Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 14/12/2024
Το βράδυ της Κυριακής ο Προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τη Βουλή και κατά παράδοση θα κλείσει η φετινή πολιτική χρονιά, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι ακριβώς θα πει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις τράπεζες. Ένα ζήτημα που ξεκίνησε από την πίεση του ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, υποχρεώνοντας εν τέλει την κυβέρνηση ν’ αντιδράσει και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για να μειωθεί το κόστος των τραπεζικών εργασιών για τα νοικοκυριά κυρίως, αλλά και τις επιχειρήσεις.
Ανάμεσα σ’ αυτά που έχουν ακουστεί έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι να μειωθούν ακόμη και 50% οι προμήθειες για τις διατραπεζικές συναλλαγές και η αύξηση του ορίου των διατραπεζικών συναλλαγών χωρίς την καταβολή προμήθειας, καθώς οι ιδέες για νομοθετική παρέμβαση που θα «πειράξει» τα επιτόκια δανεισμού ασφαλώς και δεν μπορούν να γίνουν πράξη, λόγω των κανόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ζήτημα ωστόσο της μείωσης των προμηθειών επίσης δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού έχει συζητηθεί στο παρελθόν και υπήρξαν προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση των προμηθειών και της επιβάρυνσης των καταναλωτών, οι οποίες, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, δεν ήταν αρκετές.
Σε πολιτικό επίπεδο, η «μάχη» του προϋπολογισμού στη Βουλή είναι ουσιαστικά η πρώτη που γίνεται εν μέσω ενός αναδιαταγμένου πολιτικού σκηνικού. Είναι η πρώτη αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη από τότε που το ΠΑΣΟΚ πήρε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχασε, συνεχίζοντας παρεμπιπτόντως να μετρά απώλειες με τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Η «δεξαμενή» μάλιστα των ανεξάρτητων βουλευτών όλο και μεγαλώνει και οι ισορροπίες που διαμορφώνονται πλέον εντός και εκτός Κοινοβουλίου θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι το επόμενο μεγάλο πολιτικό ραντεβού (τον Μάρτιο).