Ξεκινά η διαδικασία για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τη Δευτέρα 16 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοΐού στη χώρα.
Την Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, ενώ υπολογίζονται 215.000 άτομα στην Ομάδα Α.
Για τις ηλικίες 70 – 74 ετών η πλατφόρμα για ραντεβού ανοίγει στις 26 Μαρτίου και εν συνεχεία στις αρχές Απριλίου για τα άτομα 65 – 69 ετών.
Στις ευπαθείς ομάδεςπεριλαμβάνονται άτομα με μεταμόσχευση οργάνων ή που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, καρκίνο υπό αγωγή, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, και άτομα σε ανοσοκαταστολή. Όλα τα νοσήματα τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την πρώτη ομάδα υψηλού κινδύνου θα είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr – Δείτε αναλυτικά εδώ.
Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι ο εντοπισμός των ομάδων αυτών, είναι ένα δύσκολο έργο που απαιτεί συνεργασία πολλών, καθώς βασίζεται σε στοιχεία που εκμαιεύονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μητρώα ιατρικών πρωτοκόλλων, από τον ατομικό φάκελο υγείας σε συνεργασία του ΕΟΠΥ και της ΗΔΙΚΑ αλλά και στην αναζήτηση των ειδικών κωδικών των νόσων και των φαρμάκων.
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca
«Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσουμε ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Πριν 2 ώρες και η ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, γνωμοδότησε ανάλογα επισημαίνοντας ότι μελετά τις περιπτώσεις μία προς μία και την Πέμπτη θα επανέλθει πάνω σε αυτό το θέμα. Επομένως, για τη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται σταθερά και με εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο της επιδημίας.
Και μια πρακτική αναφορά. Έχουμε ακούσει οι περισσότεροι γιατροί, ότι ορισμένα άτομα από τον φόβο αυτών των θρομβοεμβολικών επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό. Αυτό είναι ένα λάθος, να συνεχίσουν να πηγαίνουν χωρίς καμία ιδιαίτερη πρόληψη.
Μετά από αυτό το γεγονός με την AstraZeneca, θα ήθελα να θυμηθούμε λίγο, να επανέλθουμε στη ροή των εμβολιασμών μέχρι τώρα, που όλοι γνωρίζετε πόσο ικανοποιητικά έχει εξελιχθεί. Και να υπενθυμίσω ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα εξαρχής των εμβολίων είχε επιβάλει τη χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων, δηλαδή την ανάγκη της προτεραιοποίησης, η οποία έγινε με επιστημονικά βέβαια κριτήρια και αποσκοπούσε στην προφύλαξη από σοβαρή νόσο αφενός, την προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, τη διατήρηση της φροντίδας για ευάλωτα άτομα, ασθενείς, ηλικιωμένα άτομα, και τη διατήρηση της συνέχισης των κρίσιμων λειτουργιών του Κράτους» είπε η κα Θεοδωρίδου.
Η Ελλάδα είναι στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει απόσυρση εμβολίου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Επεσήμανε πάντως ότι “από τη στιγμή που ενοποιηθούν τα συστήματα εμβολιασμού, Pfizer- AstraZeneca στο τέλος του μήνα, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι εμβόλιο θέλει να κάνει”. Ωστόσο, δεν δικαιολογείται αλλαγή για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, επισημαίνουν ειδικοί.