Περισσότερα από 380 δισ. ευρώ μεταχρονολογημένες επιταγές το 2008 και άλλα 400 δισ. ευρώ το 2009 κυκλοφορούν στην αγορά, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς υπάρχει, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, κίνδυνος έκρηξης των ακάλυπτων επιταγών. Η κρίση έχει φέρει στα όρια τους χιλιάδες επιχειρηματίες, προκαλώντας έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών ήδη από το πρώτο δίμηνο του έτους. Τα φέσια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προσέγγισαν τα 500 εκατ. ευρώ, όταν για το σύνολο του 2001 οι ακάλυπτες ήταν 486,974 εκατ. ευρώ.
Ακόμη και οι πιο συντηρητικοί κάνουν λόγο για ασφυξία στην αγορά, η οποία μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εάν δεν αλλάξουν πολιτική χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα. Μάλιστα, δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι η «τρύπα» του μισού δισεκατομμυρίου στο πρώτο δίμηνο μπορεί να ανέλθει σε 1 δισ. στο τετράμηνο ή 1,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο αν οι εκδότες των επιταγών δεν βρουν ρευστό για να καλύψουν τα «ανοίγματά» τους. Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι, αφού από το Μάρτιο και μετά λήγουν οι εξάμηνες επιταγές που εκδόθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο, όταν η κρίση έφτασε και στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματίες κάνουν έκκληση για μετρητά και εν όψει Πάσχα, οπότε θα απαιτηθούν κεφάλαια για να καλυφθούν οι αυξημένες υποχρεώσεις μισθοδοσίας λόγω του Δώρου.
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι κρίσιμο θα είναι και το καλοκαίρι και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τουρισμού, αν και τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. από το καλοκαίρι και μετά θα σημάνει η ώρα της πληρωμής για τις επιταγές με ισχύ εννεαμήνου, που πλέον αποτελούν κανόνα στην αγορά.
Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, αν κάποιος επιθυμούσε να «σπάσει» μια επιταγή πριν από τη λήξη της, λάμβανε προκαταβολικά από την τράπεζα το 80% του ποσού και το υπόλοιπο 20% το εισέπραττε όταν έφτανε η ημερομηνία λήξης της επιταγής. Πλέον, αν πάει κάποιος να προεισπράξει επιταγή, λαμβάνει προκαταβολικά το 70% του ποσού και το υπόλοιπο 30% στη λήξη.