Νέα δέσμη εισπρακτικών μέτρων εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, με σκοπό να βελτιώσει τα έσοδα του Δημοσίου. Μετά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στους «υψηλόμισθους» και το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, το επόμενο βήμα είναι οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των δαπανών των φορολογουμένων που μειώνουν τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, όπως τα ασφάλιστρα ζωής, οι δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς και εταιρείες – σφραγίδες που εκδίδουν εικονικά τιμολόγια (κυρίως μονοπρόσωπες ΕΠΕ).
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στη σύσταση διαρκούς επιτροπής, της οποίας αποκλειστικό αντικείμενο θα είναι η παρακολούθηση των διασταυρώσεων και των αποτελεσμάτων τους, καθώς και η συλλογή και υποβολή προτάσεων προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την πραγματοποίηση ελέγχων και νέων διασταυρώσεων.
Έλεγχος δαπανών
Οι πρώτοι στόχοι των νέων διασταυρώσεων που θα αρχίσουν σύντομα είναι κατ’ αρχάς οι μισθωτοί και άλλοι φορολογούμενοι που δηλώνουν δαπάνη ασφαλίστρων. Το σχέδιο προβλέπει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα στοιχεία των εσόδων τους από προγράμματα ασφάλισης ζωής ή σύνταξης. Στη συνέχεια θα διασταυρώσει αυτά τα στοιχεία με τις δαπάνες για ασφάλιστρα που δηλώνουν εκατομμύρια φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις τους προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις πλαστών βεβαιώσεων καταβολής ασφαλίστρων καθώς και «φούσκωμα» δαπανών. Επίσης εξετάζεται να διασταυρωθούν οι δαπάνες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και για υποχρεωτικές εισφορές στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι εκτεταμένοι έλεγχοι για τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέσω internet και έχουν δηλώσει υψηλές δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Είσπραξη ΦΠΑ
Το επόμενο μέτρο αφορά τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν στην Εφορία. Ειδικότερα στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υποβάλλουν συνεχόμενες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ με πιστωτικό υπόλοιπο (προκύπτει επιστροφή ΦΠΑ). Αποδίδουν ΦΠΑ χαμηλότερο από ένα ποσοστό του τζίρου τους. Το ακριβές ποσοστό του τζίρου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.Δεν υποβάλλουν περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Οι εταιρείες – σφραγίδες που αμέσως μετά τη σύστασή τους εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλή δραστηριότητα. Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι έχει εντοπισθεί συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια για τη διενέργεια μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής και αφορά στη σύσταση εταιρειών – σφραγίδων κυρίως με τη νομική μορφή της μονοπρόσωπης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης. Με τη σύσταση της εταιρείας αρχίζει συνήθως μαζική έκδοση εικονικών τιμολογίων προς επιχειρήσεις για την παροχή υπηρεσιών, οι οποίες με τη χρήση των τιμολογίων αυτών εκπίπτουν δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδά τους και γλιτώνουν φόρο κερδών. Μέχρι να εντοπισθεί από την Εφορία η χρήση της συγκεκριμένης εταιρείας – σφραγίδας, συνήθως η αγορά έχει γεμίσει από εικονικά τιμολόγια και μετά τον εντοπισμό της δεν είναι δυνατή η διενέργεια ελέγχου καθώς ο «επιχειρηματίας» είναι άφαντος ή στην υποτιθέμενη έδρα της επιχείρησης δεν υφίσταται τίποτε που να θυμίζει επιχείρηση. Με τις νέες διασταυρώσεις που ετοιμάζει το υπουργείο, οι επιχειρήσεις που αμέσως μετά τη σύστασή τους εμφανίζουν υψηλή δραστηριότητα θα εντοπίζονται και θα μπαίνουν σε πρώτη ελεγκτική προτεραιότητα.