Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο κινείται ελαφρώς ανοδικά στην Ελλάδα και διαμορφώνεται στις -55 (από -57 μονάδες τον Οκτώβριο). Η τιμή αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλά τόσο σε σύγκριση με το μακροχρόνιο μέσο όρο όσο και με το μέσο όρο σε Ε.Ε. και Ευρωζώνης. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο δείκτης παρά την κρίση δεν μειώνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τα οικονομική τους κατάσταση, την κατάσταση της χώρας και την αποταμίευση δεν επιδεινώνονται. Οι καταναλωτές φαίνεται ότι έχουν αντιδράσει στην κρίση και τα ποσοστά αυτών που διατυπώνουν απαισιόδοξες προβλέψεις διατηρούνται περίπου σταθερά.
Αντίθετα τον μήνα αυτό η κρίση φαίνεται να τροφοδοτεί αυξημένο φόβο για άνοδο της ανεργίας. Το ίδιο φαινόμενο σημειώνεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα στις περισσότερες η καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρεί τον Νοέμβριο. Εκτός της Ελλάδας, σταθεροποίηση του δείκτη σημειώνεται σε Τσεχία, Γαλλία, Δανία και Σουηδία, όμως και τον Νοέμβριο σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες υπερτερούν οι απαισιόδοξοι έναντι των αισιόδοξων καταναλωτών. Αναλυτικότερα για την Ελλάδα:
♦ Σταθερά δυσμενείς οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους.
Οι προβλέψεις των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται οριακά τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο. Παρόλα αυτά, παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι της Ευρώπης, ενώ ακολουθούν η Μάλτα και η Ουγγαρία. Το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης περιορίζεται στο 62,7% (64% τον Οκτώβριο), ενώ το 6% αναμένει βελτίωση ή σημαντική βελτίωση.
♦ Οριακή άμβλυνση των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο κινούνται ανοδικά, κατά 3 μονάδες, τον Νοέμβριο, με το 74% των Ελλήνων καταναλωτών (77% τον Οκτώβριο) να είναι πάντως λιγότερο ή περισσότερο απαισιόδοξο. Ωστόσο, και αυτόν τον μήνα, η Ελλάδα πρωτοπορεί και στον τομέα αυτ ό, παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Ισπανία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία βρίσκονται επίσης ανάμεσα στις πιο απαισιόδοξες.
♦ Ενισχύεται ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση
Τον Νοέμβριο σημειώνεται ενίσχυση της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, από τις -57 στις -55 μονάδες, με το 20% να δηλώνει ότι είναι πιθανόν να αποταμιεύσει εντός του επόμενου έτους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Ούγγροι, οι Βούλγαροι και οι Πορτογάλοι καταναλωτές εμφανίζονται στο συγκεκριμένο τομέα περισσότερο απαισιόδοξοι σε σχέση με τους Έλληνες, ενώ τη μεγαλύτερη ροπή προς αποταμίευση εμφανίζουν οι Φινλανδοί.
♦ Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την ανεργία επιδεινώνονται οριακά.
Αντίθετα με τους υπόλοιπους δείκτες, οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, επιδεινώνονται κατά 2 μονάδες τον Νοέμβριο, στις +60. Από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, καμία δεν αναμένει υποχώρηση της ανεργίας, ενώ δυσμενέστερες προβλέψεις από εκείνες των Ελλήνων καταναλωτών καταγράφονται σε Λιθουανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
♦ Εξασθένιση των πληθωριστικών προσδοκιών
Συνέχεια στις αποπληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών δίνεται τον Νοέμβριο καθώς ο σχετικός δείκτης για την εξέλιξη των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνεται κατά 3 μονάδες, στις +41 μονάδες. Η τάση αυτή συγκλίνει με τα αποτελέσματα του Νοεμβρίου σε όλη την Ευρώπη, εκτός λίγων εξαιρέσεων όπως η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Σλοβακία, ενώ στη Δανία υπερτερούν οι καταναλωτές οι οποίοι προβλέπουν μείωση των τιμών.
♦ Οριακή αποδυνάμωση της πρόθεσης για μείζονες αγορές.
Οι προθέσεις των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών, κ.λπ.) είναι κατά μία μονάδα ηπιότερες, στις -35 μονάδες, με το 13% να δηλώνει πως προτίθεται να προβεί σε μείζονες αγορές προσεχώς και το 62% να αναφέρει το αντίθετο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται σταθερότητα, τόσο στην Ε.Ε., όσο και την Ευρωζώνη.