Σε ρυθμό ύφεσης κινείται πλέον η ελληνική οικονομία, καθώς η κατανάλωση ακόμη και σε είδη βασικής ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, φαίνεται ότι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν συνεχώς έδαφος στα ράφια και στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, ενώ πτώση πωλήσεων καταγράφεται ακόμη και στο γάλα.
Η πτώση των πωλήσεων στο ντίζελ κίνησης, κατ’ εξοχήν καύσιμο των επαγγελματικών οχημάτων, αγγίζει ακόμη και το 15% στο πρώτο δίμηνο, αποδεικνύοντας τον περιορισμό των μεταφορών προϊόντων και εμπορευμάτων, ενώ στην αμόλυβδη βενζίνη φθάνει στο 7%. Οι εκπτώσεις του Φεβρουαρίου δεν στάθηκαν ικανές να τονώσουν τους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων και οι έμποροι πλέον μονιμοποιούν τις προσφορές. Η τάση που καταγράφεται το πρώτο δίμηνο του 2009 αναμένεται να επιδεινωθεί στη διάρκεια του έτους, τροφοδοτώντας τη συρρίκνωση της ανάπτυξης. Η κάμψη των πωλήσεων τον Φεβρουάριο 2009 ήταν εντυπωσιακή, παρότι ήταν μήνας εκπτώσεων.
Στις μεγάλες αλυσίδες των σουπερμάρκετ στην καλύτερη περίπτωση οι πωλήσεις παρέμειναν στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2008. Αρκετές αλυσίδες είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται ακόμη και ως 5%. Στις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις του κλάδου οι πωλήσεις μειώθηκαν από 7% ως 9%. Αλλά γενικώς οι κατηγορίες των τροφίμων διασώζονται, εν αντιθέσει με τα είδη καθαρισμού και οικιακής χρήσης που παρουσιάζουν εντυπωσιακή μείωση πωλήσεων, αν και, απ’ ό,τι φαίνεται, κατά ένα μέρος αυτό οφείλεται στις προσφορές μειωμένων τιμών που έγιναν σε αυτές τις κατηγορίες.
Οικονομικότερα…
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, εκτός από τον «μηχανισμό» των προσφορών, αναμένεται να διαμορφώσουν δίπλα στις ισχυρές «φίρμες» που διαθέτουν μια νέα κατηγορία σαφώς φθηνότερων ομοειδών προϊόντων (ήδη αυτή η τάση έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής στην αγορά). Πρόκειται για μια επιλογή η οποία προκύπτει ως ανάγκη λόγω του γεγονότος ότι τα προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας» προϊόντος του χρόνου βελτιώνουν συνεχώς τη θέση τους στην αγορά.