Ο φάκελος του ασφαλιστικού είναι βέβαιο πως θα ξανανοίξει, ακόμη και μόνο για να καταστεί υποχρεωτική η επαγγελματική ασφάλιση και να μειώσει το κράτος την υποχρεωτική εισφορά του, ως τρίτος πυλώνας του αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης -και θ’ ανοίξει για τον επιπλέον λόγο ότι πρέπει να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα… Αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία, μπορούμε να κάνουμε οικονομία μόνο μειώνοντας τις συντάξεις. Ακριβώς αυτό το πρόβλημα της απώλειας των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής τους θέσης, λόγω της επερχόμενης κρίσης από την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας και την απώλεια θέσεων εργασίας, έθεσε με επίκαιρη ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.
Ο αρμόδιος υφυπουργός, Γ. Κοντογιάννης δεν είχε δυσκολία να παραδεχθεί την ύπαρξη ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία κάνοντας ειδικότερα αναφορά στον ΟΑΕΕ και το ΤΠΔΥ, για τα οποία δήλωσε ότι το κράτος εγγυάται την καταβολή των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Φρόντισε να τονίσει ότι τα Ταμεία δεν έχουν «τοξικά επενδυτικά προϊόντα», και δήλωσε αισιόδοξος ότι η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων και η αναδιάρθρωση με νέο στελεχειακό δυναμικό θα συμβάλλουν στην αντιμετώποση του προβλήματος. Καθόλου πρωτότυπο… Αισιόδοξοι είναι πάντα και πάντοτε όλοι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί λόγω θέσεως.
Από την πλευρά τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης επισήμανε ότι «όταν πιθανολογείται έντονα, ότι θα έχουμε 100.000 νέους ανέργους και ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το 0,3% ή 0,4% ή και το αισιόδοξο 0,5%, είναι βέβαιο ότι η εξαιρετικά προβληματική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων θα γίνει ακόμη περισσότερο προβληματική έως και επικίνδυνη.
Για το ΙΚΑ φαίνεται ότι θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον για να καλύψει τόσο το έλλειμμα του κλάδου υγείας και τις υποχρεώσεις του προς τα νοσοκομεία, όσο και την επιβάρυνση που θα έχει από τις ενοποιήσεις των Ταμείων των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έχουμε την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί 700 εκατομμύρια επιπλέον για να καλύψει τις ανάγκες του, κυρίως για συντάξεις, ενώ στον ΟΠΑΔ τα πράγματα είναι τραγικά. Για να μπορέσει ο ΟΠΑΔ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του πάλι σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις θα χρειαστεί 1,1 δισ. εκατομμύρια ευρώ. Εμείς σας προειδοποιούμε το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση»… Με αυτά ως δεδομένα αμφιβάλλει κανείς ότι το θέμα δημόσια ασφάλιση θα ξανανοίξει;
Μαρία Ζαρίφη