Το πρώτο μήνυμα ήταν ότι όλες οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συγκλίνουν ότι η Ευρώπη είναι αυτή τη χρονική περίοδο ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος για τρομοκρατικό χτύπημα από εξτρεμιστιστές ισλαμιστές, και ως εκ τούτου πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση συναγερμού» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Ελλάδα μέχρι τη Σκανδιναβία.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις και εκμυστηρεύσεις του Αμερικανού αξιωματούχου η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς φανατικοί ισλαμιστές από την Κεντρική Ασία (εννοεί τους Πακιστανούς) οδεύουν συνεχώς προς τη Γηραιά Ήπειρο, εκμεταλλευόμενοι την εγγύτητα των περιοχών, αλλά και την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων που υπάρχει στην Ένωση.
Σύντομα, το ίδιο θα πράξουν και οι λεγόμενοι «άνεργοι τρομοκράτες» του Ιράκ. Κατέστησε, πάντως, σαφές ότι «τη μάχη κατά της τρομοκρατίας θα την κερδίσουν οι αστυνομίες και οι μυστικές υπηρεσίες», υπονοώντας εμμέσως ότι η παρακολούθηση των Πακιστανών πρέπει να γίνει πιο συστηματική.
Το δεύτερο μήνυμα ήταν ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του δόγματος για έναν μεγάλο παγκόσμιο εχθρό, την ισλαμική τρομοκρατία, και προσανατολίζεται στην υιοθέτηση πιο «ευρωπαϊκών» αντιλήψεων, που μιλούν για κατά περίπτωση και ανά χώρα αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με διερεύνηση και των αιτίων. Ο Χένρι Κράμπτον άφησε να εννοηθεί ότι ισχυροποιούνται αργά, αλλά σταθερά οι απόψεις όσων θεωρούν επιβεβλημένη τη μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά το χτύπημα των Δίδυμων Πύργων.
Έτσι, ενώ εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ μιλούσαν για έναν «πόλεμο διαρκείας» (long war), τώρα αναγνωρίζουν ότι κάθε χώρα με εξτρεμιστές ισλαμιστές έχει ιδιαιτερότητες και ότι η ισλαμική τρομοκρατία στην Ινδονησία, στην Αλγερία ή στο Αφγανιστάν, πολύ περισσότερο σε χώρες της Δύσης, δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι και να αντιμετωπίζεται συλλήβδην με τον ίδιο τρόπο.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, η Ουάσιγκτον δίνει σημασία στα αίτια γέννησης του φαινομένου της τρομοκρατίας – κάτι που μέχρι τώρα έθιγε μονάχα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι, δηλαδή, τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, οι συγκρούσεις εντός του μουσουλμανικού κόσμου και κυρίως η φτώχεια έχουν μεγάλη συμβολή στη δημιουργία εξτρεμιστικών πυρήνων.