Σε καθίζηση βρίσκεται η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για τον Ιανουάριο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΤΕΕ, βάσει του συστήματος ελέγχου των αμοιβών για μελέτες και επιβλέψεις που τηρεί, κατά τον Ιανουάριο του 2009 η μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 ήταν 25% σε ό,τι αφορά τις μελέτες για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και κατά 39% σε ό,τι αφορά τις επιβλέψεις.
Απαισιοδοξία
Ο δεύτερος δείκτης αποτυπώνει τη ροή εργασιών και επιβεβαιώνει τη σημαντική επιβράδυνσή τους, με δραματικές συνέπειες για το σύνολο του τομέα και των απασχολουμένων σε αυτόν.
Ο πρώτος δείκτης δείχνει ότι η δυσμενής εξέλιξη που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών ως τον Νοέμβριο του 2008 εξελίσσεται τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009 με βάση τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, ενώ δεν υπάρχει ορατό φως ανάκαμψης για τους αμέσως προσεχείς μήνες.
Κάμψη και στο ναυτιλιακό συνάλλαγμα
Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του χώρου, αναμένεται πτώση του ναυτιλιακού συναλλάγματος που εισρέει στη χώρα περί το 20% – 30% κατά τη διάρκεια του 2009.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα θα μειωθεί κατά 3,5 δισ. ευρώ έως 5 δισ. ευρώ μέσα στη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισήλθε στη χώρα έφτασε τα 17,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ και το 2008 εκτιμάται ότι κινήθηκε περί τα 18 δισ. ευρώ.
Η κρίση που μαστίζει τη ναυτιλιακή βιομηχανία αποδίδεται στην κατάρρευση των ναυλαγορών ξηρού φορτίου και οδηγεί πολλά πλοία σε παροπλισμό, αλλά και ναύλους που δεν κρίνονται ικανοί να στηρίξουν τη σταθερή εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος στη χώρα.
Φόβοι και για τον τουρισμό
Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι και η πορεία του τουριστικού συναλλάγματος κατά τη διάρκεια του 2009. Το 2007 το τουριστικό συνάλλαγμα έκλεισε στα 11,5 δισ. ευρώ και για το 2008 εκτιμάται εκτίμηση ότι αυξήθηκε κατά 4,2% και προσέγγισε τα 12 δισ. ευρώ.
Για το 2009 κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη και όλοι στην τουριστική βιομηχανία έχουν επικεντρωθεί στην εξέλιξη των κρατήσεων, οι οποίες, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, απέχουν πολύ από τα προσδοκώμενα επίπεδα, σκορπώντας μεγάλη απαισιοδοξία, για την πορεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσα στο 2009 και συνακόλουθα το ύψος του τουριστικού συναλλάγματος που θα εισρεύσει στη χώρα Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η η μείωση της τουριστικής κίνησης να προσεγγίσει ακόμη και το 30%, εν συγκρίσει με το 2008, που ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.