Σε επιστολή την οποία έστειλε προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με αφορμή τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με πρόωρη έναρξη των εκπτώσεων, επισημαίνει πως δεν συντρέχει κανείς λόγος να μην ισχύσουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο για την έναρξη των εκπτώσεων.
Αναλυτικά στην επιστολή του ανώτατου θεσμικού οργάνου των εμπόρων, αναφέρονται τα εξής:
«Η ΕΣΕΕ σέβεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που καθορίζει σταθερές ημερομηνίες για τη διενέργεια των εκπτώσεων, το οποίο είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και έχει οδηγήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του θεσμού.
Η ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων δεν είναι δυνατόν ν’ αλλάζει σε κάθε περίοδο διενέργειάς τους και ανάλογα με τις επιθυμίες κάποιου ή κάποιων, οι οποίοι προσπαθούν να χρησιμοποιούν το θεσμό προς ίδιον και μόνον όφελος.
Η αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης δημιουργεί σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό και επιτρέπει σε κάποιους επιτήδειους την παραπλάνησή του.
Όσον αφορά το 2009, οι εργάσιμες ημέρες της προ των εκπτώσεων περιόδου είναι ελάχιστες και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν ν’ αντισταθμίσουν την απαξίωση ενός νόμου και μάλιστα πρόσφατου.
Με βάση τα παραπάνω η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της, ότι δεν συντρέχει λόγος αλλαγής της ημερομηνίας των χειμερινών εκπτώσεων του 2009, οι οποίες βάσει Νόμου αρχίζουν 15/1 έως 28/2. Για την ΕΣΕΕ ισχύει ο νόμος και καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης στους καταναλωτές μέσα από τυχόν προτροπές για διενέργεια προεκπτώσεων ή άλλων παρεμφερών πρακτικών».