Με ευρωπαϊκή «προίκα» ύψους 140.000.000 ευρώ, απόρροια της υιοθέτησης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δρομολογήσει μες στους επόμενους μήνες διαδικασίες μαζικής απέλασης των λαθρομεταναστών.
Το υπουργείο Εσωτερικών διεκδικεί συνολικά από την Κομισιόν 286.1562.674 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 198 εκατ. θα δοθούν στην Αστυνομία προκειμένου να εξοπλιστεί και να οργανωθεί κατάλληλα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.
Οι αστυνομικοί που θα μετέχουν σε αυτή την υπόθεση θα λάβουν ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό, για την αγορά του οποίου έχουν δρομολογηθεί διαγωνισμοί.
Σε ό,τι αφορά τις απελάσεις των αλλοδαπών, αναμένεται η επίσημη έγκριση 89 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής. Το 2007 η Ελλάδα δαπάνησε περί τα 19 εκατ. ευρώ για απελάσεις λαθρομεταναστών.
Πέρυσι περισσότερα από 340.000 άτομα μπήκαν λαθραία στη χώρα προκειμένου να μείνουν σε αυτή ή να τη χρησιμοποιήσουν ως πύλη εισόδου για άλλες χώρες.
Όμως, το κοινό Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει ότι αν κάποιος λαθρομετανάστης εντοπιστεί σε μία από τις κοινοτικές χώρες, επιστρέφει στη χώρα από την οποία μπήκε στην Ευρώπη και αυτή με τη σειρά της είναι υποχρεωμένη να τον απελάσει στη χώρα προέλευσής του.
Βάσει του νόμου, η Ελλάδα δεν μπορεί να τον κρατήσει φυλακισμένο περισσότερο από 90 ημέρες, ενώ δεν μπορεί και να τον απελάσει από τη στιγμή που ζητά άσυλο.
Ωστόσο, πολλές από τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών δεν έχουν πρεσβείες εδώ. Ακόμη, δεν συνεργάζονται σωστά με την Ελλάδα για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για την απέλαση των πολιτών τους ή έστω για την ταυτοποίησή τους, όπως συμβαίνει με το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Πακιστάν κ.ά.
Λόγοι σκοπιμότητας επιβάλλουν αυτή τη συμπεριφορά, καθώς οι χώρες αυτές προσδοκούν πολλά από τα εμβάσματα τα οποία στέλνουν οι μετανάστες στην πατρίδα τους.