Δραματικά τα στοιχεία και οι προβλέψεις που δίνoυν η Εurostat και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομία της Ε.Ε., καθώς προβλέπεται έντονη συρρίκνωση της οικονομίας της Ε.Ε. κατά 4% το 2009 και 0,1% το 2010.
Η απασχόληση αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% περίπου φέτος και κατά 1,5% επιπλέον το 2010, με τις προγνώσεις για την ανεργία να υπερβαίνουν το 10% για το 2010.
Επίσης, ένα από τα προβληματικότερα ζητήματα της τρέχουσας κρίσης είναι η μεγάλη συρρίκνωση των πιστώσεων και δανείων προς τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα μέτρα της Ε.Ε. (περίπου το 66%) εστιάζονται στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τη Eurostat η βιομηχανική παραγωγή της Ε.Ε. μειώθηκε το Φεβρουάριο του 2009 κατά 17,5%, έναντι του Φεβρουαρίου 2008. Επειδή οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και των κατασκευών επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά από την κρίση, πάμπολλα μέτρα -τα περισσότερα εκ των οποίων βραχυπρόθεσμα- προορίζονται για τους δύο αυτούς κλάδους, είναι δε προσανατολισμένα στην τόνωση της ζήτησης και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, πολλά κράτη – μέλη έχουν εγκρίνει «προγράμματα απόσυρσης». Μερικά κράτη – μέλη στηρίζουν άμεσα την προσφορά στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας μέσω κρατικών δανείων και εγγυήσεων.
Υπάρχουν επίσης προγράμματα κατασκευής οικολογικών προϊόντων, επιδοτούμενων δανείων και εγγυήσεων. Στον κατασκευαστικό κλάδο ορισμένα κράτη – μέλη χορηγούν ή αυξάνουν τη χρηματοδότηση προς ιδιοκτήτες κατοικιών ή προς νοικοκυριά που επιθυμούν να αγοράσουν καινούργιο σπίτι. Οι κατασκευές ωφελούνται επίσης από μέτρα στήριξης των επενδύσεων.
Τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι προσωρινά, ούτως ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μπορέσει να επιστρέψει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δίχως απομείωση των δυνατοτήτων του και προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προσαρμογές ορισμένων κλάδων που ενίοτε αναμένονται εδώ και καιρό. Η αναδιάρθρωση θα πρέπει να συνοδεύεται από τον αναπροσανατολισμό των δεξιοτήτων των εργαζομένων προς άλλους εργασιακούς κλάδους.
Μακροπρόθεσμα
Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα μέτρα που αποσκοπούν σε πιο μακροπρόθεσμες βελτιώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τα περισσότερα κράτη – μέλη έχουν επενδύσει σοβαρά σε υλικές υποδομές και σε ενεργειακή απόδοση. Τα δύο τρίτα των μέτρων συνίστανται σε άμεσες επενδύσεις του δημόσιου τομέα, κυρίως σε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά επίσης και σε λιμένες, αερολιμένες και εσωτερικές πλωτές οδούς.