Σε ορισμένες πόλεις η τοπική αυτοδιοίκηση κοιτάζει μπροστά, επενδύοντας στη δημιουργία ελεύθερων χώρων ή προσπαθώντας να διορθώσει πολεοδομικές αυθαιρεσίες και λάθη δεκαετιών. Το Αγρίνιο, η Λάρισα, η Καβάλα και η Ξάνθη είναι ορισμένες από τις περιοχές αυτές, που βραβεύθηκαν από τους πολεοδόμους – χωροτάκτες για τις παρεμβάσεις που υλοποιούν ή προγραμματίζουν.
Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πολεοδομίας – Χωροταξίας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων – Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ).
Πολεοδομικός σχεδιασμός
Το 1ο Βραβείο Χωροταξίας απενεμήθη στην πόλη του Αγρινίου για το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιό της.
Ο Δήμος, που αριθμεί σήμερα (απογραφή 2001) 54.000 κατοίκους και εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 63.500 το 2020, πρόκειται να δημιουργήσει τέσσερις περιοχές προστασίας με ειδικούς πολεοδομικούς περιορισμούς: ζώνη εξωαστικού πρασίνου, ζώνη προστασίας της λίμνης Λυσιμαχίας και του ποταμού Αχελώου, τις παραρεμάτιες περιοχές και τις περιοχές ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
«Το Αγρίνιο ρύθμισε τις επεκτάσεις του με έναν τρόπο που να προωθεί την περιβαλλοντική διάσταση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΧ, Ηλίας Μπεριάτος. «Επειδή αντικειμενικά το Αγρίνιο δεν έχει τα προσόντα μιας όμορφης πόλης, οι παρεμβάσεις αυτές θα βελτιώσουν πολύ την εικόνα του και θα διαφυλάξουν τα περίχωρα, ώστε η επέκταση να μη γίνει ασφυκτική». Το 2ο Βραβείο Χωροταξίας απονεμήθηκε στην Καβάλα.
Προγράμματα ανάπλασης
Όσον αφορά τα Βραβεία Πολεοδομίας, το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στη Λάρισα για τα προγράμματα αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης και το 2ο Βραβείο στην Ξάνθη. «Στη Λάρισα βραβεύεται μια σταθερή προσπάθεια αναμόρφωσης της πόλης επί μια 20ετία, με παρεμβάσεις όπως η επέκταση του δικτύου πρασίνου, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπεριάτος.
«Παράδειγμα προς μίμηση»
Οι βραβευθέντες Δήμοι πάντως μάλλον αποτελούν την εξαίρεση, καθώς ο κανόνας θέλει τους δημάρχους να μάχονται υπέρ των συνεχών επεκτάσεων των σχεδίων πόλης και κατά των πολεοδομικών περιορισμών.
«Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν μια «εργολαβικού τύπου» αντίληψη της χωροταξίας, την οποία υποστηρίζουν με θέρμη και οι περιφερειάρχες, που υπογράφουν τις αποφάσεις», εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΧ. «Οι αλλαγές θέλουν πολιτική βούληση και κότσια. Οι Δήμοι που έχουν όραμα θα έπρεπε να αποτελούν το παράδειγμα».