Την ελαστικοποίηση των κριτηρίων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ζητάει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (ΒΕΑ) της Αθήνας με έγγραφό του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ενόψει του σχεδιασμού του νέου προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ.
Το ΒΕΑ ζητάει ακόμη να υπάρξει ουσιαστική ενεργοποίηση του ήδη καθυστερημένου ΕΣΠΑ 2007-2013 και μέσω αυτού τόνωση της ανάπτυξης, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και των δημοσίων επενδύσεων μέσω των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Στην ίδια κατεύθυνση απαιτείται η ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως τα JEREMY και JESSICA που διατίθενται στις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και όλων των σχετικών προγραμμάτων χρηματοδότησης αυτών των επιχειρήσεων.
Συμψηφισμός χρεών
Ακόμη προτείνει η διευθέτηση των χρεών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων να συμψηφιστεί, ενώ επισημαίνει ότι η Πολιτεία «οφείλει να ασκήσει αυστηρό έλεγχο και ουσιαστική πίεση στις Τράπεζες να διοχετεύσουν στην αγορά την ρευστότητα που απέκτησαν, κάνοντας χρήση του πακέτου στήριξής τους από το Δημόσιο, ύψους 28 δισ. ευρώ».
Το ΒΕΑ εκτιμά ότι «το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ έχει τον ελάχιστο θετικό αντίκτυπο στην αγορά, καθόσον από τα δημοσιευθέντα στοιχεία το μέσο εγκριθέν δάνειο στην περιοχή της Αττικής είναι πάνω από 143.000 ευρώ, δηλαδή πρόκειται για δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις και όχι σε αυτές για τις οποίες σχεδιάστηκε το πρόγραμμα και στις οποίες υποτίθεται ότι απευθύνεται το ΤΕΜΠΜΕ όπως δηλώνει και ο τίτλος του».
Τι πρέπει να αλλάξει
Με αφορμή τις ανακοινώσεις για κατάρτιση νέου προγράμματος ενίσχυσης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΜΠΜΕ) με δάνεια για κεφάλαιο κίνησης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και για να αποφευχθούν οι αστοχίες και ο χαμηλός βαθμός παρέμβασης του τρέχοντος στην αγορά, το ΒΕΑ προτείνει τα εξής:
• Το κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.
• Η παροχή εγγύησης στις τράπεζες από το ΤΕΜΠΜΕ, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, να έχει ανώτατο όριο το 90% του δανείου
• Να υπάρχει επιδότηση επιτοκίου κατά 50% επί του κάθε στιγμή ισχύοντος για κεφάλαιο κίνησης, στην τράπεζα που απευθύνεται ο ενδιαφερόμενος.
• Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης να ανέρχεται στα 50.000 ευρώ με προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ για κάθε θέση εργασίας, ούτως ώστε να καλυφθούν το δυνατόν περισσότερες ΜΠΜΕ, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης αυτού του μεγέθους.
• Τα κριτήρια χρηματοδότησης θα πρέπει να ελαστικοποιηθούν με δεσμευτική για τις τράπεζες διάταξη, και το κριτήριο των τριών συνεχών κερδοφόρων χρήσεων να μετατραπεί σε κερδοφορία στο σύνολο της τριετίας. Επίσης, σε περίπτωση ύπαρξης δυσμενών στοιχείων στον ‘‘Τειρεσία’’ να εξετάζεται κατά περίπτωση ο αποκλεισμός μόνο των υπότροπων.
• Να περιλαμβάνεται ρητά η δυνατότητα χρήσης της χρηματοδότησης για εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, ούτως ώστε να μην αποκλείονται από τις εγκρίνουσες τράπεζες οι χιλιάδες αυτές περιπτώσεις όπως συμβαίνει στο τρέχον πρόγραμμα.