Την έμπρακτη υποστήριξή τους προς τις μεσογειακές χώρες, που πλήττονται από τη λαθρομετανάστευση, καθώς είναι οι κύριες πύλες εισόδου λαθρομεταναστών και δραστηριοποίησης των κυκλωμάτων λαθρεμπόρων, δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε.
Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο συμφώνησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και τα άλλα μεσογειακά κράτη.
Στενή συνεργασία
Την κοινή βούληση της Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα και τα άλλα μεσογειακά κράτη – μέλη της στις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστευτικών κυμάτων, εξέφρασαν τόσο ο Επίτροπος Ζακ Μπαρό, όσο και ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Μάρτιν Πέτσινα, μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων των «27», που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Για τον σκοπό αυτό, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Μπαρό, η Ε.Ε. θέτει ως προτεραιότητα την ιδιαίτερα στενή συνεργασία με χώρες, όπως η Τουρκία και η Λιβύη, ούτως ώστε οι αρχές αυτών των χωρών να υποχρεωθούν να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους και να εφαρμόσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής των λαθρομεταναστών.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών κυμάτων, την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και την προστασία των προσφύγων, ο Επίτροπος Μπαρό υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία με τις μεσογειακές χώρες εκτός Ε.Ε. (οι οποίες είναι και οι βασικές χώρες προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών προς την Ε.Ε.).
Ο Ζ. Μπαρό τόνισε, ακόμη, ότι η Επιτροπή πρόκειται να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Από πλευράς της τσεχικής προεδρίας, ο Μάρτιν Πέτσινα δήλωσε ότι «λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τις ανησυχίες των κρατών – μελών της Μεσογείου», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η Ε.Ε. προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό λαθρομεταναστών που διακινδυνεύουν τις ζωές τους προκειμένου να φτάσουν στην Ε.Ε., αλλά και τη θλίψη του για τον χαμό ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αποφασιστική απάντηση, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.
Με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης
Όπως τόνισε το Συμβούλιο, η ευρωπαϊκή απάντηση στη λαθρομετανάστευση θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και του καταμερισμού ευθυνών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή παρουσίασε στα κράτη – μέλη μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων τα οποία, όπως σημειώνει, «θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση». Τα μέτρα αυτά έχουν κύριο στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του δουλεμπορίου.
Στα μέτρα που πρότεινε η Επιτροπή περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Frontex, η εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής (π.χ. κοινές πτήσεις επιστροφής των λαθρομεταναστών) και η δημιουργία ενός μηχανισμού εθελοντικής εσωτερικής μετεγκατάστασης των ατόμων, που χαίρουν διεθνούς προστασίας από γεωγραφικούς χώρους που αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις.