, ενώ φροντίζει και ο ίδιος με στοχευμένες κινήσεις να δείξει τον δρόμο, όπως έκανε π.χ. με την επίσκεψη στο αμαξοστάσιο των αστικών λεωφορείων στο Κορωπί από τα… αξημέρωτα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου τη μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ακολούθησαν συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων, ούτως ώστε δάσκαλοι, καθηγητές και βιβλία να βρίσκονται στις θέσεις τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Το λεγόμενο «καλάθι» των οικονομικών παροχών άλλωστε αναμένεται να μην είναι τόσο γενναιόδωρο εφέτος, εξαιτίας της στενότητας που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός και της επιστροφής των σκληρών δημοσιονομικών κανόνων από την Κομισιόν. Είναι βέβαιο ωστόσο ότι θα υπάρξουν παροχές που θα είναι επίσης στοχευμένες και αφορούν κυρίως στην ενίσχυση των συνταξιούχων και στην ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για την εργασία, ενώ επιμέρους αλλαγές μελετά το οικονομικό επιτελείο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά τον νόμο Χατζηδάκη για την τεκμαρτή φορολόγηση που έφερε θύελλα διαμαρτυριών – και προφανώς εκφράστηκε η διαμαρτυρία αυτή και στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Ασφαλώς ένα ακόμη από τα βασικά ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση παραμένει το μέτωπο της ακρίβειας, με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με παράγοντες της αγοράς και να επιχειρεί παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των τιμών. Τι μένει να φανεί; Εάν όπως συνηθίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κάποια έκπληξη ν’ ανακοινώσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο φαντάζει μάλλον απίθανο εφέτος, εξαιτίας των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων.