Έκκληση προς τους ηγέτες της Ε.Ε. να λάβουν αποφάσεις για την αναθεώρηση του συστήματος εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη αλλά και μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και για την αντιμετώπιση της ανεργίας απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ανακοίνωσή της, την οποία υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 19-20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Οι εισηγήσεις
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σε γενικές γραμμές τις προτάσεις της επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό τον Γάλλο πρώην διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ζακ ντε Λαροζιέρ που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία οργάνου που θα εποπτεύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των 27 χωρών – μελών. Προτείνεται μάλιστα να αναβαθμιστεί σημαντικά η διαδικασία εποπτείας και να μπορεί να φτάσει, μεταξύ άλλων, μέχρι την επιβολή κυρώσεων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού και λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.
Εκκαθάριση «τοξικών»
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν ακόμη σε εκκαθάριση των λεγόμενων «τοξικών» επενδυτικών τους προϊόντων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ενώ προτείνεται και η αυστηρότερη εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Η πρόταση της Επιτροπής επικεντρώνεται ακόμη στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας η οποία λαμβάνει πλέον δραματικές διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μπορεί να φτάσει το 2010 για πρώτη φορά, από τη δεκαετία του 1990 το 10%, με την απώλεια νέων θέσεων εργασίας να φτάνει για φέτος τα 3,5 εκατ.
Μέτρα για την απασχόληση
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί τα κράτη – μέλη να προσφύγουν στη λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση προγραμμάτων «μερικής διευθέτησης των χρόνων εργασίας», την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας για τους εργοδότες και την αύξηση των επενδύσεων σε προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής επανένταξης.
Επίσης, ζητείται να υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής για αύξηση των προκαταβολών ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.